Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Dämmen borta - Ybbarpsån strömmar naturligt igen

Måndagen den 29 mars var en betydelsefull dag i arbetet med reparationen av vägtrumman på Bruksvägen. Under dagen stängdes nämligen pumpar av och dämmen revs. Ybbarpsån kunde återigen flöda naturligt och det genom den nya trumman.

Ny vägtrumma Bruksvägen

Vägtrumman på Bruksvägen är ersätt med en ny och Ybbarpsån flödar återigen igenom efter att ha pumpats förbi under pågående arbete.


Reparationsarbetet går nu in i en ny fas och det i form av återfyllnad av vägbädden. Bergmaterial och morän ska fyllas på.


- Det görs med en halvmeter i taget som packas allt eftersom, berättar Jörgen Petersson på Johanssons Grus.

Måndagens milstolpe föranleddes av intensivt arbete under fredagen och helgen med att lyfta den mer än 40 meter långa (kom i två delar som sammankopplades) vägtrumman på plats. När den väl låg rätt påbörjades kringfyllnad av material.

Under måndagen stängdes sedan Ybbarpsåns flöde via det befitntliga dämmet i Ybbarpssjön så att provisoriska dämmen kunde rivas. När dessa var borta och ån återfått sitt naturliga flöde stängdes även de pumpar av som i en dryg vecka sett till att hålla flödet igång.

Bildcollage med Ybbarsåns flöde

Nu rinner Ybbarpsån naturligt igen. Pumpar är avstängda och dämmen rivna. Ån rinner genom nya vägtrumman på väg igenom Perstorps Industripark som använder Ybbarpsån som processvatten.

I och med att Ybbarpsåns flöde stoppades (verksamheter använder Ybbarpsån som processvatten) stod även fabriker inne på Perstorps stilla.

Men under seneftermiddagen öppnade de åter upp då flödet släppts på och vattnet bedömdes hålla rätt kvalitet och flödesmängd.

Läs också:

Se film när Ybbarpsån flödar igen i spelaren nedan:

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram