Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:


Perstorps Kulturskola

Under maj månad spelade instrumentalelevernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster in en vårkonsertfilm, där de visar upp en del av vad de arbetat med under terminen.
Se filmen via länken nedan:

Munspel - Nytt instrument på kulturskolan

Nu kan ni anmäla er till munspel inför höstterminen! Det är Martin som undervisar i det! Läs mer om det under fliken "Spela instrument"Bildelevernas utställning på Torget i Perstorp

Under några veckor i april-maj ställdes bildelevernas verk ut i skyltfönstret mellan kommunhusets ingång och apoteket. En väldigt fin och uppskattad utställning under ledning av bildläraren Måns Sjöberg.

Kulturskolan. Bildutställning vt 2020

Kulturskolans bildutställning vt 2020

 Information angående Covid-19 och lektioner!

Alla elever, anhöriga och lärare som har symptom i luftvägarna, lättare förkylning, snuva, led och muskelvärk eller feber skall stanna hemma. Detta gäller också om eleven eller läraren är frisk, men har anhöriga som uppvisar symptom. Detta är för att kulturskolan skall förhindra smittspridning.

Meddela läraren på morgonen om en elev inte kan komma till sin lektion.
Om läraren blir sjuk, ställer den in lektionen via sms på morgonen.
Om en elev kommer till en lektion med symptom, kommer hen att uppmanas att gå hem.


Håll dig uppdaterad om den pågående pandemisituationen via myndigheternas bekräftade information samt www.perstorp.se/coronaviruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Till föräldrar till barn i dans, drama och Fredagskulgrupperna.
På grund av situationen med Covid-19, har kulturskolan tagit ett särskilt beslut gällande barnen i ovanstående grupper. Eftersom antalet barn är så stort som vistas på samma scen under torsdagar och fredagar, bedömer vi dessa ämnen som mer utsatta. Det finns också elever som tillhör riskgruppen och även läraren är en del av en riskgrupp som skall skyddas från Covid-19. På grund av detta är dans, drama och Fredagakulgrupperna inställda.

Eleverna har redan hunnit få åtta av tolv undervisningsveckor. Istället för de sista fyra lektionstillfällena, spelar läraren in lektioner och lägger ut på en privat Youtube-kanal. Varje elev kommer sedan att få en länk till dessa lektioner, så att eleven kan träna hemma. Dessa lektioner är anpassade och riktade till de respektive grupperna. Via dessa lektioner kommer eleverna ha tillgång till mer undervisning än de fyra lektioner som återstod av terminens ordinarie lektioner.

Övrig undervisning pågår som vanligt tills annan information framkommer.
Om en instrumentallärare uppvisar lättare symptom, eller har anhöriga som är sjuka/uppvisar symptom, kommer eleverna istället att undervisas via Skype. Dessa lektioner kommer då att ersätta de ordinarie lektionerna.

Vänliga hälsningar. Gunilla Rönnberg. Kulturskolechef.


Du kan anmäla elever till våra kurser året om

Man kan anmäla sig när som helst på året. Vissa ämnen kan man också få börja på mitt under terminen. Andra kurser kan man få vänta på till nästa termin. Men har man anmält sig, står man på kölista.


Fredagskul och Drama/teater/filmskådespeleri - Nytt 2020

"Fredagskul" vänder sig till elever i åk 4-9 med funktionsvariationer/nedsättning. Läs mer under fliken "Fredagskul"

Går du i åk 2-6 och är intresserad av Drama, som sedan blir teater och agerande framför filmkameran, gå in och läs mer under fliken drama.


Dans-show på kulturhuset - nov 2019

 

Elever framförde nyskriven musikal - nov 2019

Inslag i SVT om "Save the World" - En musikal om "Greta Thunberg och den globala uppvärmningen". Handlingen kretsar kring djur (älg, rådjur, hare, uggla, ekorre, räv, varg och en isbjörn) som enas i protest när deras livsmiljö förstörs i form av smältande isar och skogsbränder.

Det var somras fick Kulturskolechef Gunilla Rönnberg inspiration till att skriva en musikal där hon förutom att skriva dialog även skrivit musik och sångtexter. Musikalen skrevs både på svenska och engelska.

- Jag blev irriterad över alla vuxna som skrev illa på Facebook om Greta Thunberg. Så jag satte mig vid pianot och började skriva, berättar Gunilla och tillägger:

- Jag skrev även en engelsk version på alla texter och sånger för jag tänker försöka sprida musikalen på Youtube. Då ska det finnas en översättning som folk kan använda och framföra över hela världen. Jag hoppas kunna sprida musikalen som ett av många verktyg i den internationella kampen om att lyfta denna oerhört viktiga fråga.

Skrivandet mynnade ut i "Save the World" - En musikal om "Greta Thunberg och den globala uppvärmningen". Handlingen kretsar kring djur (älg, rådjur, hare, uggla, ekorre, räv, varg och en isbjörn) som enas i protest när deras livsmiljö förstörs i form av smältande isar och skogsbränder.

Lilla musikalgruppen med åtta elever i årkurs 2 och 3 framförde musikalen den 18 november.

Se inslag från Sveriges Televison härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (eller klicka på bilden ovan)


Gunillas och elevernas arbete med att öva in musikalen har även uppmärksammats av annan media. Sveriges Radio Kristianstad var på besök:

Lyssna på inslaget som sändes från repetitionernalänk till annan webbplats

Och även Helsingborgs Dagblad tittade förbi vilket resulterade i artikel med rörlig bild och text:

Läs HD:s artikellänk till annan webbplats

 

Kulturskolans aktiviteter


Inom instrumentalundervisningen kan du välja mellan följande instrument:
Akustisk gitarr, Munspel, Elbas, Elgitarr, Trummor, Fiol, Nyckelharpa, Piano, Klarinett, Saxofon, Tvärflöjt, Suzukipiano (5-7 år), Suzukiorgel (5-7 år).
Vi är i kulturskolans lokaler i Centralskolan. Ingång till höger om aulan - ”Kulturhuset”  

Här erbjuds undervisning av professionella pedagoger utifrån varje individs speciella behov.

Drama/Bild/Film/Dans/Fredagskul
Bildkonstundervisning sker på onsdagar för åk 1-6.
Filmundervisningen sker på torsdagar och fredagar för åk 3-5
Dansundervisning sker på torsdagar för åk 0 - 7.
Drama och Fredagskulundervisning sker på fredagar för åk. 4-7.

Inga föreställningar under våren från kulturskolan på kulturhuset
För att vidta försiktighet gällande läget med spridningen av Covid-19, planeras i nuläget inga föreställningar på kulturskolan under våren 2020."Det du tänker att du vill bli - det kommer du att bli - bara du tror på det och jobbar för det!"

Perstorps kulturskola arbetar utifrån en positiv människosyn som genomsyrar allt i verksamheten. "När du visar att du tror på ett barn eller en ungdom - kommer han/hon att klara av allt!"

Kulturskolan kallas också Talent Education, för att vi tar vara på varje individs inneboende talanger. Att musicera, dansa, sjunga, spela teater och uttrycka sig i konst, utvecklar människor oerhört mycket! Att få tillgång till att uttrycka sig på olika sätt, stärker självkänsla och ger trygghet, och självförtroende.

Eleverna får frihet i sitt agerande, både när det gäller att tala, röra sig och uppträda inför publik. Dessutom utvecklar barnen studiedisciplin och att arbeta mot ett mål. "Det du tänker att du skall göra om ett år – kommer du att åstadkomma!"

Vi fotograferar och filmar gärna våra föreställningar för att marknadsföra våra olika verksamheter så att många barn kan bli inspirerade att delta och få möjlighet att utvecklas till trygga och fria personer.


Lärarföreställning på Kulturhuset

Utdrag från lärarföreställning, där lärarna visar och berättar om de olika instrument man kan lära sig på kulturskolan, och vad man får lärar sig på film och bildundervisningen. Se vidare videoklipp på sidan: Spela instrument!

Gunilla berättade att kulturskolan även har dans och musikalundervisning.
Emil visade och berättade om klarinett, saxofon och tvärflöjt och varför de kallas för träblås. Han fick saxofonen att låta som den ljusaste röst till den mörkaste rivigaste ton.
Sedan visade Emil hur de jobbar på kulturskolans filmkurser med Ipads.
Peter visade den akustiska gitarren, elbas, trummor, och elgitarrens olika stilar med jazz och rock.
Martin spelade olika stilar på elpianot, där det roligaste visade sig vara när elpianot lät som scatsång!
Patrik tog fram fiolen och nyckelharpan, som hade ännu större och klingande ton och spelade folkmusik.
Under hela föreställningen stod Maya och skissade av alla lärare och instrumenten med kolpenna, och berättade hur hennes bildelever får lära sig blanda färger, göra masker, skulpturer och studiebesök.

Lärarna gav liv till de olika instrumentens olika karaktärer och eleverna fascinerades av den stora rikedom av variation som alla instrument och ämnen representerade. Och varför inte bli en "youtuber" i Emils filmkurser! Möjligheterna är oändliga!


Kulturskolans bildutställning vt 20

Kulturskolan, bildutställning vt 2020 nr. 3

Kulturskolans bildutställning vt 2020

Kulturskolan, Bildutställning vt 2020, nr 2Är ni nyfikna att se hur vill jobbar i musikalgrupperna – se Youtubefilm härlänk till annan webbplats

Ni är också varmt välkomna att mejla frågor om kulturskolan till kulturskolechef Gunilla Rönnberg på: gunilla.ronnberg@perstorp.se

Att undervisa – är att beröra någon för livet!

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram