Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Hur känns en förvirring?

Ola Polmé, specialistsjuksköterska, demensvårdsutvecklare och föreläsare, har intervjuat fyra personer som vid tidpunkten befunnit sig tidigt i sin alzheimersdiagnos.

Ola ställde frågan: ”Hur känns det när man går in i en förvirring?”.

Till svar fick han: ”Det känns som att gå in i en dröm”. Drömmarna kan inträffa helt oväntat. Man kan exempelvis vara ute och köra, och helt plötsligt är det som att man inte känner igen sig i sammanhanget.

Dessa drömmar kan vara ”ofarliga”, men kan också vara mardrömmar och vanföreställningar. Oavsett, är det viktigt att bemöta personen i hans eller hennes dröm, och ibland kan avledande manövrar rent av förvärra situationen. Sätt dig in i individens situation, du är inne i en ”dröm” och ser att ett stort eldklot är på väg mot er. Instinkten säger spring!, men vårdgivaren som uppmärksammat att du är upprörd och som tar till en avledande manöver säger istället ingen fara, ska vi inte ta en kopp kaffe? Eller du kanske är inne i en ”dröm”, men på schemat/vårdplanen står det att du ska duscha så mitt i denna mardröm kommer det fram två främmande vårdpersonal och kontrar din panik med det är dags att duscha.

Detta kan leda till konflikter och framkalla aggression hos individen som har en demenssjukdom. Antar vi individens perspektiv, kan vi förstå varför.

Projektet är delfinansierat av Europeiska Regionalfonden:

Collage projekt Didec

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram