Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Adoption

Adoption

 

Att adoptera betyder att ta emot ett barn under 18 år som sitt eget. En adoption kan gälla ett okänt barn från ett annat land, en släktings barn från ett annat land, eller ett barn till närstående. Adoption av svenska spädbarn är ovanligt.

Internationell adoption
Om du är intresserad av att adoptera från utlandet ska du först kontakta en adoptionshandläggare på familjerättsenheten för ett informationssamtal. Därefter får du gå en förberedande utbildning om adoption.

Utredning
Efter utbildningen gör familjerättsenheten en utredning för att ta reda på om du är lämplig som adoptivförälder. Du får bland annat berätta om din bakgrund och hur ditt liv ser ut idag. Du får också lämna läkarintyg. Informationen som du lämnar blir underlag för socialnämndens beslut och kommer att användas när du presenteras för de utländska myndigheterna som ska välja familj till ett barn.

Medgivande
Om utredningen visar att du är lämplig som adoptivförälder kan socialnämnden ge dig ett så kallat medgivande att adoptera. Ett barn som är adopterat från utlandet får samma rättigheter som ett barn som är fött i Sverige.

Vid nationella adoptioner fattas inget beslut om medgivande. De eller de som vill adoptera ansöker om detta hos tingsrätten, som då begär utredning och yttrande från socialnämnden. Föräldrautbildning behövs inte. 

Styvförälderadoption
Om du vill adoptera din partners barn måste du ansöka hos tingsrätten. Innan tingsrätten beslutar gör familjerättsenheten en utredning för att ta reda på om en adoption är till barnets bästa.

Senast uppdaterad: 2019-04-18

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här