Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Vårdnad, boende, umgänge

Fyll i beskrivning av bilden

Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens om frågor som rör barnet. Frågor som kan ställa till problem är till exempel var barnet ska bo och hur ofta barnet ska träffa den andra föräldern. Familjerätten ger er råd och stöd att försöka komma överens.

Om ni är överens

Om ni som föräldrar är överens om vårdnaden, boendet eller umgänget kan ni skriva det i ett avtal. Det är familjerätten som godkänner avtalet.

Ett sådant avtal har samma verkan som en dom i tingsrätten. Det innebär bland annat att tingsrätten har möjlighet att besluta om tvångsåtgärder, om en förälder bryter avtalet utan godtagbara skäl.

Om ni inte är överens

Samarbetssamtal

För att ni ska kunna förbättra ert samarbete kring ert barn kan ni komma till Familjerätten på samarbetssamtal. Samarbetssamtal är frivilliga, kostnadsfria och dokumenteras inte.

Utredning

Om ni inte kan komma överens kring vårdnad, boende eller umgänge kan ni vända er till tingsrätten med en stämningsansökan. Tingsrätten begär då en utredning av familjerätten, syftet är att ta reda på vad som är bäst för barnet. Familjerätten lämnar förslag till tingsrätten som sedan beslutar.

När föräldrar har en tvist om vårdnad, boende eller umgänge så begär tingsrätten en utredning av familjerätten. Syftet är att ta reda på vad som är bäst för barnet. Familjerätten lämnar förslag till tingsrätten, som sedan beslutar.
Ni får båda ta del av hela utredningen innan den skickas till tingsrätten. Ni har möjlighet att lämna synpunkter, som skickas med till tingsrätten.

Försörjningsskyldighet

Föräldrar har, oavsett vårdnads- och boendeform, en gemensam försörjningsskyldighet för sitt barn. Det gäller till barnet fyllt 18 år eller avslutat sina gymnasiestudier, men längst till barnet fyller 21 år.

Båda föräldrarna ska bidra efter ekonomisk förmåga och ni har möjlighet att göra egna överenskommelser som hur ni vill fördela kostnaderna.

Den förälder som barnet inte bor med är underhållsskyldig. Har den föräldern begränsad betalningsförmåga kan boendeföräldern ansöka om underhållsstöd hos försäkringskassan.

Kontakta familjerätten:
Anne Banke, familjerättssekreterare
Telefon: 0435-391 28
E-post: anne.banke@perstorp.se

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram