Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Hotellet lever upp när folkhögskola flyttar in

Perstorps Brukshotell byggdes 1943.
2020 byggs fastigheten om för att anpassas till Munka Folkhögskolas verksamhet som flyttar in i augusti.
Till exempel har den klassiska fasadskylten monterats ned.

Perstorps Brukshotell. Renovering. Munka folkhögskola flyttar in. Utbildning planeras start i augusti.

Brukshotellet renoveras för att ge plats åt Munka Folkhögskola. Den klassiska fasadskylten har monterats ned och inomhus anpassas lokalerna för utbildningsverksamhet. Bok- och ekparken på baksidan görs också i ordning så elever och personal kan använda den.

Fastigheten på Hässleholmsvägen som ägs av Perstorp Näringslivs AB är inte svår att lägga märke till. Med sin ljusblå fasad fångar den förbipasserandes uppmärksamhet. Genom åren har många gäster övernattat i rummen och beslut fattats i sammanträdeslokalerna. Flera festarrangemang har också arrangerats i byggnaden vars restaurangdel hade tjusiga ljuskronor och rustik stil.
Men det är svunna tider.


På senare tid har hotellets vara eller icke vara diskuterats vid ett flertal tillfällen. Synpunkter på fastighetens existens och hot om rivning har lyfts fram.
Huset har sett ledset ut där det står i sin prakt.
Då hände det: en lösning kom på plats. Och fastigheten fylls av liv igen. Munka folkhögskola flyttar sin verksamhet till den klassiska byggnaden. Planen är att elever ska börja i mitten av augusti.

- Ett tioårigt hyresavtal är undertecknat med option på fem år, berättar Micael Ljungberg, förvaltningsansvarig på Perstorps Bostäder.


Fastigheten är under renovering för att passa de nya hyresgästerna. En stor synbar utvändig förändring är att den klassiska fasadskylten är nedmonterad.
Vidare ska bland annat utrymningsvägar och ventilation åtgärdas plus att ytor tillgänglighetsanpassas och en hiss installeras. Rummen på andra våningen görs om till lektionssalar medan rummen på våning tre blir kontorsutrymmen.

- Både vi och Munka är överens om att vi ska försöka bevara så mycket som möjligt av husets karaktär. Därför behåller vi till exempel dörrarna på våning tre och bara målar om dem. Detsamma gäller för rummen på våning tre som fräschas upp och blir personalutrymmen. Munka har också valt att återanvända vissa inventarier som möbler för att knyta an till historien. Budgeten är begränsad och tillsammans är vi inne på linjen att göra det som måste göras utan att för den skull sväva ut, säger Micael Ljungberg.

En rundvandring i renoveringsarbetet vittnar om stora insatser. Väggar har rivits, kakel tagits bort och golv rivits upp. All el är dessutom bytt och cirka 60 hål har borrats upp för att ge plats åt ventilationsrör.
I stora salen som tidigare var restaurangdel hänger kristallkronorna kvar och vittnar om svunna tider. Salen ska framöver inrymma elevernas matsal. Ett elevpentry skapas och salen ska vid behov kunna delas med en skjutvägg anno 1943.

Förutom allt arbete invändigt ska även utemiljön fixas till. Parken på baksidan med en pampig damm blir tillgänglig för eleverna.

- Det är så jäkla kul att fastigheten äntligen får liv igen. Och att människor återigen får ta del av den här vackra bok- och ekparken. Det känns verkligen bra det här, säger Micael Ljungberg.

 

Fakta Munka Folkhögskola
Munka folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger centralt i Munka Ljungby, Ãngelholms kommun. En filial finns i Perstorp.
Skolans idémässiga profil är hälsa, natur och kultur.
Perstorpfilialen har tills nyligen bedrivit sin verksamhet fördelad på två platser, dels lokaler på Rosenhill och dels lokaler i centrum på Stockholmsvägen. I hotellfastigheten får nu skolan möjlighet att ta emot fler deltagare och även starta nya utbildningar. Enligt skolan kan det handla om sommarkurser, utbildningar för personer 55 plus och köksutbildningar då storköket i hotellet är välutrustat och godkänt redo att användas. Just köksutbildningar är något skolan ser som en stor framtida möjlighet i. Inte bara för skolans deltagare utan även för event och i förlängningen alla Perstorpsbor.

Senast uppdaterad: