Teknikcoacher provade spännande nederländsk uppfinning på Österbo
Projekt GoDig (Go Digital) syftar till att kompetensutveckla personal inom digitala arbetsverktyg. Nyligen samlades alla Perstorps teknikcoacher på Österbo för att prata om framtiden men också för att testa en nederländsk uppfinning, Tovertafel, som är "spel" som passar för personer med demens.
Perstorps kommun satsar tillsammans med Östra Göinge och Osby kommun på att medarbetare inom vård och omsorg ska ha kunskapen och känna sig trygga med hur digitaliseringen kan skapa mervärde för alla medborgare.
Teknikcoacherna utbildas i handledning och pedagogik med inriktning mot digital teknik. Funktionen innebär att vara ett stöd/en support för arbetskamrater utifrån de frågor/problem som kan dyka upp kring digitala hjälpmedel. Coacherna är även inspiratörer till utveckling av verksamheten kollegor när det gäller digital användning i det dagliga arbetet.
Nyligen samlades alla Perstorps teknikcoacher på Österbo för att prata om framtiden men också för att testa den nederländska uppfinningen Tovertafel, som är "spel" som passar för personer med demens.
- På mötet pratade vi om framtiden och vad som händer när projektet tar slut nu vid nyår. Under januari/februari ska vi sammanställa och skriva utvärdering av projektet samt ha ett seminarium, berättar projektledare Christina Hansson och tillägger:
- Tanken är att teknikcoacherna ska finnas kvar i verksamheten och hur kan de fortsätta arbeta tillsammans och dra nytta av varandra när inte projektet finns och inte jag heller är kvar som projektledare.
Under mötet diskuterades även hur nätverket som skapats med de andra två kommunerna, Osby och Östra Göinge, kan fortsätta.
- Förslag kom upp att cheferna också bör vara med, i alla fall en del av mötet då teknikcoacherna känner sig stärkta av varandra och inte så ensamma som de annars är i sin egen verksamhet.
Diskussionen om hur nätverket ska fortsätta och på vilket sätt ska diskuteras mer vid teknikcoachträffen den 9 december då alla teknikcoacherna i alla tre kommunerna träffas i Broby.
Mötet avslutades med att teknikcoacherna fick prova på Tovertafel som finns på Österbo. Tovertafel är en nederländsk uppfinning med en dator som hänger i taket och projicerar bilder ner på ett bord. Sedan styr personerna som sitter runt bordet vad som händer, till exempel flyttar löv för att leta efter nyckelpigor. Levereras med åtta olika "spel" som passar personer med demens.
Ytterligare aktiviteter i projektet under hösten är bland annat inspirationsföreläsningar för all personal i vård och omsorg med Per Mosseby. Första tillfället är den 23 oktober.
Och den 19 november går chefer tillsammans med teknikcoacher en gemensam utbildning (handlar om horisontella principer, normer, antidiskriminering och innanförskap). där Linda Leveau är föreläsare.
Syftet med Projekt GoDig är att kompetensutveckla cirka 750 medarbetare (varav cirka 150 i Perstorp), framtida teknikcoacher och chefer i att använda digitala arbetsverktyg. Allt med tanke att kunna säkerställa god kvalitet i vård och omsorg, öka produktiviteten och bidra till ett hållbart arbetsliv.
Totalt omfattar projekt GoDig 6,3 miljoner kronor och finansieras delvis med medel från Europeiska socialfonden.
Perstorps kommun har beviljats 700 000 kronor.