Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Region Skåne: Fler behöver vaccinera sig

Covid-19-fallen fortsätter att öka i Skåne och drabbar framförallt de som är unga och ovaccinerade. Andelen fullvaccinerade är över 70 procent och nästan 80 procent har fått en första dos. Region Skåne och samhällets olika aktörer jobbar nu hårt för att nå alla med information om vikten av att vaccinera sig.

Bild med text att det är dags att kavla upp ärmen med Perstorps kommun och Region Skånes logotyper på.

Covid-19-fallen fortsätter att öka i Skåne och drabbar framförallt de som är unga och ovaccinerade. Enligt Region Skåne behöver behöver fler kavla upp ärmen och vaccinera sig. Du som är född 2005 eller tidigare kan boka tid. Region Skåne har en sida där alla tider finns. Klicka på bilden för att komma direkt dit.

Smittspridningen ökar i Skåne. Region Skåne poängterar att det därför hög tid för alla som inte har vaccinerat sig att göra det. Tillsammans med skolor, högskolor, länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer görs olika typer av informationsinsatser för att nå ut i grupper och områden där många ännu inte har vaccinerat sig.

– Det är de yngre som inte är vaccinerade som nu i högre grad blir sjuka och läggs in på sjukhus. Så till alla som ännu inte gjort det – gå och vaccinera er, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Enligt Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, har 77 procent av skåningarna fått en första dos vaccin och 64 procent är fullvaccinerade.

– Det är för lågt. I de äldre åldersgrupperna har vi en hög vaccinationstäckning. Men tyvärr är det så att vi ser en för låg vaccinationstäckning i det yngre åldrarna, det gäller framförallt i åldrarna 18-39 år men även i viss mån 40- och 50-åringar, säger Maria Landgren.

Andel vaccinerade över 18 år (2 september):

Dos 1: 78,8 procent

Fullvaccinerade: 70,7 procent

Antal givna doser: 1 657 284 stycken

Andel vaccinerade över 16 år:

Dos 1: 77,9 procent

Fullvaccinerade: 68,8 procent


Noterbart är att det finns gott om lediga vaccintider i alla skånska kommuner. Det finns även drop-in-mottagningar (Perstorp har en på Räddningsvägen 8).

 

Glöm inte att det är fortsatt viktigt att tänka på gällande restriktioner:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Stanna hemma vid symtom
  • Undvik trängsel
  • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Läs Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt är också att fortsätta med egenprovtagning vid symptom.

- Vi såg en markant ökning av egenprovtagningen under förra veckan med 25 000 provtagna – att jämföra 16 000 veckan innan. Samtidigt är det positivt att många väljer att provta sig, det ska man alltid göra vid symptom även om man är vaccinerad eller har haft covid-19 för mer än sex månader sedan, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne till Regionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lokal statistik

När det gäller statistiken över nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun den senaste veckan ligger snittet för Skåne vecka 34 på 71. Motsvarande siffra för Perstorp är 13.

Totat antal personer i Perstorp som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning är enligt Folkhälsomyndigheten 725. Det är är en fler än föregående vecka och 703 fler än vecka 35 2020 då smittspridningen tog fart.

Statistik från Folkhälsomyndigheten över antalet konstaterade fall med covid-19.

Statistik från Folkhälsomyndigheten över antalet konstaterade fall med covid-19. Klicka på bilden för att komma till sidan där det går att söka upp Perstorp.

Vaccinationer

  • När det gäller fullvaccinerade per 1 000 invånare över 18 år per kommun är snittet för Skåne 698. Motsvarande siffra för Perstorp är 669.

Senast uppdaterad: