Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 1: Kraftig ökning av antal fall

Återigen: Pandemin är inte över. Viktigt är att vi alla tar ansvar och följer gällande råd och rekommendationer. 
Enligt den senaste statistiken som presenteras på Region Skånes lägesbild hade Perstorp 50 nya personer som konstaterats med covid-19 den senaste veckan. Det är 30 fler jämfört med vecka 52. Totalt innebär det 896 konstaterade fall sedan vecka 10 2020.
I Skåne län fortsätter smittspridningen. Regionen kallar det "extrem situation". Under förra veckan konstaterades 17 000 skåningar med covid-19. Totalt har över 223 000 fall konstaterats.
När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun är snittet för Skåne 798. Motsvarande siffra för Perstorp är 752.

Bildcollage med mindre bild på coronaviruset och statistik på antalet konstaterade smittade kommunvis. Dessutom texten: Kavla upp äremen Perstorp vi smittspridningen.

Kavla upp ärmen och vaccinera dig när tillfälle kommer. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell lägesbild

Läget i kommunen - Gällande åtgärder (klicka på plusset)

 

Statistik för kommun och län

När det gäller statistiken över nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun den ligger snittet för Skåne vecka 1 på 1243. Vecka 52 var motsvarande siffra 803. Aktuell notering för Perstorp är är 668 (Förra veckan var den 267).

Totat antal personer i Perstorp som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning är enligt Smittskydd Skåne 896 viket är 874 fler än vecka 35 2020 då smittspridningen tog fart.

 • När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun är snittet för Skåne 798. Motsvarande siffra för Perstorp är 752. (Siffror från den 13 januari)

 • Vaccinerade med en första dos per 1000 invånare över 12 år per kommun har ett Skånesnitt på 831. Motsvarade siffra för Perstorp är 786. (Siffror från den 13 januari)

Andel vaccinerade över 12 år (13 januari):

Dos 1: 81,9 procent (motsvarar 995 155 personer)
Totalt antal vaccinerade med en andra dos: 79,3 procent (motsvarar 963 473 personer)
Antal vaccinerade med en tredje dos: 29,9 procent (motsvarar 363 377 personer)
Antal givna doser: 2 322 005 stycken

Uppdaterad lägesbild och inlagda på sjukhus: (13 januari)

Nya konstaterade covid-19-fall: 3715
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 223 854 (199 070)
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13 (14)
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 208 (171)

All statistik finns att ta del av via webbplatsen www.skane.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sidan lägesbild Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statistik covid-19 kommunvis vecka 52

Enligt Smittskydd Skånes statistik har 20 nya covid-19 fall konstaterats i Perstorp den senaste veckan. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell lägesbild.

Rykten florerar om vaccinet men följande är sant (Källa: Vårdcentralen Perstorp):

 • Det finns inget grisprotein i det.
 • Man får inte större bröst av sprutan.
 • Man blir inte steril och det påverkar heller inte fertiliteten.
 • Man får inte Corona av vaccinet.
 • Det som också är känt är att många avlider i Corona, och att det är personer som inte vaccinerat sig som ligger på sjukhus för vård.


Läget i länet - "extrem situation"

Vaccinet är vägen ut ur pandemin

Den höga smittspridningen i Skåne gör att sårbara människor, som av olika anledningar har dåligt skydd mot covid-19, förr eller senare kommer att drabbas. Genom att ta en tredje dos vaccin minskar man risken att föra smittan vidare. Den som nyligen varit sjuk i covid-19 behöver inte skjuta upp sin tredje dos utan kan ta den som planerat.

 

– Det är vaccinet som är vägen ut ur den här pandemin. Även om många nu blir sjuka av omikron-varianten, så blir den som är vaccinerad ofta bara lindrigt sjuk eftersom vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne till regionens webbplats.

Region Skånes vaccinationsarbete fortsätter oförtrutet.
Enligt statistiken har 81 procent av alla skåningar över 16 år tagit sin andra dos och 30 procent sin tredje dos.
– Även om många vaccinerat sig behöver vi nå en ännu högre nivå. Vi jobbar intensivt med mobila verksamheter, att vara ute på evenemang, centralstationer och andra centrala platser och samverkar med kommuner, länsstyrelsen och civilsamhället, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Upphandlade aktörer öppnar

Ett sätt som möjliggör en mer tillgänglig vaccinering är Region Skånes vaccinationsbuss, som invigdes i veckan. Bussen är en flexibelmottagning, som enkelt kan placeras i områden där det rör sig många människor.

Förutom vaccinationsbussen är flera andra insatser också på gång:

 • Vecka 3 öppnar två av de tre upphandlade aktörerna. Upptrappning av tider sker succesivt. Måndagen den 17 januari öppnar mottagningar i Arlöv, Ängelholm och Löddeköpinge. På tisdag den 18 januari öppnar Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad. På onsdag 19 januari öppnar Simrishamn och på torsdag den 20 januari i Hässleholm. Vecka 4 öppnas mottagningar i Malmö, Lund och Trelleborg.

 • Vårdcentralerna är ute på sin tredje runda i de skånska skolorna för att vaccinera barn i åldrarna 12 till 15 år. Det är främst dos 2 som ges, men även dos 1 till den som missade de tidigare vaccinationstillfällena.

 • I slutet av januari erbjuder Skånes stadsmission den som är hemlös dos 3, men även dos 1 och 2 till den som inte fått tidigare.

 • Vaccinationer genomföras på Flyktinghälsan några veckor framöver.

 • I nästa vecka påbörjar sjukhusen vaccination av barn 5 till 11 år som är i riskgrupp, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Fler kan få tredje dosen snabbare

Den tid som ska ha passerat mellan dos två och dos tre har sänkts till fem månader för alla över 18 år. Det förkortade intervallet gör att fler invånare i Skåne kan vaccinera sig tidigare.

– Vaccinationskapacitet är upphandlad och vi skalar upp successivt från och med nästa vecka. Det kan bli lite tajt att boka tid närmsta veckan om många kommer att vilja boka tid så snabbt som möjligt men vi fyller på tider kontinuerligt, säger Maria Landgren.

Vaccination mot covid-19 - det här gäller

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19. Tid för påfyllnadsdos (dos 3) kan bokasom det gått minst fem månader sedan du fick din förra dos.

På sidan med lediga vaccinationstider listas alla mottagningar som vaccinerar mot covid-19 och som har en ledig tid inom de närmaste två veckorna:

Dos 1 och dos 2

Boka tid hos din vårdcentral genom att logga in på www.1177.se eller ring din vårdcentral.Det kan finnas drop-in för vaccination på sjukhusen. Se vaccinationsmottagningens kontaktsida:

Personer mellan 12 och 15 år blir i första hand vaccinerad på respektive skola, men tid kan kan även bokas på vårdcentral.


Regeringen: Skärpta smittskyddsåtgärder
Krisinformation.se - det här gäller just nu

Senast uppdaterad: