Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Stöd till barn och ungdom

Barn, muralmålning

Du som är barn eller ungdom kan tala om för någon när du befinner dig i en svår situation.
Du har rätt att be om stöd och hjälp.

Dina rättigheter

Alla barn har rätt att växa upp och att ha det bra. Det står i FN:s konvention om barnens rättigheter. Sverige har, liksom nästan alla länder, lovat att följa Barnkonventionen. Det betyder att du som är under 18 år har rätt till vissa saker. Du har rättigheter. Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, vilket land du kommer ifrån, vilken tro du har eller vilket språk du talar.

Du har rätt att säga vad du tycker och rätt att bli lyssnad på. Du har rätt att få gå i skolan och att leka på din fritid. Du har rätt att bli vänligt bemött. Ingen får göra dig illa, inte ens din mamma eller pappa. Ingen får röra dig på ett sätt som du inte tycker om. Detta är några av de viktiga saker som står i Barnkonventionen.

Vem kan hjälpa dig?

Om du känner att det finns saker som är jobbiga är det bra om du pratar med någon vuxen om det. Det kan till exempel handla om att du blir mobbad, slagen eller utsatt för någon form av övergrepp eller påtryckningar. Ibland kan det till och med vara föräldrar som gör sådana saker och då kan det vara extra svårt att berätta, men du har rätt att berätta för att få hjälp.

Det är viktigt att berätta det för en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, annan släkting, lärare eller skolkurator. Eller så finns det kanske någon annan som du litar på som du kan berätta för hur det är. Familjeenheten är också bra på att hjälpa eller vet vem du kan vända dig till för att få hjälp. De kan ge dig råd och stöd eller hjälp dig att lotsas till rätt ställe med dina frågor.

Chatta anonymt med BUP - för dig under 18

Behöver du prata med någon vuxen om hur du mår?
Via Region Skånes chattfunktion kan du chatta anonymt med personalen som jobbar på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) för att få råd om hur du kan må bättre.
Chatten är öppen på tisdagar och torsdagar mellan klockan 13-16.

Stöd till unga med alkohol- eller andra drogproblem

Maria Skåne är mottagningar för dig som är under 25 år och har problem med alkohol eller andra droger. Maria Skåne erbjuder också stöd till dig som är förälder eller närstående och oroar dig för en ung person som dricker alkohol eller använder andra droger. Mottagningarna finns på flera orter och drivs av Region Skåne och flera av kommunerna i Skåne.

Att dricka alkohol eller använda droger kan leda till att man mår psykiskt dåligt eller får sociala problem. Hos Maria Skåne kan du få råd, stöd och behandling.

All kontakt med Maria Skåne är kostnadsfri och alla som arbetar här har tystnadsplikt.

Till dig som är under 25 år

Hos Maria Skåne kan du söka stöd och hjälp oavsett om du testat droger eller druckit alkohol någon enstaka gång eller om du har långvariga problem. Om du behöver annan typ av vård eller stöd kan Maria Skåne hjälpa dig med detta.

Personalen som arbetar på Maria Skåne är bland annat socionomer, sjuksköterskor och läkare. Du kan ta kontakt på egen hand, eller med hjälp av en närstående. Du kan även få kontakt med Maria Skåne via skolan, sjukvården eller socialtjänsten.

Skärmklipp karta över Psykiatri Skånes indelning av hjälp via Maria Skåne

Det är Region Skåne och Skånes kommuner som är huvudmän till Mariamottagningarna. Som patient ska du söka dig till den mottagning som är kopplad till din hemkommun. Kartan visar vilken mottagning du ska vända dig till. Invånare i Perstorp vänder sig till Maria Skåne Nordost Hässleholm. Klicka på bilden för att komma direkt till sidan med kontaktuppgifter.

Senast uppdaterad: