Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

INSTÄLLD Malmö Opera: Kronbruden

Plats: Kulturhuset Centralskolans aula Kategori: Aktiviteter Evenemang Konsert Kultur Musik och kultur

Föreställningen är tyvärr inställd på grund av sjukdom. Vi återkommer med mer information och eventuellt nytt datum inom kort.

 

Ture Rangströms opera Kronbruden är baserad på August Strindbergs drama med samma namn. En svensk Romeo och Julia-saga som inleds en sommar på fäboden.

 

Kersti träffar Mats en sommar när hon arbetar ensam på fäboden. De blir djupt förälskade och vill gifta sig, men deras familjer tål inte varandra. Mats är son till den rika mjölnaren som äger byns kvarn vid forsen. Kersti är bara en enkel soldatdotter.

Familjerna håller råd i kvarnkammaren och kommer överens om att försonas. Det unga paret får gifta sig, på villkor att Kersti är oskuld. Endast en jungfru får bära byns ståtliga krona och stå vid altaret som kronbrud.

Det ingen vet är att Kersti och Mats har ett barn, fött i lönndom med hjälp av Jordemor. När Kerstis mamma anar oråd svär Kersti vid Forskarlen, det vill säga Näcken, att hon är jungfru. Men svära vid de övernaturliga gör man inte ostraffat och snart sätts onda krafter i rörelse …

 

August Strindberg skrev dramat Kronbruden 1901. En svensk Romeo och Julia-saga med inslag av nordisk folktro, där en kärleksrelation slutar i tragik på grund av hederskultur och sociala konventioner.

Han hade redan från början i åtanke att pjäsen kunde göras som opera och hade flera olika kompositörer i åtanke. Slutligen blev det Ture Rangström som tonsatte dramat 1915.

Rangström tog inte med pjäsens sista scen i operan, men var i övrigt trogen Strindbergs text och ändrade bara några mindre detaljer.

Plats

Plats Kulturhuset Centralskolans aula
Adress Oderljungavägen 20, 28433, Perstorp

Kontaktinformation

Arrangör Perstorps kommun
E-post, arrangör bibliotek@perstorp.se
Telefon, arrangör 0435-392 30

Övrig information

Biljetter släpps 2023-09-18 10:00
Priser Vuxen: 175 kr

Senast uppdaterad: