Du är här:
- Perstorps kommun
- | Omsorg & stöd
- | Ekonomi
- | Ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd är en del av samhällets yttersta skyddsnät och är till för den som inte kan försörja sig själv på något annat sätt.
Ekonomiskt bistånd är ett bidrag som du kan få från Perstorps kommun när du uttömt alla andra möjligheter till försörjning och gjort allt du kan för att undvika bidragsbehov.
Ekonomiskt bistånd är behovsprövat och det ställs krav på att du ska ha gjort allt du kan för att själv klara din och din familjs försörjning. Målet är att försörjningsstödet ska vara tillfälligt och att du ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt.
Normalt anses föräldrarna vara försörjningsskyldiga för sina barn fram till dess de fyllt 18 år eller avslutat gymnasieskolan.
En grundförutsättning för försörjningsstöd är att du inte kan klara av situationen på egen hand trots att du har försökt bland annat genom att du sökt arbete aktivt, samt sökt alla andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt att få.
Du kan själv göra en ungefärlig beräkning för att se om du har rätt till ekonomiskt bistånd, på Socialstyrelsens webbsajt. Även om du skulle få minus i provberäkningen är det inte säkert att du har rätt till ekonomiskt bistånd. Varje ansökan prövas individuellt.
Tillgångar
Om du har egna ekonomiska tillgångar behöver du använda tillgångarna innan du kan få ekonomiskt bistånd. Ekonomiska tillgångar är exempelvis pengar på bankkonton (vilket inkluderar insättningar och swish), pensionssparande, aktier, fonder, bil eller andra ekonomiska tillgångar.
Om du har ett företag registrerat, så behöver företaget avslutas innan ekonomiskt bistånd kan beviljas.
Andra bidrag
Du ska ha sökt alla andra bidrag och ersättningar du kan ha rätt att få, till exempel a-kassa, föräldrapenning, sjukpenning och bostadsbidrag. Ekonomiskt bistånd är den sista utvägen om du inte har tillräckliga inkomster till din försörjning.
Planering
Om du ska vara berättigad till ekonomiskt bistånd behöver du aktivt medverka till förändring av din situation, genom att följa gjord planering med din socialsekreterare. Vi har ett nära samarbete med arbetsmarknadsenheten.
Vid arbetslöshet
- Ska du vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande.
- Ska du medverka till förändring av din situation genom att följa din planering och delta i de aktiviteter du blir anvisad till.
Om du tackar nej till ett arbete, inte bedöms vara aktivt arbetssökande eller tackat nej till en arbetsmarknadsåtgärd, kan din rätt till ekonomiskt bistånd komma att ifrågasättas. Vid sådant fall kan du få hel- eller delavslag på din ansökan om ekonomiskt bistånd.
Du som har nedsatt arbetsförmåga (helt eller delvis) och inte kan söka arbete eller arbeta på grund av hälsoskäl, ska ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar det (och du ska söka sjukpenning från Försäkringskassan).
Vid studier
När du blir vuxen och slutar på gymnasiet eller inte gått på gymnasiet är du ansvarig för din försörjning. Det innebär att du aktivt ska ta ett eget ansvar för att hitta ett jobb, en utbildning, eller liknande. Generellt gäller samma rättigheter och kriterier för ekonomiskt bistånd för dig som ung vuxen som för alla andra.
Ekonomiskt bistånd utgår generellt inte vid studier där du kan få studiemedel via CSN.
Vid föräldraledighet
- Ska du ta ut föräldrapenning via Försäkringskassan sju dagar per vecka med full ersättning.
- Ska du söka förskola till barnet/barnen i god tid, minst fyra månader innan barnet fyller ett år, så att du får en plats när barnet är ett år
- Ska du i god tid, innan föräldraledigheten upphör, aktivt söka arbete samt skriva in dig på Arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen.
Ansökan om nytt eller fortsatt försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd kan du göra digitalt via vår e-tjänst Sök försörjningsstöd. Länken hittar du längre ner på sidan. Innan du ansöker behöver du ta del av informationen nedan:
Nyansökan ekonomiskt bistånd
All information om nyansökan hittar du på länken nedan
Nyansökan ekonomiskt bistånd Öppnas i nytt fönster.
Återansökan ekonomiskt bistånd
All information om återansökan hittar du på länken nedan
Återansökan ekonomiskt bistånd Öppnas i nytt fönster.
Varför får jag inte ha en bil?
Eftersom ekonomiskt bistånd ska vara det sista alternativet behöver alla andra möjligheter till inkomst vara uttömda. Bil ses som en tillgång som enkelt kan säljas för att tillgodose ens behov under en viss tid eller till en viss utgift. Bilinnehav kan i undantagsfall godkännas vid synnerligen särskilda skäl.
Vad händer om jag har fått Swish-insättningar?
Alla insättningar på ditt bankkonto medräknas som inkomst vid bedömning av ekonomiskt bistånd. Det innebär att även Swish medräknas som inkomst och påverkar din rätt till bistånd, även om det skulle vara ett lån.
Vad händer när rådrummet för hyran har gått ut?
Efter att rådrummet går ut godkänns endast högsta godtagbara hyra för hushållet som utgift i beräkning av ekonomiskt bistånd.
Måste jag söka alla typer av jobb?
För att ha rätt till ekonomiskt bistånd behöver du göra allt du kan för att bli självförsörjande, vanligaste är att du behöver söka jobb aktivt. Den som inte har en yrkesutbildning eller omfattande arbetslivserfarenhet uppmanas att söka alla jobb som inte kräver utbildning/erfarenhet, så kallade okvalificerade arbeten. Detta innebär att du inte kan välja vilka jobb du vill söka utan du hänvisas att söka alla jobb som du har möjlighet att få.
När du har lämnat en digital ansökan via e-tjänsten görs en beräkning baserat på de uppgifter du lämnat in. Därefter kontrolleras beräkningen av din socialsekreterare, som också fattar beslut om bifall eller avslag. En individuell bedömning görs med hänsyn till skäliga kostnader samt dina inkomster.
Beslutet grundar sig även på hur du följer den planering du gjort tillsammans med din socialsekreterare för att du ska kunna försörja dig själv så snart som möjligt.
Läs mer under fliken ”Krav ställs på dig som får ekonomiskt bistånd?”. Beslut om försörjningsstöd fattas som regel av den socialsekreterare som utreder din ansökan.
Ekonomiskt bistånd består av två delar; riksnorm och godtagbara utgifter. Samtliga inkomster och insättningar som du har påverkar hur mycket pengar du kan beviljas i ekonomiskt bistånd.
- Riksnorm (uppehälle) är en av staten fastställd summa som beräknas utifrån ålder och antal personer i hushållet. Riksnormen ska täcka personens utgifter för mat, kläder, skor, fritid, lek, hygien samt gemensamma hushållskostnader så som telefon, tidning, TV och förbrukningsvaror.
- Godtagbara utgifter omfattar för hushållet skäliga kostnader. Exempel på godtagbara utgifter är hyra*, elkostnad, hemförsäkring (bas-nivå), arbetsresekostnad, barnomsorg, a-kassa, medicin inom förmån, läkarbesök och internetkostnad.
- Beräkning upprättas över dina inkomster, riksnorm och godtagbara utgifter. Ekonomiskt bistånd prövas vanligtvis månadsvis.
- Om beräkningen visar på ett underskott innebär det att du har mindre pengar än du behöver för perioden. Underskottet är den summan du kan få beviljat i ekonomiskt bistånd.
- Om beräkningen visar på ett överskott innebär det att du har mer pengar än du behöver för perioden och du anses vara självförsörjande. Överskottet kommer räknas med som inkomst i nästa beräkningsperiod och du behöver därför spara eventuellt överskott till nästa månad.
* I Perstorps kommun har vi högsta godtagbara hyra baserat på hushållets storlek. Månadskostnaden inkluderar kostnad för hyra, uppvärmning, vatten, avlopp och sophämtning. Detta är beräknat utifrån vad som vanligtvis ingår i hyreskostnad för en lägenhet på orten
Du loggar in e-tjänsten med ditt BankID, fyller i ansökan och signerar med ditt BankID. Du kan nå e-tjänsten via din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Om ni är två som söker tillsammans behöver båda signera ansökan när den är färdig. Både du och din make/maka/partner/sambo behöver BankID när ni söker ekonomiskt bistånd tillsammans.
Om du inte redan har BankID kan du ordna det via din bank.
Nedan exempel på utgivare av BankID:
- Danske Bank i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Handelsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- ICA-Banken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Länsförsäkringar Bank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nordea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- SEB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Skandiabanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sparbanken Syd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Swedbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ålandsbanken i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du får avslag på din ansökan har du rätt att överklaga till förvaltningsrätten. Lämna in din överklagan till den socialsekreterare som fattat beslutet. Information om hur du överklagar får du tillsammans med beslutet.
Behöver du hjälp med överklagan går det bra att kontakta din socialsekreterare eller kundtjänst i Perstorps kommun.
Kontakt
Vid frågor ska du ta kontakt med din socialsekreterare eller kundtjänst i Perstorps kommun.
Kundtjänst
Telefon: 0435-390 00
E-post: kommunhuset@perstorp.se
Besöksadress: Torget 1, 284 31 Perstorp
Postadress: 284 85 Perstorp