Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Hemsjukvård och hjälpmedel

Sjuksköterska med patient

För att du ska kunna få ta del av den kommunala hälso- och sjukvården ska du vara folkbokförd i Perstorps kommun, vara över 20 år och inte själv eller med hjälp av annan person kunna ta dig till vårdcentralen eller annan vårdinrättning.

Om du blir sjuk eller behöver vård ska du i första hand vända dig till din vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177. Vid akut sjukdom ring 112.

I Perstorps kommun arbetar legitimerade sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnast/fysioterapeut med frågor som rör hälso- och sjukvård i så kallad hemsjukvård. HSL-undersköterska och rehabiliteringsassistenter arbetar på delegering av och nära legitimerad personal och de utför många viktiga insatser i hemsjukvården. Kommunal hemsjukvård består av insatser av legitimerad personal på särskilt boende, boende med särskild service, dagverksamhet samt i ordinärt boende. Besök av legitimerad eller delegerad personal är avgiftsbelagd med en så kallad hemsjukvårdsavgift.

I Perstorps kommun betalar den som har hjälpmedel en abonnemangsavgift varje månad. Abonnemangsavgiften är densamma oavsett hur många hjälpmedel du har via kommunen. Abonnemanget startar från det datum du fått ditt hjälpmedel och löper på till och med den kalendermånad när sista hjälpmedlet är återlämnat till kommunen.

Var vänlig se taxor under fliken Avgifter i menyn här till vänster eller klicka på den här länken.

Hemsjukvårdsavgiften och hjälpmedelsabonnemanget ingår i maxtaxan vilket betyder att din sammanlagda kostnad för exempelvis hemtjänst, trygghetslarm, hjälpmedel, hemsjukvård inte överstiger fastställt belopp. Undantaget för avgiftshanteringen är personer med insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service, som inte betalar något för kommunala Hälso- och sjukvårdsinsatser.

För att du ska kunna få ta del av den kommunala hälso- och sjukvården ska du vara folkbokförd i Perstorps kommun, vara över 20 år och inte själv eller med hjälp av annan person kunna ta dig till vårdcentralen eller annan vårdinrättning.

 

Du kan få hjälp med läkemedelshantering från kommunens sjuksköterska. Läkare och sjuksköterska planerar tillsammans med dig för vilka delar i läkemedelshanteringen som du kan få stöd med. Du kan få hjälp med iordningställande av dina läkemedel och stöd vid intaget. Andra insatser som du kan få hjälp med av sjuksköterska är till exempel såromläggning och blodprovstagning.

Kontakt för bedömning om du är berättigad hemsjukvård:

  • Sjuksköterska: 0435-391 56 med telefontid 07:30-08:30. Övrig tid kan ett meddelande lämnas på telefonsvarare.

Om du råkat ut för en sjukdom eller olycka som begränsar dig i din vardag och inte har möjlighet att ta dig till vårdcentralen kan du få rehabilitering i hemmet av arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast. Rehabilitering är till för att du ska kunna återhämta dig och leva ett så självständigt liv som möjligt. Habilitering innebär att förebygga och minska de svårigheter som medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning kan medföra i det dagliga livet.

Kontakt:

  • Arbetsterapeuter: Telefon 0435-391 57, 0435-392 15 eller 0435-392 36

  • Fysioterapeut/sjukgymnast: 0435-391 52 eller 0435-391 62

  • Telefontid 08:30-09:30 måndag till fredag. Övrig tid kan meddelande lämnas på telefonsvarare.

Är du i behov av hjälpmedel söker du kontakt enligt telefonnummer nedan:

  • Arbetsterapeuter: 0435-391 57, 0435-392 15 eller 0435-392 36 för bedömning av till exempel duschpall, toalettförhöjning, bostadsanpassning och rullstol.

  • Fysioterapeut/sjukgymnast: 0435-391 52 eller 0435-391 62 för bedömning av till exempel gånghjälpmedel och träning.

  • Telefontid 08:30-09:30 måndag till fredag. Övrig tid kan meddelande lämnas på telefonsvarare.

