Samhällsplanering
Det är kommunen som ansvarar för att planlägga för samhällets utveckling: för mark- och vattenanvändning, för utveckling och förändring av bebyggelse, infrastruktur m.m. I plan- och bygglagen (PBL) finns tre olika nivåer för planläggning: regionplan, översiktsplan samt detaljplan och områdesbestämmelser.
Regionplan
I den regionala utvecklingsstrategin för Skåne, Det öppna Skåne 2030, finns direkta kopplingar till ett arbete för en samsyn kring regional utveckling, fysisk planering och kommunernas översiktsplaner.
Denna kreativa samverkansprocess har bland annat lett fram till att vi nu för första gången har ett resultat i form av gemensamma strategier för den fysiska planeringen i Skåne, Strategier för Det flerkärniga Skåne.
Vill du läsa mer om den regionala utvecklingsstrategin kan du göra det här
Översiktsplan
Översiktsplanen ger vägledning för beslut om användningen av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras. Översiktsplanen är inte bindande för myndigheter och enskilda.
Detaljplan
Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om vad du och andra får och inte får göra för byggåtgärder inom planområdet. Detaljplanen är ett juridiskt bindande dokument.
För mer information om detaljplaner.
Digitaliserade detaljplaner för Perstorps kommun finns publicerade på Lantmäteriets hemsida. De digitala detaljplanerna är inte juridiskt bindande utan det är fortfarande de analoga dvs. dokument i pappersform som är juridiskt bindande.
Se länk, Lantmäteriet
Områdesbestämmelser
Kommunen kan anta områdesbestämmelser för ett område som inte har detaljplan, till exempel för att säkerställa ett syfte som uttrycks i översiktsplanen. Att bevara en värdefull bebyggelsemiljö kan vara ett sådant syfte. Områdesbestämmelser ger ingen byggrätt, till skillnad från detaljplaner.