Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Innovationsprojekt - Kommunen provar nytt rengöringsmedel i Centrumhuset

Inom ett par veckor är planen att kommunens verksamheter ska börja flytta tillbaka till Centrumhuset.
För personalen som arbetar med lokalvård blir det många nya utrymmen att hantera och det med ett nytt rengöringsmedel.
- Det ska bli riktigt spännande att testa den här produkten som vi tror och hoppas ska förbättra personalens arbetsmiljö avsevärt samtidigt som det rengör mycket bra, säger enhetschef Fredrik Lövgren.

Bildcollage med två bilder där den ena visar exteriör Centrumhuset och den andra visar Marie Nilsson som visar städprodukten Zwater

Marie Nilsson, arbetsledare inom lokalvård, ser med spänning fram mot projektet där ett nytt städmedel som inte innehåller några kemikalier ska testas. Tanken är att produkten Zwater ska användas i samband med rengöring i Centrumhuset.

Produkten som Perstorps kommun väljer att prova heter Z-Water och det är efter att ha gjort efterforskningar och studiebesök i andra kommuner och verksamheter som Perstorp också vill ge det en chans.

- Vi ska testa det i samband med återflytten till Centrumhuset och se hur det fungerar där och hur personalen upplever att jobba med det. Vad vi sett i samband med studiebesöken är att det är otroligt effektivt på alla typer av vattentåliga städytor, berättar Fredrik Lövgren.

Z-Water är ett högeffektivt alkaliskt joniserat vatten som består till mer än 99 procent av vatten med högre pH-värde än vanligt. Det används främst som tvätt- och rengöringsmedel och för desinficering. Produkten är skonsam att använda och utsätter inte människor för några hälsorisker. Det avger heller inga hälsovådliga sprayångor plus att det och är färg- och doftfritt samt helt utan skadliga kemikalier vilket gör det lämpligt för daglig användning även för personer som har allergier och/eller problem med luftvägarna. Z-Water sprayas på aktuell yta och torkas därefter av.

- Rengöringsmedlet innehåller inga tensider, enzymer, parfymer eller farliga kemikalier som belastar miljö och hälsa varför vi tror mycket på det. Skulle man få vattnet på huden märks det inte då det inte är frätande eller irriterande, förklarar Fredrik och tillägger:

- Rengöring helt utan kemikalier kommer vi dock inte undan utan när det gäller exempelvis kalkavlagringar eller hårt sittande smuts kan vi behöva komplettera med annat rengöringsmedel.

Förutom den förmodande hälsovinsten och den förbättrade renligheten har Z-Water ytterligare en fördel i form av att det går att tillverka själv på plats i verksamheten vilket minskar mängden förbrukning av engångsförpackningar som flaskor och dunkar då dessa kan återanvändas flera gånger om.

- Det ska bli riktigt spännande att testa det här. Vi känner att vi förutom att spara personalens hälsa också kan spara en del pengar. Projektet pågå under fyra månader och efter det kommer produkten att utvärderas. Om utvärderingens resultat är tillräckligt bra för att vi ska fortsätta och kanske utöka användningen, ja, då genomförs en upphandling, säger Fredrik.

Från personalens sida ser man positivt på testet:

- Vi är glada för att få prova på det här som innebär att vi kan undvika kemikalier samtidigt som vår arbetsmiljö förbättras, säger arbetsledaren för lokalvård Marie Nilsson.

Senast uppdaterad: