Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Vänskapsbänk ska uppmuntra till samtal

Nu finns det en gul bänk på torget i Perstorp.
På bänken sitter en skylt som berättar att det är en vänskapsbänk och att i Perstorps kommun bryr vi oss om varandra.
Syftet är att uppmuntra till samtal.

Bildcollage med tre bild från invigningen av en gul bänk (vänskapsbänk) på torget in Perstorp. En bild visar bänken och de andra två visar personer som sitter på bänken och en ryggtavla på en t-shirt med texten i Perstorps kommun bryr vi oss om varandra..

Den gula bänken är till för alla och uppmuntrar till samtal mellan människor. LSS-verksamheten i Perstorp har fixat med målningen. I Perstorps kommun bryr vi oss om varandra.

Den gula bänken är till för alla och tanken är att om någon sitter på den och andra ser det är det en signal till att det är okej att gå fram och sätta sig bredvid och inleda ett samtal genom att säga hej.

- Ett hej kan rädda liv, säger Linnéa Hasslin som jobbar som samordnare för suicidprevention på verksamhetsstöd barn, unga och familj i Helsingborgs stad.

Det var Linnéa med kollegor som i samband med internationella suicidpreventionsdagen den 10 september 2021 lanserade projektet Vänskapsbänkarna som syftar till att sätta ljus på psykisk ohälsa och bryta det stigma som finns kring psykisk ohälsa och självmord. Inspirationen kom från organisationen Lucas Fiorella The Friendship Bench.

På måndagen var hon inbjuden som gäst i samband med invigningen av den gula bänken i Perstorp. Intresset för invigningen var mycket stort. Bland besökare och nyfikna syntes representanter från polis, ambulans, Röda korset och ABF. Konceptet Psykbussen - psykisk hälsa på väg var också på plats för att och dela med sig av erfarenheter. Dagen till ära bar flera av Perstorps kommunanställda även t-tröjor med texten "I Perstorps kommun bryr vi oss om varandra" på ryggen.

- Vi är glad över att projektet spridit sig. Bänkar finns nu i sjutton kommuner. Det är viktigt att prata med varandra och bry sig om. Psykisk ohälsa finns överallt och kan drabba vem som helst när som helst, berättade Linnéa Hasslin

Jessica Nordenvall, chef för socialförvaltningen i Perstorp, förkunnade bänken som invigd:

- Jag vill tacka vår LSS-verksamhet som målat bänken. Vi kan redan konstatera att den är för liten så målsättningen är att det kan bli fler gula bänkar.

Vänskapsbänken är en del i socialförvaltningens arbete i enlighet med den nya socialtjänstlagen där förebyggande och stödjande insatser utgör en betydande del. Perstorps kommun samarbetar med andra verksamheter och aktörer som till exempel Röda korset, RSMH, kyrkan och ABF där stöd, aktiviteter och samtal erbjuds.

- Vi erbjuder till exempel en öppen mottagning dit man kan komma och berätta om sin situation och få hjälp med hur komma vidare.

Invigningstalade gjorde även Jennie Salmén, behandlare/suicidpreventiv samordnare, i Perstorps kommun:

- Det lilla ordet hej på tre bokstäver är så betydelsefullt och kan förändra en annan människas situation. Jag vill skicka med till er alla som är här att fundera på någon du inte sagt hej till på ett tag. Gör sedan slag i saken och hör av dig och säg hej och fråga hur personen mår och har det.

Intill vänskapsbänken/den gula bänken kommer inom kort även en QR-kod att placeras som leder till mer information om vänskapsbänkarna som koncept och även ge tips på stöd och hjälpkontakter vid psykisk ohälsa.

 

Fler bilder från invigningen:

 

 

Våga brätta och be om hjälp och stöd. Det här kan du göra:

  • Du är inte ensam om att känna som du gör.
  • När man mår dåligt kan det vara svårt att tro på att det kommer att kunna kännas bättre i framtiden. Men det finns ett hopp – även för dig. Livet kan bli ljusare igen, även fast det inte känns så just nu.
  • Akut ångest klingar alltid av efter en stund. Kroppen orkar inte ha hög ångestnivå hur länge som helst. Det kommer att kännas lite lättare igen.
  • Sök kontakt med någon! Det är viktigt att du inte håller allt inom dig i ensamhet nu när du mår så här.
  • Mind Självmordslinjen för dig som behöver någon att prata med.
  • Fler telefonjourer eller hjälp- och stödlinjer på Spes.se.
  • Om det är akut – ring SOS Alarm på 112. Berätta att du tänker på självmord och var du är någonstans. Be om hjälp!
  • Andra vårdalternativ är att ta dig till närmaste vårdcentral, psykiatriska öppenvårdsmottagning, psykiatrisk akutmottagning eller en vanlig akutmottagning.
  • Våga ta kontakt, våga be om hjälp. Om du inte får den hjälp du behöver – sök vidare, försök igen! Du är värd att må bra och att få det stöd du behöver.

Lästips och mer information:

Senast uppdaterad: