Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Snö- och halkbekämpning

Snö- och halkbekämpning

Inom Perstorp kommun hanteras ansvaret för snö- och halkbekämpning av olika parter. Läs mer nedan och ta del av länkar till kartor och webbplatser.

Omfattning

Inom Perstorp kommun hanteras ansvaret för snö- och halkbekämpning av olika parter. Här kan du läsa mer om ansvarsfrågan och hur kommunen skottar och bekämpar halka.

Mellan 1 december och 31 mars har kommunen vinterberedskap. Vi följer väderprognosen och har beredskap dygnets alla timmar.

Kommunen ansvarar för snöröjning på gator och vägar där kommunen är väghållare. Kommunen ansvarar också för snöröjning och halkbekämpning på gång och cykelvägar samt inom de kommunala fastigheterna. Det finns undantag för vilka delar som hanteras av kommunen.

1. Styrning och ledning

2. Fastighetsägarens ansvar

3. Extern väghållare

4. Kommunens upphandlade entreprenör

5. Kommunens egen organisation

---

1. Styrning/Ledning

Fullmäktige har beslutat att snöröjning skall starta på gator då snödjupet uppmäts till 8 cm. Snöröjning på gång och cykelvägar startas när snödjupet uppmäts till 3 cm. Kommunen följer fortlöpande väderprognosen, det finns många aspekter som är avgörande för de beslut som fattas. Det är framför allt väderprognosen för de närmaste dagarna framåt som påverkar vilken insats som blir gällande.

2. Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägare ansvarar för snöröjning och halkbekämpning inom det allmänna trafikutrymmet som finns i anslutning till din tomt. Det allmänna trafikområdet inkluderar utrymmet för gångtrafikanter och cyklister. Det betyder att du själv ansvarar för att trottoaren som gränsar till din tomt är ren från snö och halka. Fastighetsägare ansvarar för att ta bort de snövallar i infarter som skapas vid snöröjning. Glöm dessutom inte att kontrollera eventuell snö och is från taket på ditt hus.

Kommunen tillhandahåller sandningsgrus till fastighetsägare för det allmänna trafikutrymmet via sandlådor som är placerade enligt karta. Klicka på länken för att se kartan i pdf-format:


3. Extern väghållare

Enligt kartan kan du se vilka gator eller vägar som hanteras av annan väghållare. På kartorna nedan är rödmarkerade vägar statliga, blåmarkerade vägar kommunala och grönmarkerade vägar enskilda väghållare

RV21 med tillhörande gång och cykelväg är statlig och hanteras av Trafikverkets upphandlade driftsentreprenör. Mer information om vinterväghållning finner ni på Trafikverkets hemsida.

4. Kommunens upphandlade entreprenör

Större enheter som hanterar gator, vägar och stora ytor inom fastigheter såsom skolgårdar mm upphandlas av externa entreprenör. Vi har idag fyra upphandlade enheter som är fördelade inom det kommunala ansvarsområdet. En del vägar är av högre prioritet, se karta i pdf:

Snödjupet kan variera på olika platser i kommunen beroende på vind och byggnader.

Ambitionen är att snöröjning sker på kvällen, under natten eller tidig morgon i så stor utsträckning som möjligt.

Ambitionen är att den gemensamma snömängden fördelas lika i snövall på vardera sida om gata eller väg.

Entreprenören får inte lägga snövallar på övergångsställen.

Snövallar kan komma att transporteras bort för att förhindra svårigheter vid eventuella större nederbördsmängder.

Material som används för halkbekämpning är 2-8mm kubiserat bergkross. Vid behov kan natriumklorid (NaCl) blandas ut med bergkrossen.

5. Kommunens egen organisation

I kommunens egna hantering har vi de mindre enheterna för att skotta och halkbekämpa gång och cykelbanor samt mindre tillgängliga områden inom fastigheter.

Under ordinarie arbetstid, 7-16, har vi sex enheter och hanterar då hela kommunen utifrån en prioriterad turordning.

Under natt, helg och helgdagar har kommunen två st enheter i beredskap varför vi behöver prioritera hårdare. Du kan se de stråk vi prioriterar utanför ordinarie arbetstid. Klicka på länkarna nedan för att se karta i pdf-format

Senast uppdaterad: