Hotellet får nytt liv - Munka Folkhögskola
satsar och flyttar in
Perstorps Brukshotell med anor från 1943 har länge varit en svår nöt att knäcka. Vad göra med fastigheten? Satsa på fortsatt hotellverksamhet, bygga om till kommunkontor eller till och rivning har passerat som förslag.
Nu är en lösning på pränt: Munka folkhögskola flyttar sin verksamhet till den klassiska byggnaden på Hässleholmsvägen/väg 21 genom Perstorp.
Ett tioårigt avtal har undertecknats.
Ord som sorgebarn har nämnts i samma mening som Brukshotellet. Perstorp Näringslivsbolag har haft tuffa år med att hitta svaret på vad som ska hända med fastigheten. Därför är bolagets representanter extra glada nu när ett avtal är i hamn.
- Det har gått rasande fort och det är jätteroligt att det äntligen blir något i huset, säger Näringslivsbolagets styrelseordförande Bo Dahlqvist (PF).
- Vi har tecknat ett tioårigt avtal med Munka Folkhögskola. Det känns fantastiskt bra och man kan säga att det är en win- win-, win situation, säger Näringslivsbolagets vd Henry Roos och förklarar vidare vad han syftar på:
- Win så till vida att Munka Folkhögskola stannar kvar och satsar i kommunen. Win är det också för Näringslivsbolaget som nu äntligen fått en hyresgäst och en långsiktig verksamhet till fastigheten. Det sista ”winnet” gäller kommunen som i och med folkhögskolans flytt från sina nuvarande lokaler i fastigheten Rosenhill får tillgång till lokaler som exempelvis kan användas till fler avdelningar inom barnomsorgen.
Från Munka Folkhögskolas sida är man också mycket nöjda med att avtalet är i hamn:
- Vi var tillfälligt på hotellet i samband med renovering av våra lokaler på Rosenhill häromåret. Vi trivdes mycket bra då och tyckte faktiskt det var lite ledsamt att flytta tillbaka för även om vi fick det superfint så fanns ändå tanken kvar att hotellet verkligen passade bra för vår verksamhet, berättar filialchef Maria Österlin Rietz och tillägger:
- Läget är mycket bra. Nära stationen och vägen. Här får vi dessutom bra samlingslokaler och en fin utemiljö. Prefekt för deltagare och personal. Vi ser redan fram mot höstterminen.
Under våren/sommaren ska hotellet anpassas till de nya hyresgästerna. Bland annat ska utrymningsvägar och ventilation åtgärdas plus att ytor tillgänglighetanpassas och hiss installeras.
- Vi tar oss an huset med ödmjukhet. Vi tänker bevara så mycket som möjligt av karaktären så igenkänningsfaktorn finns kvar. Perstorps Brukshotell har sin historia och den vill vi förvalta och föra vidare, berättar Helena Esbjörnsson, rektor på Munka Folkhögskola.
- Fastigheten är i grunden mycket bra. En del ytskikt behöver dock åtgärdas. Vi har haft besiktningspersonal på plats som gått igenom byggnaden och gett sitt godkännande. Nu får vi cirka 1200 kvadratmeter lokalyta jämfört med 500 som vi har idag, säger Jukka Emanuelsson, servicechef på Munka Folkhögskola.
Planen är att deltagarna ska kunna börja sin utbildning i hotellbyggnaden från mitten av augusti. Innan dess ska mellanvåningen byggas om till klassrum och översta våningen till kontors- och möteslokaler.
- I och med flytten till hotellet kan vi utveckla vår verksamhet. Och framförallt samla den på ett ställe. Idag har vi den fördelad på två platser, dels våra lokaler på Rosenhill och dels lokaler i centrum på Stockholmsvägen. Nu får vi dessutom möjlighet att ta emot fler deltagare och framöver även starta nya utbildningar. Tänker på sommarkurser, utbildningar för personer 55 plus och köksutbildningar då storköket i hotellet är godkänt och redo att användas. Där ser vi en stor framtida möjlighet. Inte bara för våra deltagare utan även för event och kanske även i framtiden, alla Perstorpsbor, säger Helena Esbjörnsson.
Att folkhögskolan nu flyttar in i fastigheten innebär samtidigt att epoken hotell är över. Skylten med hotell och restaurang på fasades framsida som vetter mot väg 21 ska monteras ned och ersättas med Munka Folkhögskolas logotyp. Skylten med Perstorp lämnas kvar som ett signum.
Framöver ska dessutom flaggor hissas på flaggstängerna som en indikation på att byggnaden snart sjuder av liv igen.