Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Klass 2-varning för stormbyar

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för mycket hårda vindbyar från söndag sent på kvällen och början av natten till måndag.

Klass 2-varning utfärdad av SMHI för söndag eftermiddag måndag morgon.

Varningen gäller både Skåne län, utom Österlen.

Följ väderutvecklingen lokalt via SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats.

Sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar 21-24 m/s. Från sena kvällen stormbyar ca 25 m/s
Definition varning klass 2 stormbyar: Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Vad ska jag göra om det blir storm?
När det är stormvindar är det viktigt att man inte är utomhus i onödan då det kan flyga runt tunga föremål som kan göra skada på människor. Boende och besökare i kommunen uppmanas därför att stanna inomhus.

Så kan du förbereda dig för storm:

  • Fäst lösa föremål utanför din bostad som kan ta fart i vinden, exempelvis trädgårdsmöbler, krukor, studsmattor och olika redskap. Dessa kan bli skadliga i hård vind och förstöra egendom.
  • Förbered dig på strömavbrott Länk till annan webbplats..
  • Förbered ett kit som kan vara bra att ha hemma.

Vad gör Perstorps kommun?
Vi planerar för hur vi kan skydda och upprätthålla samhällsviktig verksamhet. I händelse av en storm kommer vi att arbeta för att lindra konsekvenserna och då prioriterar vi människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta in alla lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger. Det kan till exempel vara att hala flaggor, ta in krukor och andra lösa föremål, stänga fönster, balkong- och altandörrar. Under en storm är det angeläget att stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål och vältande föremål. Båtägare bör även se över sina förtöjningar så att båtarna ej slits under stormen.

Trafik
Det kan även bli stora störningar i trafiken på grund av den kraftiga vinden och nederbörden. Med anledning av den blöta marken kommer träden lättare att falla vilket kan påverka framkomligheten på väg- och järnvägsnäten.

Ska du åka kollektivt, se www.skanetrafiken.se/ Länk till annan webbplats. för aktuell information.


Senast uppdaterad: