Krisberedskap

Fyll i beskrivning av bilden

Vad är kris

En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av vårt samhälle. En kris hotar grundläggande funktioner och värden som exempelvis elförsörjningen eller vår hälsa och demokratiska frihet.

För att lindra konsekvenserna av en kris måste kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter, organisationer, näringsliv och ytterst regeringen agera tillsammans. Det handlar om att vi måste kunna fortsätta att leva så normalt som möjligt även om vårt samhälle är hotat.

OBS! Vid en kris eller extraordinär händelse publiceras information på Perstorps kommuns startsida, samt på Perstorps kommuns facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Gäller krisen flera kommuner, eller hela Skåne Nordväst, är ett tips att gå in och läsa på Räddningstjänsten Skåne Nordvästs Facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunens ansvar vid kriser

Den myndighet som normalt ansvarar för en verksamhet ansvarar också för sin verksamhet i kriser och krig. Kommuner ansvarar därmed för att exempelvis äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar också under störda förhållanden.
Speciallagstiftning, men också kommunpolitikernas löften till och åtaganden mot kommunmedlemmarna, styr kommunens verksamhetsansvar. Kommunerna ska kunna hålla en viss nivå på sin verksamhet även när en kris inträffar. Därför analyseras risker och sårbarheter kontinuerligt och det finns en planering för hur kommunerna ska kunna ta verksamhetsansvar under en kris. Förmågan byggs upp genom utbildning, övning och andra åtgärder som genomförs före, under och efter en kris.

Senast uppdaterad: