Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Bibliotekets tjänster

Adress och öppettider

Se aktuella öppettider och kontaktuppgifter till biblioteket här.

 

Bibliotekssamarbetet Bibliotek Familjen Helsingborg

Perstorps bibliotek ingår i ett samarbete med bibliotek i 11 Skåne nordvästkommuner, Bibliotek Familjen Helsingborg. Du som kund kan låna och lämna böcker var du vill på något av alla våra bibliotek. För att läsa mer om servicen du har tillgång till, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Lånekort Bibliotek Familjen Helsingborg

Skaffa lånekort

Det är gratis att skaffa lånekort, men du behöver fylla i ett låneavtal där du godkänner bibliotekens regler. Ta med dig fotolegitimation så hjälper personalen dig att fylla i låneavtalet och gör ett bibliotekskort till dig. När du har ditt lånekort kan du låna medier på alla biblioteken i samarbetet. För mer information om hur du skaffar lånekort, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


 

Låna och reservera böcker och andra medier

Om du söker en bok som är utlånad, kan du reservera den, det vill säga ställa dig i kö på boken. Du kan kontakta biblioteket för hjälp att reservera något, men du kan också reservera själv i bibliotekskatalogen. Då behöver du ha ett lånekort och en pinkod på 4 siffror. Kontakta biblioteket för ett bibliotekskort och / eller pinkod. För att reservera en bok går du in i bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., söker fram det du vill låna och loggar in med ditt bibliotekskort och din pinkod. Information om dina reservationer, lån med mera hittar du under Mina sidor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


 

Fjärrlån och inköpsförslag

Om inte Perstorps bibliotek eller något annat bibliotek i samarbetet Bibliotek Familjen Helsingborg har en bok du är intresserad av att låna, kan vi för det mesta göra ett fjärrlån, det vill säga att vi lånar in boken från något annat bibliotek. Ett fjärrlån kostar normalt 10:- per beställd bok och betalas när du hämtar boken. Fråga personalen för mer information eller läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du saknar någon bok, film, CD-bok eller tidskrift på biblioteket, kan du lämna ett inköpsförslag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Wifi skylt

Boka en dator eller surfa med fritt wifi

På Perstorps bibliotek finns fyra datorer som man kan boka. Två datorer kan bokas för 30 minuter i taget, två kan bokas för 15 minuter. Boka hos bibliotekspersonalen, eller ring 0435-39230 för att boka en tid. En skrivare för svartvita utskrifter är kopplad till datorerna. Under obemannat öppet kan man sitta fritt vid datorerna, men då är inte skrivaren igång.

På Perstorps bibliotek heter det trådlösa nätverket Perstorp. Det är gratis att surfa och inget lösenord krävs.Utskrifter och skanning

Du kan skriva ut från bibliotekets datorer, eller ta kopior i vår kopiator. Det är även möjligt att skanna dokument till USB-minne.

Du kan betala med kontanter eller Swish. Du kan bara skriva ut och ta kopior under bibliotekets bemannade öppettider.
A4-kopior: 3 kronor/sida för svart-vita kopior, 6 kronor/sida för färgkopior.
A3-kopior: 5 kronor/sida för svart-vita kopior, 10 kronor/sida för färgkopior.

Dubbelsidiga kopior = dubbel kostnadLegimus Världens bibliotek Biblio Pressreader

Digitala tjänster

På biblioteket i Perstorp kan du få hjälp med olika digitala tjänster. Du kan till exempel ladda ner ljudböcker eller e-böcker med hjälp av apparna Biblio eller Världens bibliotek. Du kan också läsa tidningar och tidskrifter i Pressreader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan boka en bibliotekarie för att få hjälp med enklare digitala och teknikrelaterade frågor. Fråga personalen så försöker vi hjälpa dig!

För hjälp med DAISY och nerladdning av talböcker, se Anpassade medier.Film

På biblioteket kan du låna film, du kan låna maximalt 4 filmer i taget. Här kan du låna film för alla åldrar – för små barn, mellanåldern, tonåren och för vuxna. Vuxenfilm får lånas av den som är över 18 år.

Du kan också låna strömmande film via tjänsten Cineasterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..Tillgänglighet

Perstorps bibliotek ligger centralt intill torget i Perstorp, lokalerna ligger i gatuplan, och handikapparkering finns utanför bibliotekets ingång. Elektronisk dörröppnare finns.

Det finns hiss mellan entréplan och källarplan.

