Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 2: Fortsatt kraftig ökning av antal fall

Enligt den senaste statistiken som presenteras på Region Skånes lägesbild hade Perstorp 92 nya personer som konstaterats med covid-19 den senaste veckan. Det är 42 fler jämfört med vecka 1.
Totalt innebär det 988 konstaterade fall sedan vecka 10 2020.
När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun är snittet för Skåne 804. Motsvarande siffra för Perstorp är 754.
I Skåne län fortsätter samhällsspridningen. Totalt har över 247 000 fall konstaterats. Belastningen är hög på olika samhällsfunktioner och vård och omsorg.
Viktigt är att fortsätta följa gällande råd och rekommendationer.

Bildcollage med mindre bild på coronaviruset och statistik på antalet konstaterade smittade kommunvis. Dessutom texten: Kavla upp äremen Perstorp vi smittspridningen.

Kavla upp ärmen och vaccinera dig när tillfälle kommer. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell lägesbild

Läget i kommunen - Gällande åtgärder (klicka på plusset)
Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

 

Statistik för kommun och län

När det gäller statistiken över nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun den ligger snittet för Skåne vecka 2 på 1605. Vecka 1 var motsvarande siffra 1243. Aktuell notering för Perstorp är är 1230. (Förra veckan var den 668).

Totat antal personer i Perstorp som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning är enligt Smittskydd Skåne 988 viket är 966 fler än vecka 35 2020 då smittspridningen tog fart på allvar.

 • När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun är snittet för Skåne 804. Motsvarande siffra för Perstorp är 754. (Siffror från den 20 januari)

 • Vaccinerade med en första dos per 1000 invånare över 12 år per kommun har ett Skånesnitt på 834. Motsvarade siffra för Perstorp är 789. (Siffror från den 20 januari)

Andel vaccinerade över 12 år (20 januari):

Dos 1: 82,2 procent (motsvarar 998 175 personer)
Totalt antal vaccinerade med en andra dos: 79,9 procent (motsvarar 970 234 personer)
Antal vaccinerade med en tredje dos: 33,8 procent (motsvarar 410 739 personer)
Antal givna doser: 2 379 148 stycken

Uppdaterad lägesbild och inlagda på sjukhus: (20 januari)

Nya konstaterade covid-19-fall: 4088
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 247 934 (223 854)
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 16 (13)
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 217 (208)

All statistik finns att ta del av via webbplatsen www.skane.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sidan lägesbild Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statistik covid-19 kommunvis vecka 2 2022

Enligt Smittskydd Skånes statistik har 92 nya covid-19 fall konstaterats i Perstorp den senaste veckan. Det ger jämförelsesiffran 1230 nya fall per 100 000 invånare. För hela Skåne är motsvarande siffra 1605 Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell kommunrapport.

Rykten florerar om vaccinet men följande är sant (Källa: Vårdcentralen Perstorp):

 • Det finns inget grisprotein i det.
 • Man får inte större bröst av sprutan.
 • Man blir inte steril och det påverkar heller inte fertiliteten.
 • Man får inte Corona av vaccinet.
 • Det som också är känt är att många avlider i Corona, och att det är personer som inte vaccinerat sig som ligger på sjukhus för vård.


Läget i länet - "Rekordhög provtagning"


 •  


Därför är dos tre viktig

En tredje dos vaccin ger ett bättre skydd mot sjukdom och minskar risken att sprida smittan vidare.

– Omikron-varianten har visat sig ha lättare att komma förbi både naturlig immunitet efter genomgången infektion och immunitet efter vaccination. En tredje dos har visat sig skydda bättre både mot att smittas av omikron och att smitta andra, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Två doser covid-19 vaccin ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 men skyddet avtar successivt ju längre tiden går. Genom att fylla på med en tredje dos, efter fem till sex månader, förstärks skyddet ytterligare och man blir mindre smittsam om man smittas med covid-19.

– Förutsatt att du har tillfrisknat helt från covid-19 kan du ta din tredje dos. Även om viss immunitet uppstår vid en infektion är det oklart hur längre denna finns kvar, så ta din tredje dos när du har möjlighet är min rekommendation, säger Per Hagstam.


Vaccinationsmottagningar öppnar

Den gånga veckan öppnade flera vaccinationsmottagningar runt om i Skåne. Mottagningarna ger både första, andra och tredje dosen.

Arlöv, Ängelholm och Löddeköpinge var först ut. Fler mottagningar öppnar löpande i Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad, Simrishamn och Hässleholm.

Det finns gott om lediga tider att boka på dessa vaccinationsställen – det gäller för såväl dos ett och två som tre. Dessa mottagningar vänder sig till alla över 16 år.

Ett sätt som möjliggör en mer tillgänglig vaccinering är dessutom Region Skånes vaccinationsbuss som enkelt kan placeras i områden där det rör sig många människor.

Förutom vaccinationsbussen är flera andra insatser också på gång:

 • I slutet av januari erbjuder Skånes stadsmission den som är hemlös dos 3, men även dos 1 och 2 till den som inte fått tidigare.

 • Vaccinationer genomföras på Flyktinghälsan några veckor framöver.

 • Sjukhusen påbörjar vaccination av barn 5 till 11 år som är i riskgrupp, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Fler får tredje dosen snabbare

Tiden som ska ha passerat mellan dos två och dos tre har sänkts till fem månader för alla över 18 år. Det förkortade intervallet gör att fler invånare i Skåne kan vaccinera sig tidigare.


Vaccination mot covid-19 - det här gäller

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19. Tid för påfyllnadsdos (dos 3) kan bokas om det gått minst fem månader sedan du fick din förra dos.

På sidan med lediga vaccinationstider listas alla mottagningar som vaccinerar mot covid-19 och som har en ledig tid inom de närmaste två veckorna:

Dos 1 och dos 2

Boka tid hos din vårdcentral genom att logga in på www.1177.se eller ring din vårdcentral. Det kan finnas drop-in för vaccination på sjukhusen. Se vaccinationsmottagningens kontaktsida:

Personer mellan 12 och 15 år blir i första hand vaccinerad på respektive skola, men tid kan kan även bokas på vårdcentral.


Regeringens skärpta smittskyddsåtgärder
Krisinformation.se - det här gäller just nu

Senast uppdaterad: