Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Hur känns en förvirring?

Ola Polmé, specialistsjuksköterska, demensvårdsutvecklare och föreläsare, har intervjuat fyra personer som vid tidpunkten befunnit sig tidigt i sin alzheimersdiagnos.

Ola ställde frågan: ”Hur känns det när man går in i en förvirring?”.

Till svar fick han: ”Det känns som att gå in i en dröm”. Drömmarna kan inträffa helt oväntat. Man kan exempelvis vara ute och köra, och helt plötsligt är det som att man inte känner igen sig i sammanhanget.

Dessa drömmar kan vara ”ofarliga”, men kan också vara mardrömmar och vanföreställningar. Oavsett, är det viktigt att bemöta personen i hans eller hennes dröm, och ibland kan avledande manövrar rent av förvärra situationen. Sätt dig in i individens situation, du är inne i en ”dröm” och ser att ett stort eldklot är på väg mot er. Instinkten säger spring!, men vårdgivaren som uppmärksammat att du är upprörd och som tar till en avledande manöver säger istället ingen fara, ska vi inte ta en kopp kaffe? Eller du kanske är inne i en ”dröm”, men på schemat/vårdplanen står det att du ska duscha så mitt i denna mardröm kommer det fram två främmande vårdpersonal och kontrar din panik med det är dags att duscha.

Detta kan leda till konflikter och framkalla aggression hos individen som har en demenssjukdom. Antar vi individens perspektiv, kan vi förstå varför.

Projektet är delfinansierat av Europeiska Regionalfonden:

Collage projekt Didec

Senast uppdaterad: 2018-05-29

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här