Biblioteket har höj- och sänkbar lånedisk och utlåningsapparat.

Hörslinga finns.

Handikapptoalett finns på entré- och källarplan.

Talande webb finns på kommunens hemsida. På bibliotekfh.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns ReadSpeaker.

Under obemannade öppettider kan tillgängligheten på biblioteket vara begränsad.

Förstoringsglas och läsglasögon går att låna.

Boken kommer cykel

 

 

Boken kommer

För dig som har svårt att ta dig till biblioteket finns möjlighet att få böcker och andra medier hemkörda. Kontakta biblioteket om att du vill bli Boken kommer-användare och berätta vilken sorts böcker du vill ha. Sedan bestämmer vi en tid när någon från biblioteket kommer hem med böckerna till dig.

 Talböcker lättläst storstil

Anpassade medier - DAISY, lättläst, storstil med mera

Biblioteket erbjuder flera olika möjligheter till läsning för den som behöver anpassade medier. Här finns böcker med extra stor stil, och böcker som är speciellt lättlästa.

För dig som har svårt att se, har dyslexi eller som har svårt att hålla i en bok, finns DAISY, inlästa böcker som bibliotekspersonalen kan ladda ner och bränna på CD-skivor, eller som du själv kan ladda ner till din dator eller mobiltelefon med appen Legimus. Även punktskriftsböcker kan beställas.

I tidningsrummet kan du läsa nyhetstidningen ”8 Sidor” på lätt svenska.

Äppelhyllan finns på barnavdelningen. Där finns böcker som kan läsas med både ögon, öron och fingertoppar.

Personalen berättar gärna mer om vilka anpassade medier som finns och hur du får tillgång till dessa.Flagga Sverige

Ny i Sverige

Du som har kommit ny till Sverige och vill lära dig svenska kan få hjälp på biblioteket. Här finns böcker att låna för att studera svenska, lätta böcker på svenska språket, och böcker på olika hemspråk. I tidningsrummet kan du även läsa nyhetstidningen ”8 sidor” på lätt svenska.

Fråga gärna personalen så hjälper vi dig att hitta vad du behöver.Obemannat öppet

Obemannat bibliotek

Om du är över 18 år och har lånekort har du möjlighet att få tillgång till biblioteket i Perstorp även när biblioteket är stängt på kvällar och helger. Kontakta personalen så hjälper vi dig att skriva på villkoren för att använda obemannat bibliotek, och visar dig hur du kommer in. För mer information se avtal för obemannat bibliotek.  Pdf, 370.3 kB, öppnas i nytt fönster.


Böcker om Perstorp, Skånesamling och släktforskning

Om du vill veta mer om Perstorps historia kan du låna böcker från Perstorpshyllan som ingår i vår Skånesamling. Här hittar du böcker i många ämnen som berättar om Skåne både i gamla tider och i nutid. Skånesamlingen kan vara en bra utgångspunkt om du har dina rötter i Skåne och vill släktforska. Vi har också ett bra utbud av böcker om släktforskning som du kan låna.

Du har möjlighet att söka i Arkiv Digital på bibliotekets datorer. Det finns också en mikrofischeläsare. Fråga personalen om du vill använda den.

Flaggor Sveriges nationella minoriteter

Bild från SO-rummet.se

 

 

Svenska minoriteter

De fem svenska minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani och samiska. Alla svenska folkbibliotek ska ha ett utbud av böcker på dessa språk. På biblioteket i Perstorp hittar du böcker för barn och vuxna på alla minoritetsspråken.


 

Vad händer på biblioteket?

Kom in på biblioteket och hämta ett programblad, eller läs om alla aktiviteter i evenemangskalendern Öppnas i nytt fönster..

Följ @perstorpsbibliotek på Instagram och Facebook.Tidskrifter och tidningar

I vårt tidningsrum kan du läsa flera lokala och nationella dagstidningar. Biblioteket har också ett brett utbud av tidskrifter. Aktuella nummer läser du i biblioteket, äldre tidskriftsnummer kan du låna med hem. För att se en lista över vilka tidningar och tidskrifter som finns på Perstorps bibliotek, klicka här Pdf, 98.4 kB, öppnas i nytt fönster..

Om du vill ha tillgång till många nationella och internationella tidningar och tidskrifter, kan du använda Pressreader, en digital tjänst som du kan nå från din surfplatta, mobil, dator mm. För att läsa mer om hur du använder Pressreader, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: