Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Biokraft planerar biogassatsning i Perstorp Industripark

Biokraft, en ledande aktör inom nordisk biogasproduktion, har tecknat ett exklusivt markavtal med industrikoncernen Perstorp där Biokraft ges möjlighet att projektera en biogasanläggning på koncernens industriområde i Perstorp.
- Fantastiskt roligt för Perstorps Kommun med en sådan stor etablering i kommunen som dessutom skapar ett flertal nya jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson.

Bildcollage med två bilder som visar skärmklipp från Biokraft och Perstorp mIndustriuparks webbplatser

Biokraft har tecknat ett markavtal med industrikoncernen Perstorp där Biokraft ges möjlighet att projektera en biogasanläggning på koncernens industriområde i Perstorp.

Anläggningens kapacitet planeras att bli 130 GWh biometan och 17 000 ton flytande CO2 per år, och beräknas kunna stå klar 2027.

Biokrafts långsiktiga målsättning är att bygga ut sin befintliga produktionskapacitet om 585 GWh per år till tre TWh till 2030. Det nyligen tecknade avtalet om att projektera en biogasanläggning på Perstorps industriområde är ett steg mot målet.

- Vi är mycket glada över att kunna ta ytterligare ett steg mot vårt långsiktiga mål och få möjlighet att kunna bidra till den gröna omställningen inom industrin. Perstorp är en föregångare inom svensk industri som förespråkare för biogas och vi är stolta över att kunna ta nästa steg i det här projektet, säger Michael Wallis Olausson, Tillväxtdirektör, Biokraft i ett pressemddelande som publicerats på företagets webbplats www.biokraft.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Biogas är en viktig pusselbit i Perstorps strävan att ställa om till förnybara och återvunna råvaror, så att bidra till en ökad produktion av denna viktiga råvara är något som vi är väldigt glada för. Vi menar att biogasproduktionen i Sverige behöver femdubblas för att tillfredsställa industrins behov, och detta initiativ är ett steg på vägen”, säger Michael Cronqvist, Sitechef Perstorp.

Tidigare planerades anläggningen i Perstorp till en annan tomt men efter positiva dialoger med både invånare, kommun och Perstorp identifierades denna möjlighet.

- Fantastiskt roligt för Perstorps Kommun med en sådan stor etablering i kommunen som dessutom skapar ett flertal nya jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson och tillägger:

- Mycket glädjande att kemikoncernen Perstorp tillsammans med Biokraft ser sådana stora möjligheter till samverkan för grön omställning inom industri- och energiområdet med denna etablering. De unika industriella möjligheterna som finns inom Perstorps Industripark visar sig nu ge möjligheter till något helt nytt till fördel för båda parter och framför allt för miljön totalt sett.

- Vi är såklart oerhört glada över denna avsiktsförklaring. Satsningen visar Perstorps starka engagemang för miljö och hållbarhet för kommande generationer. Biogas skapar hållbarhet och miljöfördelar, samtidigt som det genererar arbetstillfällen och möjliggör omställning för det befintliga näringslivet, säger Annika Nilsson, näringslivschef i Perstorp kommun

- Perstorps kommun är en mycket väl lämpad plats för att uppföra en biogasanläggning. Den ligger nära Nordeuropa, har goda vägförbindelser och ligger i ett landskap där det finns god tillgång till gödsel och organiskt avfall från kringliggande lantbruk. I de dialoger vi hade inför projekteringen av vår ursprungliga tomt lyftes Perstorps industriområde som en möjlighet och det är vi glada för idag. Nu har vi möjlighet att bygga en större anläggning med bättre skalbarhet och väsentligt bättre infrastruktur. Det har vi invånarna i Perstorp att tacka för, säger Michael Wallis Olausson, Tillväxtdirektör Biokraft.

Senast uppdaterad: