Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Stickgrafitti i träd på torget

Den som passerar torget utanför Centrumhuset vid Apotekshörnan får sig en ny upplevelse för tre av träden har försetts med så kallad stickgrafitti. Invånare och kommunpersonal har varit med och bidragit till att möjliggöra detta.

Stickgraffiti i tre träd på torget i Perstorp.

Trygghetssamordnare Anna Alkner och planarkitekt Lina Bengtsson i färd med att placera stickgrafitti i ett par av träden på torget. Invånare är välkomna att bidra med ytterligare handarbete.

Bakom initiativet att smycka träden med handarbete i form av stickning, lappteknik, virkning, broderi eller knyppling står trygghetssamordnare Anna Alkner som också är konstnär (se mer av hennes alster på hennes Instagram: art_by_annaalkner).

- Jag fick idén att skapa konst i det offentliga rummet efter att jag varit iväg på konstkurs. Jag är alltid så inspirerad då. Min första tanke var att klä in träden i Stadsparken, men insåg snabbt att det skulle bli ett för stort projekt. Torget och nu i samband med julmarknad känns lagom stort och görbart.  Ytterligare positiva effekter av att vara på torget har varit alla samtal och positiva kommentarer vi fått under tiden vi installerade skapelserna. Det blev en naturlig mötesplats, berättar Anna som tillsammans med planarkitekt Lina Bengtsson placerat föremålen i och på tre av träden.

-Jag frågade Lina om hon ville delta som den stickexpert hon är och det vill hon. Vi har inte skapat allt och det var aldrig tanken utan detta är en installation där invånare i Perstorp själva är med och skapar det offentliga rum de önskar. Varje gång jag fått meddelande att någon har lämnat in ett alster sken jag upp. Tänk att människor suttit och skapat saker med kärlek och vilja att göra fint för andra. Det är fantastiskt! Det är det vi behöver mer av i dessa tider, värme, glädje, färg och kärlek!  Det är tanken bakom installationen och det vi hoppas detta skall bidra med.

- Att skapa tillsammans och föra dialog är just det vi ville åt. Det är när vi lär känna varandra och gör saker tillsammans vi skapar det klimat vi önskar i samhället. En kan välja att fokusera på det en inte vill ha eller på det en vill ha. Det är två sidor av samma mynt. Det ena utesluter inte det andra, utan kanske är det just det att vi behöver båda sidorna.

För att få sätt upp saker i träd på kommunal mark krävs tillstånd vilket Anna och Lina har fått. Föremålen har placerats varsamt vilket är nödvändigt då inget får skadas. Installationen är tänkt att vara kvar i träden ett antal veckor framöver.

- Vi hoppas också att detta skall locka fler invånare att bidra med sina skapelser. Invånare är varmt välkomna att bidra med ytterligare handarbetade saker som kan pryda dessa tre träden. Viktigt att notera att man får sätta upp det själv och att det ska göras med försiktighet. Det är lite frihet under ansvar över det hela. Vi kan inte heller tillse att en får tillbaka sin skapelse efter att installationen är över.

- Skall bli så roligt att se vad vi tillsammans kan åstadkomma, hälsar Anna Alkner.


Se fler bilder i bildspelet:

Senast uppdaterad: