Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Äldre personer på promenad vid blommande körsbärsträd i en park.

Perstorps kommun arbetar för att skapa trygghet och förebygga brott.

Brottsförebyggande arbete

Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (2023:196) innebär att varje kommun ska bedriva ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete Målet är att minska brottsligheten och skapa ökad trygghet.

Detta innebär bland annat att kommunen ska kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild vilken ligger till grund för behovet av åtgärder vilka beslutas i en åtgärdsplan. Kommunen ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet.

Trygghetsskapande arbete

Effektiv samordning för trygghet (EST) är en metod för kommunen att systematiskt kartlägga med hjälp av utsedda rapportörer och statistik om anmälda brott få en löpande lägesbild som stäms av varannan vecka. Denna lägesbild träffar primärt det som händer i den offentliga miljön och berör inte sådant som exempelvis händer i människors hem eller på internet eller via telefon. I EST arbetet kan trender upptäckas samt behov av insatser på specifika platser.

Trygghetsmätning

Polisen genomför årligen en trygghetsmätning tillsammans med kommunen. Resultatet av trygghetsmätningen används för att planera framförallt det brottsförebyggande arbetet och samverkan mellan polis, kommun och andra parter. Denna är även en del i kommunens övergripande lägesbildsarbete.

Trygghetsmätningen 2025 skickas ut med början i vecka 32. Den når cirka 87 000 slumpvis utvalda mottagare i åldersgruppen 16-85 år i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län.

Undersökningen pågår i cirka 8 veckor. Därefter sammanställs ett resultat för varje lokalpolisområde.

De som valts ut får ett kuvert med ett följebrev med kommunens och polisens logga och namn på företrädare. I kuvertet ligger också en enkät och ett svarskuvert. Trygghetsmätningen kan även besvaras digitalt på olika språk

 

Trivselvandringar

Trivselvandringar genomförs för att stärka dialogen mellan olika invånargrupper angående trygghet och utveckling av den fysiska miljön.

Målet är att genomföra en trivselvandring per år och i olika delar av kommunen. Trivselvandringen kan genomföras i samband med planerad förändring eller i det löpande arbetet med trygghet och brottsförebyggande arbete.

Genomförda trivselvandringar

  • Hösten 2023 genomfördes trivselvandringar i centrum, dessa genomfördes vid ett flertal tillfällen med olika intressenter för att få underlag för hur trivselvandring används som ett redskap. Alla som deltog bjöds sedan in för en samlad presentation om vad som tagits upp vid de olika trivselvandringar där presenterades vad som redan gjort och vad som var planerat på kort och lång sikt.

  • Februari 2025 genomfördes trivselvandring i Oderljunga. Till detta tillfälle bjöds dels vissa in, men det var även en öppen inbjudan.

Tips

För att bidra till kommunens och polisens lägesbild är det viktigt att få in tips. Kommunens digitala tjänst för synpunkter & felanmälan är också en källa.

För mer information, se länkar nedan:

Senast uppdaterad: