Du är här:
- 2024
- 2023
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
Fullmäktige med budgetdebatt och voteringar
Kommunfullmäktiges oktobersammanträde gick i ekonomins tecken. Efter debatt klubbades budgeten för 2024 och flerårsplanen för 2025-26.
Skattesatsen lämnades oförändrad på 20,81 kronor däremot höjs VA-taxan.
Ärendelistan innehöll frågor från allmänheten och handlade om Oderljunga skola och en tidigare fråga från allmänheten. Dessutom en fråga om en namngiven ledamot som fått en fråga kan undvika att svar på frågan.
Bun:s ordförande Marie Gärdby och kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson svarade på frågorna.
Vidare innehöll ärendelistan information från kommundirektören, anmälningsärende (protokoll över inspektion av kommunens överförmyndarverksamhet) och valärenden (avsägelse som ersättare i kommunfullmäktige samt fyllnadsval till revisionen, valnämnden och ersättare i Nårabs styrelse ).
Se sammanträdet i efterhand:
- Vi har haft besök från regionala utvecklingsnämnden som ansvarar för regionala tillväxtfrågor. Viktigt och bra för oss att prata om det som är betydelsefullt för Perstorp. Vi lyfte bland annat fram utveckling av väg 108, bostadsfrågor och energiförsörjning. Vi har också haft en leverantörsmässa plus att vi under hösten genomfört trivselvandringar. Nu senast med ungdomar och unga vuxna. Vi kommer ha ett uppsamlande möte i början av november och bestämma hur arbetet tas vidare. Något som verkligen är roligt är att Elevhälsoarbetet på Centralskolan med rektor Lena Brodd vann pris för sitt arbete. De jobbar med välmående och trygghet. Jätteskoj att Perstorp sätts på kartan. Vill även passa på att tipsa om aktiviteter på höstlovet där en svensk mästare i hip-hop kommer ha workshops i Uggelhallen och det ordnas aktoviteter på biblioteket . Vi jobbar även vidare med kommunens attraktivitet. Vi skulle gärna vilja ha in ofanismer om Perstorp så hör gärna av er med roliga saker om vår kommun, berättade kommundirektör Elin Ask
Läs mer:
- Länk till sammanträdesprotokoll kommunfullmäktige 25 oktober
- Protokoll senaste sammanträdet i kommunstyrelsen
Beslutsärenden var:
Innan beslut klubbades begärdes votering som resulterade i 15 ja-röster och 12 -nej röster.
Kommunfullmäktige beslutade därefter enligt kommunstyrelsens förslag till beslut:
att från och med 2024-01-01 justera avgifterna i VA-taxan enligt framtaget förslag.
Följande förändringar föreslås för VA-taxan i Perstorps kommun från och med 2024-01-01
• VA-taxa taxebilaga 1 (Anläggningsavgifter) justeras med indextalet för maj 2023 (151,8) i Entreprenadprisindex, till 221 (Jan 2011 = 100) enligt Perstorp
kommuns VA-taxa § 10. Justeringen innebär en höjning med 10,7 procent jämfört med 2023.
• VA-taxa taxebilaga 2 (Brukningsavgifter) justeras med en snitthöjning av VA-
taxan på 32 procent. Snitthöjningen fördelas på avgiften för vattenslag dricksvatten med 47 procent, avgiften för vattenslag spillvatten med 21,3 procent.
Detta innebär en genomsnittlig höjning för Typhus A med 233 kr/mån och för
Typhus B (flerfamiljshus) 213 kr/mån/lgh.
• VA-taxa taxebilaga 3 (Avgifter för särskilda VA-abonnemang) justeras med
indextalet för maj 2023 (401,19) i konsumentprisindex, KPI (1980 = 100).
Justeringen innebär en höjning med 9,7 procent jämfört med 2023.
Utöver KPI höjning har det gjorts separata höjningar under ”avgifter för särskilda
serviceåtagande” och ”övriga avgifter”.
• Provning och kontroll av vattenmätare på kunds begäran
• Ersättning för frusen eller skadad mätare
• Extra avgift för vattenmätare placerad i vattenbrunn
• Slam för trekammarbrunn och dylikt per m3
• Avstängning av vattentillförsel
• Återinkoppling av vattentillförsel
• Förgävesbesök
• VA-taxa - Taxa för Perstorps kommun allmänna vatten -och
avloppsanläggningar
Under paragraf §14.8 b har införts ett stycke för schablonberäkning för mätare
som ej längre är godkänd för debitering enligt gällande regelverk.
Vip med stöd av Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
Yrkande från oppositionen som fick majoriteten att begära ajournering.
Votering begärdes och resulterade i 15 som avstår och 12 ja-röster. Fullmäktige valt att bifalla yrkandet.
Majoritetspartierna inkom med en protokollsanteckning.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att notera redovisningarna med den kompletterande konsekvensanalysen.
Tidigare ekonomichef Charlotte Gillsberg gästade kommunfullmäktige och informerade om delårsrapporten/delårsbokslutet.
- Har hänt ett par saker vi särkilt vill lyfta, bland annat framtaget näringspolitiskt program och arbetet med Österbo och Ugglehemmet. 2023 har inneburit många utmaningar för nämnderna. Prognosen är bättre än budget vilket generar ett prognostiserad nollresultat. Oroande är underskottet i driften hos nämnderna. En annan oro är glappet mellan intäkter och kostnader, sa hon bland annat.
- En utmaning framåt är en ekonomi kontra upprätthållande av kvalitet och service liksom yytt kollektivavtal med regler för dygnsvila påverkar verksamheterna och en annan, nämnde hon också.
- Mycket glädjande att vi har en prognos på ett nollresultat. Ha underskott med sig in i 2024 hade varit ett väldigt tufft läge. Alla våra anställda har gjort ett fantastiskt bra arbete som har kunnat levera ett plus-minus nollresultat. Jag är extremt nöjd, sa kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att notera delårsrapporten, samt att ge socialnämnden i uppdrag att fortsätta arbetet med åtgärder för att nå en budget i
balans.
Revisorerna har särskilt iakttagit följande:
- Kommunens resultat per delåret uppgår till 3,6 miljoner kronor vilket är -25,9 miljoner kronor lägre än samma period förgående år.
- Det prognostiserade resultatet för kommunen är 0,0 miljoner kronor. Bland nämnderna utmärker sig socialnämnden med en prognositiserad budgetavvikelse på -6,0 miljoner kronor. Detta förklaras främst av återbetalning till Migrationsverket, minskade statliga bidrag och ökade kostander för köpta placeringar. Övriga nämnder uppvisar mindre prognostiserade avvikelser.
- Av delårsrapporten framgår det att kommunens prognositserade balanskravresultat uppgår till 0,0 miljoner kronor efter utnyttjande av medel från resultatutjämningsreserven med 1,7 miljoner kronor.
- Kommunens bedömning är att möjligheten att nå måluppfyllelse för samtliga tre övergripande verkamhetsmål är god. Per 2023-08-31 saknas dock mätvärden för indikatorerna kopplade till två av de övergripande verksamhetsmålen.
- Kommunens bedömning är att det finansiella målet kommer uppnås.
- Vi noterar att kommunen redoveras all leasing som operationell leasing, utan att göra någon utredning om det är operationell eller finansiell leasing, och följer därmed inte RKR R5 Leasing.
Granskningen presenteras i bifogad rapport: Länk till delårsrapport kompletterad med granskning
Revisorerna bedömer att resultatet i delårsrapporten vad gäller det övergipande finasiella målet i allt väsentligt är förenligt med de mål fullmäktige beslutat om. Vad gäller övergripande verksamhetsmålen kan revisorerna inte bedöma resultat i delårsrapporten eftersom det per 2023-08-31 saknas redovisning av utfallet kopplat till två av tre verksamhetsmål.
Beslut kommunfullmäktige att notera delårsrapporten och lägga den till handlingarna.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag till beslut:
Skattesatsen år 2024 ska vara oförändrad det vill säga 20,81 kronor
- Vad är det som kommer påverka oss framåt? Det vi såg inför den här budget är att den långsiktiga kompetensförsörjningen är en utmaning. Vi ser också att polariseringen och otryggheten ökar liksom påverksanskampanjer hot och våld plus att tilliten minskar, berättade Charlotte Gillsberg.
- Vi kan också se att befolkningen minskar och att inflationen är seglivad. Något annat vi ser att den kommunala konsumtionen ökar snabbt, de äldre blir alltfler och kraven på kommunal service ochattraktivitet ökar men skatteintäkterna ökar inte i samma omfattning.
Den tidigare ekonomichefen berätade också att kommunens finansnetto är negativt till följd av de ökade räntorna. När det gäller investeringar har kommunne justerat för Österbo över planperioden med tyngdpunkt 2025. Nämndernas ram har även minskats plus att posten för IT-säkerhet höjs.
Att-satserna 2,3,5,8,9 beslutades i klump medan att-satsera 1,4,6, 7 ställdes mot oppositionens tre yrkande i klump. Votering begärdes och resulterade i 15 ja och 12 nej röster.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
1. att godkänna driftbudget och kommunbidrag 2024 för respektive nämnd enligt framtaget förslag,
2. att godkänna investeringsbudget och plan 2024-2026 enligt framtaget förslag,
3. att bemyndiga kommunstyrelsen att omprioritera mellan projekt inom befintlig investeringsram samt beslut om justering av kommunbidrag av icke principiell beskaffenhet,
4. att godkänna resultatbudget, kassaflödesbudget och balansbudget för 2024,
5. att godkänna kommunfullmäktiges mål enligt framtaget förslag
6. att godkänna ekonomisk plan för 2025 och 2026 enligt framtaget förslag
7. att för oförutsedda kostnader reservera 5 miljoner kronor under
finansieringsverksamheten 2024 och att en eventuell fördelning av dessa medel
beslutas av kommunstyrelsen,
8. att, för att finansiera framtida ökade pensionsutbetalningar, avsätta minst 4 miljoner kronor till pensionsskulden under år 2024 om det är möjligt med hänsyn till kommunens likviditet, samt
9. att fastställa ram för Perstorps kommuns upplåning 2024 till maximalt 60 miljoner kronor samt omsätta, det vill säga upplåna, till motsvarande belopp de lån som förfaller under 2024.
Reservation:
Vi i Perstorp reserverar sig till förmån för eget yrkande.
Se sammanträdet i efterhand:
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att sammanträdesdagar för år 2024 fastställs.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att anta kopieringstaxan för allmänna och övriga handlingar, att taxan ska gälla från och med den 1 november 2023, samt att tidigare taxa därmed upphävs.
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att avslå motionen
Beslut kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag:
att avslå motionen