Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Akademi 55+ - ny kurs på Munka folkhögskola

Munka folkhögskola startar en kurs på halvtid för alla över 55 i Perstorp. Kursen ges på halvtid under en termin. Ämnena varierar, teoretiskt blandas med praktiskt.
Ansökan är öppen för alla, oavsett bakgrund eller bostadsort.

Munka Folkhögskola i det tidigare Brukshotellet på Hässleholmsvägen.

Munka Folkhögskola i det tidigare Brukshotellet på Hässleholmsvägen erbjuder nu en ny kurs för personer 55 plus. Klicka på bilden för att komma direkt till Munka Folkhögskolas webbplats

Munka folkhögskolas vision lyder Folkbildning för framtiden - möten och möjligheter tillsammans.

En av verksamheterna på Munka folkhögskola heter sedan länge Akademi 55+, vilken passar väl in under visionen eftersom en mötesplats för äldre deltagare skapas men också möten mellan olika generationer.

Nu startas Akademi 55+ även i Perstorp, där skolans filial är belägen i det tidigare brukshotellet.

- Kursen blir i första skedet en termin lång (beroende på framtida statsbidrag eventuellt två terminer), och vi hoppas på stort intresse från allmänheten i Perstorp med omnejd, säger filialchef Maria Österlin Rietz och fortsätter:

- På Akademi 55+ går våra äldre invånare på kurs två dagar i veckan; kursen vänder sig till just dem som uppnått 55 års ålder. Flertalet är äldre än så och har hunnit gå i pension, och då är Akademi 55+ en möjlighet för den som är intresserad av mer kunskap och personlig utveckling. Tonvikten ligger inte enbart på kunskap och utveckling utan på det sociala forum som skapas. För den som avslutat ett yrkesliv, eller genomgått någon annan stor förändring i livet, är detta sociala forum ett stort stöd för fortsatt livskvalitet.


Kursen ges på halvfart under en termin (eventuellt ett helt läsår) för en klass på cirka 24 deltagare som träffas två dagar per vecka, måndagar och torsdagar.
Undervisningen pågår under hösten från vecka 33 till och med vecka 51. Om statsbidrag beviljas förlängs kursen till ett helt läsår - i så fall pågår undervisningen även under våren från vecka 2 till och med vecka 22.

Ämnena är inte spikade ännu, men tidigare år har varierade ämnen ingått som datorkunskap, historia, samhällskunskap, naturkunskap och konsthistoria som är mer teoretiskt inriktade, medan musik, friskvård, keramik och fotografi är mer praktiska ämnen.

Dessutom har kursen gjort exkursioner under höst och vår, främst i närområdet för att uppleva natur- och kulturmiljöer i nordvästra Skåne. Före pandemin brukade Akademi 55+ åka på en frivillig studieresa någonstans i Europa. Berlin, Krakow, Dublin och Prag har varit resmål.

Eventuellt kan studieresa bli aktuellt för kursen i Perstorp också, beroende på om kursen blir en eller två terminer.


- För oss lärare och skolledare som genom åren kommit i kontakt med Akademi 55+ på skolan i Munka Ljungby är det väldigt spännande att träffa dessa erfarna, kloka och trevliga deltagare. Vi räknar givetvis med samma härliga känsla i Perstorp, för trots sin ålder är de alltid nyfikna på mer kunskap och bidrar väldigt mycket i våra samtal i klassrummet eller på utflykten. Det är definitivt utvecklande för våra äldre kursdeltagare, som exempelvis den äldre dam som lärde sig spela ukulele och fick ett så pass nytt sätt att lyssna på musik av detta att hon åkte på konsert med ZZ Top. Eller när den inledande, lite obekväma, känslan av att träffa våra yngre kursdeltagare med uppdragna hoodies efter en tids umgänge förbyts i utrop om ”dessa härliga ungdomar!”, berättar filialchef Maria Österlin Rietz och fortsätter:

- På Akademi 55+ fortsätter det livslånga lärandet och det livslånga mötandet varför vi nu är väldigt glada över att kunna erbjuda denna kurs även i Perstorp.

Ansökningsperioden inför höstterminen 2021 går ut 4 juni.

Senast uppdaterad: