Du är här:
- Perstorps kommun
- | Kommun & demokrati
- | Krisberedskap och säkerhet
- | Räddningstjänst
- | Farlig verksamhet
Sevesodirektivet - verksamheter som hanterar farliga ämnen
Enligt Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor ska du som kan bli berörd informeras om riskerna och hur du ska agera vid en olyckshändelse.
Bor du eller arbetar intill en sådan verksamhet är det viktigt att du läser igenom informationen och att alla i familjen vet hur de ska agera vid en händelse.
Syftet är att du ska få information om vilka olyckor som kan inträffa och hur du i så fall ska agera.
Läs mer:
Så varnas du vid en allvarlig olycka:
Om en olyckshändelse skulle inträffa kommer räddningstjänsten att larmas. Om olyckshändelsen bedöms vara så pass allvarlig att allmänheten riskerar att påverkas kommer räddningstjänsten gå ut med ett ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA).
Vad gör du om larmet går?
Om larmet går eller om du hamnar i rök eller gasmoln, följ nedanstående åtgärder
- Om du är ute, gå inomhus
- Stäng fönster, dörrar och ventilation
- Lyssna på Sveriges Radio P4 eller gå in på www.krisinformation.se web, app eller sociala medier.
- Avvakta instruktioner via radio, tv eller www.krisinformation.se
- Tänk på vindriktningen och rör dig bort från olyckan genom att gå vinkelrätt mot vinden.
Verksamheter i Perstorp som omfattas av Sevesodirektivet
Celanese Production Sweden AB omfattas av Lag 1999:381 om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Företaget ingår i Celanese-koncernen med huvudkontor i Dallas, USA. I Perstorp tillverkas vattenbaserade bindemedel som är oklassade och ofarliga produkter. Bindemedlet används av företag som tillverkar bland annat färg, lack, lim, engångskläder, pappersemballage, dukar, byggprodukter, torkdukar, blöjor, mattor, glasfiber, tapeter och textilier.
Vid tillverkningen används ett flertal råvaror av olika farlighetsgrad. Celanese har ett omfattande säkerhetssystem och arbetar aktivt med nödlägesberedskap, riskanalyser och övningar för att kunna hantera incidenter och undvika olyckor.
Fabriksområdet ligger att par kilometer söder om Perstorp samhälle.
Farliga ämnen
Eten, Vinylklorid, Vinylacetat, Styren, Akrylater, Peroxider och Persulfater, Akrylsyror, Akrylamider, Eldningsolja.
Kontakt
Celanese Production Sweden AB
Risebegavägen 12
284 21 Perstorp
Tel. 0435-340 60
www.celanese.com
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Seveso-lagstiftningen.
Här kan du se när senaste tillsynsbesöket gjordes.:
Kemikalier, risker och förebyggande arbete
Vid tillverkning av de vattenbaserade bindemedlen används råvaror som är klassificerade som farliga i olika grad. Det kan gälla hälsofarliga, brandfarliga eller miljöfarliga och skulle kunna ge upphov till en allvarligare olycka. Vid tillverkningen används ett flertal råvaror med farliga egenskaper. De viktigaste av dessa och dess risker är:
Eten
Extremt brandfarlig gas, innehåller kyld gas – kan orsaka svåra köldskador, kan göra att man blir dåsig eller omtöcknad.
Vinylklorid
Extremt brandfarlig gas, gas under tryck, kan explodera vid uppvärmning, kan ge cancer vid långvarig exponering.
Vinylacetat
Mycket brandfarlig vätska och ånga, skadligt vid inandning, kan orsaka irritation i luftvägarna, misstänks kunna orsaka cancer vid långvarig exponering, skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.
Styren
Brandfarlig vätska och ånga, irriterar huden, orsakar allvarlig ögonirritation, skadligt vid inandning och kan orsaka irritation i luftvägarna, misstänks kunna skada det ofödda barnet, orsakar organskador vid lång eller upprepad exponering, skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.
Akrylater
Brandfarliga eller mycket brandfarliga vätskor, irriterar huden och kan ge en allergisk hudreaktion, kan orsaka irritation i luftvägarna samt skadligt eller giftigt för vattenlevande organismer.
Peroxider och persulfater
Brandfarligt, skadligt vid förtäring, giftigt vid hudkontakt och inandning, orsakar frätskador på hud och ögon, kan ge allergisk hudreaktion, misstänks orsaka genetiska defekter, giftigt för vattenlevande organismer.
Akrylsyror
Brandfarligt, skadligt vid förtäring, giftigt vid hudkontakt, orsakar frätskador på hud och ögon, giftigt vid inandning, irriterar luftvägarna, mycket giftigt för vattenlevande organismer.
Akrylamider
Kan orsaka cancer, genetiska effekter, orsakar organskador vid långvarig exponering, kan skada fertiliteten, skadligt vid förtäring, orsakar allvarlig ögonirritation, kan orsaka allergisk hudreaktion.
Eldningsolja
Brandfarligt, dödligt vid förtäring, irriterar huden, skadligt vid inandning, misstänks kunna orsaka cancer, kan orsaka organskador vid långvarig exponering, giftigt för vattenlevande organismer.
Riskscenarion
Risken för att en allvarlig olycka skulle direkt kunna påverka allmänheten och boende i kommunen är mycket liten. Beräkningar visar på att de värsta olycksscenarion inte påverkar bostäder eller andra verksamheter.
I enlighet med Sevesodirektivet har allvarliga olycksscenarion identifierats och utifrån dessa har en intern plan för räddningsinsats tagit fram. De scenarion som skulle kunna inträffa kan sammanfattas enligt nedan:
- Brand i byggnad, tank, cistern eller annan anläggning
- Explosion i tank, cistern eller anläggning
- Utsläpp av kemikalier
Ovanstående scenarion har enligt beräkningar endast lokal påverkan eller i den närmaste omgivningen. Dock kan brandrök innehålla farliga ämnen och medföra obehag för allmänheten. Även vid transport av farligt gods till Celanese kan olyckor inträffa. Risk kan finnas att det vid en trafikolycka kan komma ut farliga ämnen.
Övningar genomförs kontinuerligt för att kunna hantera identifierade scenarion, för personalen och när det är möjligt tillsammans med räddningstjänst, ambulans och polis.
För Celanese är säkerheten för människor och miljön mycket högt prioriterat och är en naturlig och självklar del i den dagliga verksamheten såväl som i koncernledningen. Stora resurser läggs på säkra system och inte minst att bibehålla en hög säkerhetskultur. Vid myndighetstillsyn bekräftas också att säkerhetsnivån är hög.
Celanese är skyldigt enligt lag att hantera identifierade risker, ha rutiner för att minimera konsekvenserna av en olycka samt ha en intern plan för räddningsinsatser. Omfattande riskanalyser genomförs kontinuerligt och ligger till grund för vilka nivåer av säkerhetsutrustning som finns installerat i processerna.
BI-QEM RESINS AB och BI-QEM AB omfattas av Lag 1999:381 om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Företagen ingår i BI-QEM-koncernen med huvudkontor i Lugano, Schweiz. I Perstorp tillverkas bindemedel till underleverantörer ibland annat bygg- och fordonsindustrin. Bindemedlet används som fästmedel till slipmaterial, tillsatsmedel till betong och isoleringsmaterial. Tillverkning sker även av pressmassa som används för gjutning av bland annat serviser, el-armaturer och hygienartiklar.
Vid tillverkning används ett antal råvaror av olika farlighetsgrad. BI-QEM AB/RESINS AB har ett omfattande säkerhetssystem och arbetar aktivt nödlägesberedskap, riskanalyser och övningar för att kunna hantera incidenter och undvika olyckor. Fabriksområdet ligger ett par kilometer söder om Perstorp samhälle.
Farliga ämnen
Fenol, formalin, metanol, gasol och etanol
Kontakt
BI-QEM AB/RESINS AB
Perstorp Industripark
SE-284 80 Perstorp
Tel. +46 435 468 000
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Seveso-lagstiftningen.
Här kan du se när senaste tillsynsbesöket gjordes:
Kemikalier, risker och förebyggande arbete
Vid tillverkning av fenolbaserade bindemedel och pressmassor används råvaror som är klassificerade som farliga i olika grad. Det kan gälla hälsofarliga, brandfarliga eller miljöfarliga och skulle kunna ge upphov till en allvarligare olycka. De viktigaste av dessa och dess risker är:
Fenol
Fenol är giftigt och kan orsaka frätskador vid förtäring, inandning och i kontakt med hud
Formalin
Formalin är giftigt vid inandning, förtäring och hudkontakt. Kan ge frätskador på hud.
Metanol
Metanol är en mycket brandfarlig vätska. Giftig vid hudkontakt, inandning och förtäring.
Etanol
Etanol är en mycket brandfarlig vätska. Kan orsaka allvarlig ögonirritation.
Gasol
Gasol är en extremt brandfarlig gas. Kan i höga koncentrationer orsaka kvävning.
Riskscenarion
Risken för att en allvarlig olycka som direkt skulle påverka allmänheten och boende i kommunen är mycket liten.
I enlighet med Sevesodirektiven har allvarliga olycksscenarion identifierats och utifrån dessa har en intern plan för räddningsinsats utarbetats. De scenarion som skulle kunna inträffa sammanfattas enligt nedan:
- Runaway Skenande process i lackfabriken.
- Brand/Explosion Brand/Explosion i lackfabriken. Brand i cisternpark.
- Gasmoln Utsläpp av fenol, formaldehyd, gasol och lösningsmedel.
- Utsläpp mark/vatten Utsläpp vid lastning av produkt direkt till tankbil inom ej invallat område.
Ovanstående scenarion har enligt beräkningar endast lokal påverkan eller i den närmaste omgivningen. Dock kan brandrök innehålla farliga ämnen och medföra obehag vid inandning. Även vid transport av farligt gods till och från BI-QEM AB/RESINS AB kan olyckor inträffa. Risk kan finnas att det vid en trafikolycka kan komma ut farliga ämnen.
Övningar genomförs kontinuerligt för att kunna hantera identifierade scenarion. BI-QEM AB/RESINS AB har ett nära samarbete med kommunens Räddningstjänst och för en löpande dialog med denna för att minimera risken att en olycka skall uppkomma.
För BI-QEM AB/RESINS AB är säkerheten för människor och miljö mycket högt prioriterat både bland samtliga anställda och företagsledningen. Stora resurser läggs på att säkra system och att bibehålla en hög säkerhetskultur. Vid myndighetskontakt bekräftas också att säkerhetsnivån är hög.
BI-QEM AB/RESINS AB är enligt lag skyldig att hantera identifierade risker, ha rutiner för att minimera konsekvenserna av en olycka samt att ha en intern plan för räddningsinsatser. Omfattande riskanalyser genomförs kontinuerligt och ligger till grund för vilka nivåer av säkerhetsutrustning som finns integrerade i processerna.
Perstorp Specialty Chemicals AB
Perstorp Specialty Chemicals AB producerar olika typer av specialkemikalier. Produkterna används i en rad olika applikationer såsom bindemedel till färg- och lacktillverkning samt ensileringsmedel.
Farliga ämnen
Formalin/Formaldehyd – Giftig
Ammoniak – Giftig och miljöfarlig
Allylklorid – Mycket brandfarlig vätska, giftig och miljöfarlig
Acetaldehyd – Extremt brandfarlig vätska Metanol – Mycket brandfarlig vätska och giftig Eldningsolja – Miljöfarlig
Kontakt:
Perstorp Specialty Chemicals AB
284 80 Perstorp
Tel. 0435-380 00
E-post:
www.perstorp.com
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Seveso-lagstiftningen.
Här kan du se när senaste tillsynsbesöket gjordes:
Nippon Gases Sverige AB är ett industrigasföretag som producerar och tillhandahåller gaser, gas-applikationer och relaterat support till ett brett spektrum av industrier, inklusive stål-, kemi-, elektronik-, bil-, bygg-, skeppsbyggnads-, medicin- och livsmedelsindustrin.
Anläggningen i Perstorp är en luftgasfabrik som består av en luftseparationsenhet för produktion av syrgas, kvävgas samt argongas. Råvaran luft kyls ner till mycket låga temperaturer, vid minus 190-200°C blir de olika komponenterna flytande och separeras då genom destillation. Produkterna mellanlagras i lagertankar och distribueras via tankbilar till kunder.
Anläggningen i Perstorp omfattas av den lägre kravnivån enligt lagen och förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följden av allvarliga kemikalieolyckor SFS 1999:381 respektive SFS 2015:236, bilaga 1, del 2, punkt 25. Syrgas med CAS-nummer 7782-44-7.
Farliga ämnen
Oxygen, faroklass H280. Oxiderande: Kan orsaka eller intensifiera brand. Gas under tryck: Innehåller gas under tryck, kan explodera vid uppvärmning
Kontakt:
Nippon Gases Sverige AB
284 80 Perstorp
Tel. 0775-206 500
E-post: sverige[a]nippongases.com
www.nippongases.com
Huvudkontor:
Nippon Gases Sverige AB
Volvogatan 14
731 36 Köping
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Seveso-lagstiftningen.
Här kan du se när senaste tillsynsbesöket gjordes.
Riskscenario
Det största utsläpp som kan ske är vid en okontrollerad utpumpning av flytande syrgas eller kvävgas från en av förvaringstankarna. Detta ger upphov till låga gasmoln (maximalt två meter över marken) med lokalt höga halter syrgas (vid syrgasutsläpp) eller lokalt låga halter syrgas (vid kvävgasutsläpp). Vid ett eventuellt läckage av flytande gas kan dimbildning/gasmoln uppstå runt läckaget. Spridningen av ett gasmoln är normalt begränsat till 200 meter från utsläppskällan, vilket innebär att riskområdet begränsas till industriparken. Den största risken vid ett utsläpp är anrikning av luft genom läckage av syrgas (syreanrikning). Syrgas kan ansamlas på lågt belägna punkter, eftersom det är tyngre än luft, till exempel vid läckage av flytande syre.
Koncentrerad oxygen är brandunderhållande och påskyndar ett eventuellt brandförlopp. Brand kan ge upphov till giftig rök samt kraftig luktstörning. Risker föreligger vid förhöjda syrehalter i kombination med brännbart material och gnistbildning. Oljor och fetter är speciellt känsliga. Risker föreligger också pga tryck och låga temperaturer.
Det görs stora insatser för att minimera risken för olyckor inom verksamheten. Om olyckan ändå sker kommer Räddningstjänsten, tillsammans med företagens egna resurser, arbeta för att minska konsekvenserna av olyckan och skydda omgivningen.
ESAB Perstorp AB
ESAB Perstorp ingår i ESAB Corporation som är en internationell koncern som producerar tillsatsmaterial och utrustning för svetsning. Ansvarig för verksamheten vid ESAB Perstorp är fabrikschefen.
I verksamheten tillverkas svetselektroder. En viktig del i processen är torkugnar där gasol används som energikälla.
ESAB Perstorp omfattas den lägre kravnivån enligt lagen och förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följden av allvarliga kemikalieolyckor SFS 1999:381 respektive SFS 2015:236.
Farliga ämnen
Gasolen som används är en blandning av butan (70%) och propan (30%) och har CAS-nummer 68514-36-3, gasen är extremt brandfarlig (Faroklass H220). Den kondenserade gasolen förvaras i cistern ovan mark som rymmer 200 m3. Cisternen står inom inhägnat område och gasolen levereras i tankbil.
Kontakt
Elektrodvägen 12
Box 55
284 21 Perstorp
0435-39600
Riskscenario
Det största läckaget av flytande gasol som skulle kunna uppstå är vid ett slangbrott under lossning. Det skulle i så fall kunna skapa ett gasmoln. Gasmolnets spridning påverkas av höjdskillnader, och hinder som byggnader, buskar och staket. Då lossningen alltid övervakas av personal kommer utsläppet att kunna åtgärdas snabbt och gasmolnet kommer sannolikt endast att beröra den egna fastigheten.
