Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Känslor kvar längre än intellekt

Demens medför att den drabbade individens intellekt blir allt sämre ju längre tiden går. Detta innebär att individen inte alltid kan intellektualisera bort andras känslor. Med intellektualisera bort menas att en person utan en demenssjukdom kan förstå att en annan persons känslor inte per automatik är en reaktion på dig eller hur du beter dig. En person med en demenssjukdom kan inte alltid göra denna koppling. 

Låt oss säga att vi befinner oss att du anländer till en begravning, där stämningen av förklarliga skäl är nedstämd. Har du en demenssjukdom, är det svårare att göra denna förklarliga koppling mellan sammanhang och uppvisade känslor. Istället blir det naturligt för den enskilde att anta att alla blev nedstämda till följd av att han/hon anlänt.

Känslor är däremot något som man kan relatera till långt in i sin demenssjukdom. Filtret mellan vilka känslor som individen tar till sig och vilka känslor han eller hon i sin tur ger uttryck för är dock inte alltid där. Det är därför svårt att dölja en känsla man som anhörig eller personal har. Detta är också en anledning till att ett av de 12 BPSD är hämningslöshet.

Projektet är delfinansierat av Europeiska Regionalfonden:

Collage projekt Didec

Senast uppdaterad: 2018-07-02

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här