Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Nedsatt exekutiv förmåga

Fyll i beskrivning av bilden


Förmågan att planera och fullfölja plan - exekutiv förmåga


Exekutiv förmåga innebär att planera och fullfölja det man planerat. Allt vi gör i våra liv handlar om att tänka, planera, förbereda och genomföra.


Vid en demenssjukdom försvagas den exekutiva förmågan. Alla de olika steg som krävs för att genomföra även mindre saker blir för överväldigande. Detta kan i sin tur medföra att personen i fråga blir inaktiv. Ibland kan man som anhörig eller vårdpersonal uppleva att den demensdrabbade inte vill göra något, inte gå ut, inte delta på aktiviteter med mera. Dock behöver inte detta innebära att den demensdrabbade inte vill hitta på saker, men att den planering som krävs blir för påfrestande och avskräckande och då är det enklare att bara säga nej.

Vad kan omgivningen göra för att hjälpa den demensdrabbade?

För att underlätta för den demensdrabbade, är det viktigt att omgivningen tar ett större ansvar i att hjälpa individen med att undanröja de hinder som han eller hon upplever. Om vi som anhöriga eller vårdpersonal vet med oss att personen i fråga vanligtvis gillar att gå ut på promenad eller delta i aktiviteter, är det i så fall bättre att inte ställa frågan om man vill delta. Istället kan man som omgivning ta beslutet åt individen. ”Nu ska vi gå ut och gå”. På så sätt tar man själv på sig det exekutiva ansvaret, vilket gör att den demensdrabbade slipper. För att kunna göra detta utan att kränka den enskilde, är det här viktigt att ha koll på den enskildes livshistoria och levnadsberättelse.

 

 

Senast uppdaterad: 2018-10-04

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här