En legitimerad arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast gör ett hembesök för att göra en bedömning av vilken typ av hjälpmedel du är i behov av. Ett hjälpmedel ska bidra till att öka din möjlighet att leva ett gott liv vid en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning. Exempel på hjälpmedel som kommunen har i sitt sortiment är rollator, gåbord, rullstol, badbräda, duschpall, toalettförhöjning eller kognitiva hjälpmedel för att till exempel hjälpa en person med vilken dag det är. Vissa mindre hjälpmedel såsom förhöjningsdynor, griptång och strumppådragare får du inhandla själv då det inte finns i kommunens sortiment. Även olika sorters tyngdtäcken tillhör denna kategori.

Har du behov av hjälpmedel vid syn- och hörselnedsättning eller elrullstol vänder du dig till Region Skåne som har ansvaret för dessa.

Ordinerat hjälpmedel är ett lån från Perstorps kommun och användaren ansvarar själv för normalt underhåll och rengöring. Alla hjälpmedel är personliga och får inte överlåtas till annan person. Legitimerad personal förbehåller sig rätten att göra en förnyad hjälpmedelsbedömning om dina behov förändras. Du ska kontakta kommunen om ditt behov av hjälpmedel förändras, om du avser att flytta från Perstorps kommun, om hjälpmedlet går sönder eller annat problem uppstår samt om du skadat dig i samband med användandet av hjälpmedlet.

När ditt behov upphör eller hjälpmedlet inte används längre ska det återlämnas väl rengjort till kommunen. Har du skrymmande hjälpmedel som ska återlämnas kan du kostnadsfritt få hjälp med hämtning. Exempel på skrymmande hjälpmedel är arbetsstol, gåbord, mobil hygienstol, lyft och rullstol som inte går att fälla ihop. Övriga hjälpmedel ansvarar du som låntagare själv för att återlämna. Har du inte den möjligheten och behöver hjälp med hämtning i hemmet så tas en avgift ut av kommunen.
Var vänlig se taxa under fliken Avgifter i menyn här till vänster eller klicka på den här länken.

Hjälpmedel returneras till Österbo på Spjutserödsvägen 2 i Perstorp.
Ring innan återlämning för att avtala tid med någon av våra rehabiliteringsassistenter på följande nummer 0435-391 55, 0734-459 152.

Hälso- och sjukvård i hemmet vid tillfällig vistelse
Är du i behov av hälso- och sjukvård i hemmet under din tillfälliga vistelse i Perstorps kommun ska du kontakta din sjuksköterska i din hemkommun.

Rehabilitering vid tillfällig vistelse
Om du under din tillfälliga vistelse i Perstorps kommun är i behov av träning i hemmet ska intyg samt träningsprogram från fysioterapeut/sjukgymnast i hemkommunen skickas till samma profession i Perstorps kommun före planerad vistelse för att du ska kunna få hjälp med träningen.

Hjälpmedel vid tillfällig vistelse
Är du i behov av hjälpmedel under din tillfälliga vistelse i Perstorps kommun ska du ta med dessa hemifrån.

Är du beviljad hemtjänst och personalen är i behov av arbetstekniska hjälpmedel för att kunna hjälpa dig behöver du tillsammans med din arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast i din hemkommun lämna intyg för ordination av arbetstekniska hjälpmedel (vårdsäng, mobil hygienstol och personlyft). När vi har handlagt ditt ärende kommer du att kontaktas för att avtala tid för leverans av dina hjälpmedel.

Om du under din tillfälliga vistelse i Perstorps kommun blir sjuk eller skadar dig och har behov av hjälpmedel ska du ta kontakt med din arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjukgymnast i din hemkommun som förskriver och provar ut hjälpmedel när du kommer hem.

Till bosättningskommunen som beställer insatser
Kontakta Perstorps kommun i god tid om du har ansvar för patienter, som tillfälligt ska vistas i Perstorps kommun med insatser enligt socialtjänstlagen eller Hälso- och sjukvårdslagen. Vi påbörjar insatserna tidigast tre veckor efter att vi mottagit komplett beställning som innehåller alla uppgifter vi begärt.

Senast uppdaterad: