Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Lyckat arrangemang när plasten
i Sverige firade 100 år

Fyll i beskrivning av bilden

Plastens 100 år i Sverige arrangerades lyckosamt på Persgården.

På programmet fanns seminarier med tema historiska tillbakablickar, framtidsvisioner, formgivning och design samt plastens påverkan på miljön. Dessutom mingel och besök på Plastens Hus.

Arrangemanget "Plasten 100 år i Sverige" kom till via ett samarbete mellan den ideella föreningen Plastens Hus Länk till annan webbplats., branschorganisationen IKEM Länk till annan webbplats. (Innovations- och kemiindustrierna) och specialkemikoncernen Perstorp AB Länk till annan webbplats.. Syftet var att fira att det var just i Perstorp som den första svenska plasten tillverkades.

Rolf Rahmberg, tidigare informationsdirektör på Perstorps AB berättade om plastens historia, vilken bland annat innefattade indiern Jnanendra Das Gupta som mer av en tillfällighet kom att utveckla de första plastmaterialen i Skandinavien 1917. Hans uppgift var att ta fram nya läkemedel men istället utvecklade han en syntetisk lack som fick namnet indolack och härdplasten isolit:

- Vilken osannolik historia egentligen, sa Rolf Rahmberg som fortsatte berätta om plastens utveckling från förra seklet:
1881 startade Wilhelm Wendt kemisk produktion under namnet Skånska Ättiksfabriken. Formalintilverkning påbörjades sedan 1907.
- Under första världskriget fick företaget det tufft då staten kom på en krigskonjukturskatt vilken hotade att konfiskera en del tillgångar. Men investeringar var avdragsgilla så Wendt såg framför sig en satsning på mer avancerade kemikalier. 1916 påbörjades därför en läkemedelsfabrik.

Under en resa resa i Schweiz mötte familjen Wendt en ung indisk kemisk i Basel som ockås studerat i Berlin. Wendt övertalade studenten att komma till Sverige. Studenten var Das Gupta som den 2 september 1917 i september kom till Perstorp där han stannade till 1919 då han lämnade Sverige då hans ansökan om svenskt medborgaskap inte beviljades.
- Das Guptas vidare öde är tyvärr oklart men det senaste är att han från Sverige återvände till Tyskland, sa Rolf Rahmberg.

Rolf nämnde också plaståldern som inleddes 1907 med Leo Baekelenad i spetsen då han bland annat började jobba med olika formaldehyder.
- 13 juni 1907 lämnades patentet in på produkten han kallade bakelit. Och det är det som brukar kallas starten på plaståldern. Plasten är således 110 år i år, berättade Rolf Rahmberg

Vidare att nämna från arrangemnaget: Nazdaneh Yarahmadi, Ph.D. Associate Professor - Polymer Technology Chalmers University of Technology pratade om plasten i ett visionärt perspektiv och vart utvecklingen är på väg. Linda Zellner från Perstorp AB berättade om möjligheterna med bioplaster.

- Det är faktiskt sant att det finns plaster som är helt nedbrytbara. Det finns mikroorganismer som äter materialet. Kompostavfallspåsar är en produkt där bioplasten har en framtid, sa Linda bland annat.

Vidare belyste Lena Lundberg från branschorganisationen IKEM den aktuella debatten om plasters miljöpåverkan medan Åsa Stenmarck från IVL informerade om regeringens utredningsuppdrag kring plasters miljöpåverkan. Författaren Thomas Lindblad, var också på plats för att berätta om plast som design- och formgivningsmaterial i ett historiskt och visionärt perspektiv.

De cirka hundra deltagarna, däribland ett antal elever från Perstorps Gymnasium, kunde också ta del av det projekt som föreningen Plastens Hus genomfört tillsammans med eklever i årskurs 5 på Centralskolan.
- Projektet resultaterade i en film och ett konstverk på ett virrvarplata som finns at se på Plastens Hus. Engagemanaget hos eleverna var mycket stort, berättade Olle Hedenström, vice ordförande i Plastens Hus.

Senast uppdaterad: