Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Smitta

Fyll i beskrivning av bilden

Risken att allvarliga smittor sprids i Sverige är relativt liten men kan i vissa fall påverka samhället.

Smittspridning kan även ske från djur
Förutom att sjukdomar kan spridas mellan människor så finns det sjukdomar som kan spridas mellan djur och sjukdomar som kan spridas från djur till människa. En sådan smittspridning kan bli omfattande, påverka både människor och djur och medföra stora ekonomiska förluster.

Hur får jag information om vad som hänt?
Vid smitta ska du lyssna på Sveriges Radio P4 för att få information om vad som har inträffat. Om du har internet, titta på perstorp.se och krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt följ Perstorps kommun på Facebook för att få veta mer. 

Information vid smitta går att få hos 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hos livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ska jag göra vid smittspridning?

 • Ta del av information enligt ovan.
 • Vid smitta är det viktigt att hålla god hygien. Se till att du inte utsätts för smittkällan och följ de råd och rekommendationer som kommer vid en eventuell smittspridning.

  Även när det inte är smitta är det bra att hålla god hygien. Att tvätta händerna är något av det allra viktigaste du kan göra för att förhindra att smitta sprids. Försök att göra det till en vana att tvätta händerna vid följande tillfällen:
  • När du kommer hem
  • Efter toalettbesök
  • Innan du lagar mat
  • Innan du äter

Vad gör Perstorps kommun?
Vid en stor smittspridning bland människor och/eller djur kommer kommunen att samarbeta med berörda myndigheter för att begränsa spridningen och lindra konsekvenserna. Det finns pandemiplaner i kommunens verksamheter ifall detta skulle inträffa. Pandemier och epidemier definieras som utbrott där en smitta sprider sig väldigt mycket snabbare än förväntat. En pandemi har större geografisk spridning än epidemi.

Senast uppdaterad: