Perstorp utsedd till Guldkommun
När personalen på Österbo samlades för APT på onsdagen stod inte bara sedvanliga samtalspunkter på ärendelistan, det stod även tårta och kaffe framdukat.
Anledningen: Perstorp har utsetts till Guldkommun för förebyggande arbete av kvalitetsregistret Senior alert.
- Vi är verkligen glada och stolta över utmärkelsen som visar att vårt arbete tillsammans ger resultat, säger Johanna Fehrlund och tillägger:
- Vi är en av totalt trettio kommuner i Sverige som får utmärkelsen och det ska vi visa på varje avdelning inkluse sjuksköterskor och rehab som också får också ett inramat exemplar.
Senior alert är ett av Sveriges cirka 100 nationella kvalitetsregister och ett verktyg för att stödja vårdprevention, prevention för äldre personer som riskerar att falla, få trycksår, minska i vikt, utveckla ohälsa i munnen och/eller har problem med blåsdysfunktion.
Så här lyder motiveringen, undertecknad av från Senior alerts registerhållare Josephine Garpsäter:
För att få utmärkelse krävs att kommunen har en täckningsgrad över 90 procent och en godkänd vårdpreventiv process.
Åsa Gunnarsson som vid tiden (numera är hon enhetschef inom LSS) för på vilken statistiken grundas (2023) var enhetschef på Österbo var inbjuden till att delta i firandet:
- Framgången är att jobba tillsammans och göra det i Team bestående av vårdpersonal, sjuksköterskor, arbetsterapeut/fysioterapeut och chefer. Teamet kan jobba förebyggande vilket innebär att personalen kan ägna brukarna mer tid än om de enbart skulle arbeta med behandling. Nu fördelas resurserna mer över samtliga avdelningar och brukare istället för att få kräver mycket. Dessutom mår brukarna bättre när de slipper till exempel trycksår eller inte får i sig näring, säger Åsa och fortsätter:
- Perstorp ligger fortsatt bra till vilket är jätteroligt. Arbetet är inget som avstannar utan avsikten är att ligga på en hög nivå även i fortsättningen så vi blir Guldkommun fler gånger.
Fakta Senior alert:
Med hjälp av Senior alert kommer den äldres perspektiv och teamets roll i fokus. Det kan leda till förbättrad patientsäkerhet och kan som en följd minska uppkomna vårdskador. Senior alert kan användas inom alla vård- och omsorgsenheter som möter äldre personer med behov av vårdprevention - både inom kommunala, privata och regionala vårdgivare. Senior alert fungerar också som en källa för forskning.