Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Ensamkommande barn barn

Fyll i beskrivning av bilden

Är Du intressad av att bli särskild förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn?

När ensamkommande barn kommer till Sverige och ansöker om asyl kommunplaceras de av Migrationsverket och det utses en God man under asylprocessen. Denne utses av Överförmyndarnämnden.

De barn som sedan beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket skall därefter ha en ”särskilt förordnad vårdnadshavare” till den dag de blir myndiga, denne utses av socialnämnden.

Perstorps kommun har nu asylsökande barn som beviljats permanent uppehållstillstånd och behöver därför rekrytera särskilt förordnade vårdnadshavare.

Migrationsprocessen för barnet är avklarad. Arbetsuppgifterna är att sörja för barnets rättigheter gentemot samhällets olika instanser som skola, socialtjänst och andra aktuella myndigheter, samt att hålla koll på barnets ekonomi.

För att kunna bli aktuell som särskilt förordnad vårdnadshavare gäller ungefär detsamma som för att bli God man, det vill säga att det görs förfrågningar och tas in intyg från kronofogdemyndigheten, polisens belastningsregister och socialtjänstregister samt personligt samtal med handläggare på socialförvaltningen.

Det utgår en månatlig ersättning i en arvodesdel och en omkostnadsdel. Arvodesdelen är skattepliktig, medan omkostnadsdelen är skattebefriad. Ersättningen är beslutad av socialnämnden och densamma som för God man.


PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram