Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Perstorp ställer om och producerar miljontals
liter hand- och ytdesinfektion

Specialkemiföretaget Perstorp ställer om delar av sin produktion. Perstorp räknar med att producera över två miljoner liter i månaden och målet är att lösa vårdens brist på desinfektionsmedel på nationell nivå.
Räddningstjänsten i Perstorp har bidragit till lösningen med sin expertis och breda kontaktnät.

Perstorp startar storskalig tillverkning av han- och ytdesinfektionsmedel.

Foto: Pressbild

Den storskaliga produktionen av hand- och ytdesinfektionsmedel riktar sig till sjukvården, . Produktionen startade tidigare i veckan och pågår så länge Socialstyrelsen aviserar att behov finns utöver det som ordinarie producenter kan leverera. Hand- och ytdesinfektionen som tillverkas i Perstorp erbjuds till självkostnadspris.

– Extraordinära tider kräver extraordinär omsorg. Vår stora produktionskapacitet kan just nu göra en verklig skillnad genom att lösa vårdens brist på desinfektionsmedel. Det är vårt lilla bidrag till det enorma arbete som vårdpersonalen gör varje dag, säger Jan Secher, VD på Perstorp Group i ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillsammans och i samarbete med flera myndigheter har tillstånd och avtal kommit snabbt på plats. Etanolen levereras av Absolut och blandas med övriga ingredienser som tillhandahålls med hjälp av bland annat ExxonMobil och Univar Solutions i Perstorps industrianläggning. Den färdiga hand- och ytdesinfektionen förpackas sedan av bland annat Lefab Production och transporteras av Bertschi, Scandibulk och Eurolink AB till Socialstyrelsen som sedan fördelar ut den mellan regionerna.

Räddningstjänsten i Perstorp har också varit en betydande aktör i processen.

- Vi har fått mycket bra hjälp av dem. Inte minst när det gäller rådgivning och få färdigt tillstånd för brandfarlig vara. Vi har även fått stöd kring lossning av råvaror, säger Perstorps miljöchef Oskar Lindberg och tillägger:

- Det känns bra att vi kan göra detta. Det behövs något positivt i tillvaron i dessa tider.

På räddningstjänsten är man mycket glada över att ha agerat bidragande länk:

- Vi är otroligt nöjda att har varit lite av startskottet. Genom vårt breda kontaktnät lyckades vi få till ett snabbt första möte där alla nödvändiga aktörer deltog. Sedan har vi alla inblandade jobbat på nära dygnet runt för att ro det här i hamn, berättar räddningschef Leif Hylander.

- Perstorps sätt att sköta det här har varit mycket professionellt och imponerande, kompletterar säkerhetssamordnare Susanne Burström.

Den första leveransen av hand- och ytdesinfektion väntas levereras till Socialstyrelsen efter påsk.


Fakta/Perstorp

Perstorp grundades 1881. Produkter och innovativa lösningar bygger på mer än 135 års erfarenhet och representerar en komplett kedja av lösningar inom organisk kemi, processteknik och applikationsutveckling. Perstorp har cirka 1 350 anställda och tillverkningsenheter i Asien, Europa och Nordamerika. Försäljningen år 2019 uppgick till 11.6 miljarder kronor. Perstop ägs av franska PAI Partners och Landmarks Partners.

Läs mer om Perstorp på deras webbplats: www.perstorp.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: