Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här
Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

Till Perstorps startsida

Skarpt läge när räddningspersonal övar

Räddningstjänsten i Perstorp har högt anseende när det gäller att handskas med farliga ämnen och kemikalier. Personalen delar gärna med sig av sin kunskap.
Som nu i dagarna tre då kollegor från nationella förstärkningsenheter och saneringsenheter i Sverige deltar i en övning där även ambulanspersonal deltar under en av dagarna.

Bildcollage från övning med räddningstjänsten inne på Perstorps Industripark. Kemdykare hjälper varandra med skyddsmask.

Räddningstjänsten i Perstorp står i dagarna tre som värd för en utbildning med farliga ämnen där kollegor från förstärknings- och saneringsenheter i hela Sverige deltar. Personalen från kemambulansen i Perstorp ingår också bland deltagarna.

- Vi övar med skarpa ämnen så det är på riktigt. Det är fördelen med att vi kan vara på ett område inne på Industriparken där vi har en invallning vi kan använda, berättar Leif Hylander som planerat övningen tillsammans med kollegorna på räddningstjänsten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På plats i Perstorp är personal från MSB:s sex nationella förstärkningsresurser i Luleå, Kramfors, Stenungsund, Köping, Skövde och Perstorp samt från de fyra saneringsenheterna i Piteå, Järfälla, Kungsbacka och Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

- Det är samverkan på hög nivå. Vi behöver lära av varandra och det är viktigt att få uppleva hur det är att jobba med utsläpp i en skarp miljö. Dessutom kan det hända överraskningar under övningens gång som till exempel att en kemdykare skadas och då gäller det att ta hand om denne samtidigt.

Precis det fick några av deltagarna erfara som under ett arbete fick se sin kollega bryta benet.

- Räddningstjänsten fick larm om utsläpp av farligt ämne klockan 09.20. En person är förd till Helsingborgs sjukhus med oklara skador. Det aktuella ämnet är lut och det är begränsat till en område som snabbt vallades in. Ingen fara för allmänheten, berättade insatsledare Tommy Adamsen som kort därefter också kunde konstatera faktum att en av personerna i själva räddningsinsaten skadats.

- Vi har en skadad person till som tas om hand på plats. Personen ska föras i säkerhet, sa Tommy för att sedan skifta roll från officiell talesperson till sig själv:

- Det är verkligen nyttigt för oss alla att öva i skarpt läge. Inte bara när det gäller ämnen och skador utan även när det gäller att hantera frågor från media.

Knuten till räddningstjänsten i Perstorp finns även en särskild kemabulans som inte bara servar lokalt utan även är en nationell resurs i händelse av kemolyckor. För att vara kvalificerad till att jobba med kemambulansen krävs särskild utbildning vilket alla de cirka tjugo i personalstyrkan har.

- Därför är de här utbildningsdagarna mycket värdefulla för oss. Att öva i en lokal kan inte jämföras med att öva så här i verkligheten. Här kan vi samtidigt ta del av erfarenheter från andra plus att vi tränar på samverkan, berättar Caroline, utbildningsansvarig för all ambulanssjukvård inom Region Skåne.

Se bildspel från övningen nedan:

Senast uppdaterad: