Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Känslor kvar längre än intellekt

Demens medför att den drabbade individens intellekt blir allt sämre ju längre tiden går. Detta innebär att individen inte alltid kan intellektualisera bort andras känslor. Med intellektualisera bort menas att en person utan en demenssjukdom kan förstå att en annan persons känslor inte per automatik är en reaktion på dig eller hur du beter dig. En person med en demenssjukdom kan inte alltid göra denna koppling. 

Låt oss säga att vi befinner oss att du anländer till en begravning, där stämningen av förklarliga skäl är nedstämd. Har du en demenssjukdom, är det svårare att göra denna förklarliga koppling mellan sammanhang och uppvisade känslor. Istället blir det naturligt för den enskilde att anta att alla blev nedstämda till följd av att han/hon anlänt.

Känslor är däremot något som man kan relatera till långt in i sin demenssjukdom. Filtret mellan vilka känslor som individen tar till sig och vilka känslor han eller hon i sin tur ger uttryck för är dock inte alltid där. Det är därför svårt att dölja en känsla man som anhörig eller personal har. Detta är också en anledning till att ett av de 12 BPSD är hämningslöshet.

Projektet är delfinansierat av Europeiska Regionalfonden:

Collage projekt Didec

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram