Naturvårdsprogram anger inriktningen
på kommunens naturvårsarbete
Kommunens Naturvårdsprogram har korrigerats och uppdaterats.
Programmet redovisar i text, bild och kartor kända områden med höga naturvärden vilket utgör ett rådgivande underlag för all kommunal planering på både översikts- och detaljplanenivå plus att det även är vägledande i den allmänna skötseln av mark och vatten.
Perstorps kommun tillhör de skånska skogskommunerna. Drygt 60 procent av den totala arealen utgörs av skogsmark vilket kan jämföras med mindre än två för de syd-västskånska kommunerna. Naturen är överlag varierad med både barr- och lövskog och däremellan ett stort antal mossar.
Flera av mossarna har höga naturvärden och bidrar i stor utsträckning till variationen i landskapet. I kommunen finns också ett flertal sjöar varav Bälingesjön och Fjällrammsjön är det två största.
Av det tidigare odlingslandskapet finns idag bara små rester kvar vilket gör det särskilt värdefullt, både ur naturvårdssynpunkt och för variationen i landskapet. Kommunen avvattnas via ett flertal vattendrag där Bäljane å och Perstorpsbäcken är de största.
Naturvårdsprogrammet har tagits fram av Söderåsens miljöförbund på uppdrag av Perstorps kommun under 2014-2016 och korrigerades 2019-2021. Programmet består av två delar:
- Del I, programdelen, pekar ut programmets övergripande strategier för naturvårdsarbetet. Här presenteras också förekommande naturtyper i kommunen samt en sammanställning av naturvårdslagstiftningen.
- Del II, objektskatalogen, redogör för de mest bevarandevärda naturområdena samt metodiken kring hur de valts ut och naturvärdesbedömts.
Programmet ska också vara en allmän kunskapsbank över kommunens natur och en inspirationskälla för fortsatta upptäckter av Perstorps natur. Förhoppningen är att programmet ska kunna tilltala och vara till nytta för såväl specialintresserade som en mer brett intresserad allmänhet.
Det är alltid nära till naturen i Perstorps kommun, för promenader, lek eller bara avkoppling.