I verksamheten görs stora insatser för att läckage av gasol inte skall uppstå och det finns larm för gasolläckage som är direkt kopplat till SOS Alarm och därigenom till Perstorps Räddningstjänst. Om ett läckage skulle uppstå som påverkar allmänheten kommer räddningsledare tillsammans med företagets egna resurser att arbeta för att minska konsekvenserna av olyckan och skydda omgivningen.
Tillsyn av Länsstyrelsen
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Seveso-lagstiftningen.
För information om senaste tillsynsbesök och ytterligare information, kontakta föreståndare för brandfarlig vara - Mikael Wallin (e-post: mikael.wallin@esab.se) eller Ellen Björgan (e-post: ellen.bjorgan@esab.se).
Information om senaste tillsynsbesök finns även på Länsstyerelsens hemsida:
Johanssons Berg i Heljalt AB
Farliga ämnen:
Explosiva, oxiderade och brandfarliga
Kontakt:
Johanssons Berg i Hejalt AB
Åsbovägen 201
284 92 Perstorp
Tel: 0435-321 26
E-post: info[a]johanssonsgrus.se
www.johanssonsgrus.se
Det är Länsstyrelsen som bedriver tillsyn av efterlevnaden av Sevesolagen.
Här kan du se när senaste tillsynsbesöket gjordes.
Information om verksamheten
Johanssons Berg i Heljalt AB bedriver bergtäktsverksamhet i Perstorps kommun. Inom verksamheten hanteras sprängmedel och diesel, dvs. en större mängd explosiva, oxiderande och brandfarliga ämnen.
Täktområdet ligger cirka 0,6 km öster om Oderljunga och cirka 6 km norr om Perstorp. Verksamhetsområdet ligger inom fastigheterna Oderljunga 4:1 och 5:11.
Kemikalier, risker och förebyggande arbete
Inom verksamheten hanteras sprängmedel och diesel, det vill säga en större mängd explosiva, oxiderande och brandfarliga ämnen. Sprängämnena är ammoniumbaserade och förutom explosiva även giftigt vid förtäring och kan i kontakt med brännbart material orsaka brand.
Risker som föreligger är kopplade till explosion vid värme och öppen eld, stöt, friktion, allt som kan ge upphov till gnistor. Det finns också risk för skada om ämnena släpps ut i naturen.
Om det skulle börja brinna så finns det en risk för explosion. Brandröken innehåller inga farliga ämnen enligt Sevesolagen men brandrök innehåller gaser såsom kväveoxid och koloxid.
Ämnena får explosiva egenskaper först i samband med injekteringen i borrhålen. Innan sprängning och losshållning av berget hörs en varningssignal.
Vid sprängning ökar mängderna lagrade kemikalier tillfälligt. Inga sprängämnen förvaras i täkten mellan sprängningarna utan transporteras ut till verksamheten vid varje enskilt sprängtillfälle. Alla spräng- och tändämnen hanteras enligt gällande föreskrifter från Räddningsverket.
Hur varnas du och vad kan du göra?
Om en olyckshändelse skulle inträffa kommer räddningstjänsten att larmas. Om olyckshändelsen bedöms vara så pass allvarlig att allmänheten riskerar att påverkas kommer räddningstjänsten gå ut med ett ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA).
I området kring Oderljunga finns inget utomhusvarningssystem, men du kan få ett SMS till din mobiltelefon. SMS kan skickas ut till alla mobiltelefoner som befinner sig i närområdet kring en olycka. Om du får ett VMA meddelande innebär det att du ska gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation samt lyssna på radion för mer information.
Du kan även få information via TV och på SVT-text sidan 599.
Vad gör jag om jag känner mig påverkad?
Vänta tills faran är över och kontakta sedan din vårdcentral och berätta att du andats in brandrök.
Vid AKUTA fall – ring omgående 112!
Om larmet går
Om en olycka inträffar meddelas allmänheten genom varnings- och informationssystemet VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten.
Det finns ett internt gaslarm som hörs ut i samhället. Vid fara för personer utanför industriparken startar samhällets VMA.
VMA
Vid större händelser som kan påverka utanför företagens områden, aktiveras Viktigt meddelande till allmänheten – VMA. Viktigt meddelande till allmänheten
Informationsbroschyr