Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Arbete ger resultat - antalet skuldsatta minskar

Antalet skuldsatta personer i Perstorps kommun minskade förra året.
- Det är ett långsiktigt arbete som pågår och det är glädjande att det vi gör ger resultat, säger skuldrådgivare Jessica Bertilsson.

Antalet skuldsatta i Perstorp minskar enligt statistik från Kronofogden. Jessica Bertilsson är skuldrådgivare.

Antalet skuldsatta i Perstorp minskar enligt statistik från Kronofogden. Jessica Bertilsson är skuldrådgivare.

Tjänsten som skuldrådgivare har funnits i Perstorp sedan maj 2018. Tidigare köptes den tjänsten in från Hässleholm. Att ha en person på plats har visat sig vara mycket värdefullt.
Antalet skuldsatta minskar för varje år. Senaste siffrorna visar att 8,2 procent av invånarna i Perstorp har skulder till Kronofogden. Däremot har den totala summan ökat med sex miljoner från förra året något som kan förklaras med att personer som fortfarande har skulder och inte betalat dem eller fått hjälp har fått ökade skulder på grund av räntan.

- Förhoppningen är att fler ska komma i kontakt med oss. För vi finns till för kommuninvånarna. Det är kostnadsfritt och vi dömer ingen eller kommer med pekpinnar. Det vi gör är att vi tittar på varje persons individuella situation och kommer fram till lösningar som passar. Det kan handla om att få en struktur på sin vardagsekonomi, se till att betala räkningar i tid, hur mycket personen har att spendera varje vecka eller att ansöka om skuldsanering, berättar Jessica Bertilsson och tillägger:

- Antalet personer som beviljas skuldsanering ligger i snitt för Sverige på 60 procent medan Perstorp har 74 procent. Det är ett långsiktigt arbete som pågår och det är glädjande att det vi gör ger resultat.

Kronofogdens senaste statistik på 8,2 procent i Perstorp är den högsta i Skåne och näst högsta i hela landet. Noterbart är att antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för fjärde året i rad i hela landet till den lägsta nivån sedan 1991.

Målsättningen är att minska antalet skuldsatta i Perstorp ytterligare.

- Visst är 8,2 fortfarande högt men vi har minskat från 9,1 procent jämfört med för motsvarande period förra året.

Skuldrådgivning bygger på hundra procent frivillighet och för att fler ska upptäcka möjligheten till hjälp planeras till exempel flera föreläsningar på Familjens Hus, Centralskolan och fritidsgården. Dessutom tänker sig Jessica ett samarbete med Perstorps Bostäder och biblioteket för att synas mer och informera om vad skuldrådgivningen erbjuder.

- Det man ska känna till är att personer som har problem med sin ekonomi, såväl ungdomar som vuxna, inte får det på grund av lyxkonsumtion. Det är en myt. Ekonomiska problem är rättvisa så till vida att det slår mot vem som helst i vilken samhällsklass som helst. Hög lön innebär per automatik inte bra ekonomi. Problem med ekonomin får man oftast i samband med någon form av livskris som sjukdom, skilsmässa eller företagsdröm som går i kras och fokus på ekonomin flyttas.

Så gör du för att komma i kontakt med skuldrådgivningen i Perstorp:

Se reportage i SVT om Perstorp med anledning av Kronofogdens senaste statistik i här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: