Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Välkommen på en resa genom Perstorps Företagshistoria

Det finns resor och så finns det resor. Perstorps Hembygdsförening har gjort en rejäl resa från en fastighet som brandhärjades för snart 4,5 år sedan och som sedan varsamt restaurerats till en byggnad med en proffsig och intressant utställning om Perstorps Företagshistoria från dåtid till framtid.

Bildcollage med tre bilder som visar exteriör hembygdsgården Perstorp samt interiör ovanvåningen där en ny utställning presentar och ett hemvärnsmuseum öppnat

Utställningen kallad ”En resa genom Perstorps företagshistoria Dåtid-Nutid-Framtid” är redo att visas för allmänheten liksom Hemvärnmuseet som båda inryms på hembygdsgårdens ovanvåning. Se fler bilder i bildspel längre ner på sidan.

31 juli 2020, larmet går om att Hembygdsgården i Perstorp brinner. Hela övervåningen med en stor del av föreningens samlingar och hemvärnsmuseum totalförstörs, bottenvåningen klarar sig däremot bra. Branden har enligt polis/räddningstjänst startat av glödande cigarettfimp.
Ett tid därefter: Politiker fattar beslut om att bygganden ska återställas då Hembygdsgårdens betydelse för orten är stor.
28 april 2024: Hembygdsgården återinvigs efter att varsamt byggts upp igen med traditionell teknik och byggnadsvårdande principer.
Under de år som passerat har samtliga inblandade också fast beslutna att skapa ny utställning på ovanvåningen.

Och så blev det.

-  Ja, tänk att vi äntligen är klara. Så mycket arbete vi lagt. Det är över tusen timmar, berättar Anders Werner i Hembygdsföreningen som varit med på hela resan från förödelse, återuppbyggand och invigning.

-  Det känns mycket skönt att kunna visa upp den fina utställningen som kommit till tack vare Leaderpengar. Annika Nilsson, näringslivschef på Perstorps kommun, tipsade om att vi kunde söka och vi beviljades medel som används till det vi nu kan visa upp på ovanvåningen, säger Per Gillenius, ordförande i Perstorps Hembygdsförening.

På tisdagen hölls en officiell invigning för samarbetspartners, medlemmar och inbjudna av utställningen kallad ”En resa genom Perstorps företagshistoria Dåtid-Nutid-Framtid”, som genomförts som ett projekt med Perstorps Hembygdsförening i samarbete med Leader, EU, Perstorps Kommun, Plastens Hus, Perstorps Tekniska Gymnasium och idébyrån Bubbla. Utställningen är tänkt att hylla den historia som lagt grunden för dagens företagande och inspirera till framtida entreprenörskap. Tradition och innovation möts i berättelser om framgång och uthållighet och visar att Perstorp varit grogrund för många drömmar som blivit verklighet.

-  Det är Bubbla som gjort utställningen på Plastens Hus vilket gjorde att vi hade en bra referens. Utan Bubblas inblandning hade resultatet inte alls blivit så bra som det nu blivit, säger Per Gillenus.

Bubbla har bland annat skapat en film med historiska kopplingar och inspel från nutida företagare. I utställningsdelen på ovanvåningen har en tidslinje gjorts från kyrkans uppförande av munkar från Herrevadskloster på 1100-talet till Sparbanken Göinges etablering 2024 plus att skyltar, fotografier och rekvisita placerats tilltalande.

-  Utrymmet har varit en utmaning. Det är sneda tak och en begränsad yta. Syftet med utställningen är att lyfta fram ett urval av alla de företag som funnits och finns i Perstorp. Det ska visa vilken stolthet, aktivitet och entreprenörsanda som präglat orten. Och när man som besökare går och tittar är tanken att man även ska bli intresserad av att starta eget berättar Camilla Andersson, art director på Bubbla och tillägger:

- Perstorp AB är ett otroligt viktigt företag historiskt och i nutid, men i den här utställningen har vi valt att fokusera på bygdens andra företag. Vill man veta mer om Perstorp AB finns en utställning på Plastens Hus

Många av de äldre bilderna är tagna av forografen Per Stjernberg, inflikar Lars ”TruckaLasse” Johansson och fortsätter:

- Hade det inte varit för honom hade vi inte haft alla fina bilder från vardagen förr, berättar ”TruckaLAsse” som själv agerar nutida fotograf och har gjort en bok om hembygdsgårdens återuppbyggnad.

- Böcker består medan det digitala lätt försvinner, konstaterar han.

En rundvandring bland skyltar och rekvisita ger besökaren bland annat information om att Perstorps var först med kabel-tv, vilka olika caféer som funnits i byn, samt betydelsen av järnvägens ankomst 1875 och hur Inge Nilsson isresa gick till. Besökaren får också veta att Otto Olsson, som även var Perstorps första brandchef, beskrivs som ett mekaniskt geni.

- Hans mekaniska verkstad tillverkade bland annat tvättgrytor som såldes över hela landet. Totalt tillverkades mellan fem- och sexhundra om året, berättar Anders Werner.

Hembygdsgårdens ovanvåning innehåller även ett Hemvärnsmuseum som utrustats men nya föremål då allt förstördes i branden. Privatpersoner har skänkt föremål liksom Perstorps samlarförening.

- Det har blivit en riktigt fin utställning med många föremål och bilder. Till exempel finns foto på den pansarvagn som tillhört Perstorps hemvärn. Den står idag på militärmuseet Arsenalen i Strängnäs, berättar Per Gillenius.

Utställningen om Perstorps Företagshistoria visas i fysisk form på Perstorps Hembygdsgård men för att den ska vara tillgänglig för alla finns den också i digital (https://perstorpsforetagshistoria.se/) och mobil form. Tanken är att den mobila versionen ska visas på biblioteket och vid tillfälle också i Centrumhusets foajé.

- Den digitala versionen är ständig levande och kan uppdateras men fler företag. Det är bara att höra av sig till oss på Hembygdsföreningen, säger Torbjörn Wendt, webbansvarig.

Den 26, 27 och 30 november hälsas allmänheten välkommen till att se utställningen och Hemvärnsmuseet i samband med ett öppet hus mellan klockan 10-13

 

Fakta:
Utställningen är ett resultat av ett Leaderprojekt som omfattar en utställning om ortens företagande från dåtid till nutid, som är tillgänglig både fysiskt, mobilt och digitalt.

Projektets mål är både att blicka tillbaka på Perstorps industriella och företagshistoriska utveckling, och att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera till entreprenörskap och företagande bland kommunens invånare och besökare. Leader LAG PH har prioriterat projektet, och Jordbruksverket har beviljat ansökan om projektstöd. Stödet kommer från landsbygdsprogrammet 2014–2020, som syftar till att skapa lönsamma och livskraftiga företag samt en attraktiv landsbygd. Programmet finansieras delvis av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Perstorps hembygdsförening bildades 1947 och har cirka 240 medlemmar.

Bildspel:

Senast uppdaterad: