Räddningschef på kunglig middag
med Drottning Silvia till bordet
Fredagen den 20 september gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungliga slottet i Stockholm. Två av gästerna var Leif Hylander, chef för räddningstjänsten i Perstorp, och hustru Yvonne.
Middagen blev extra minnesvärd för Leif då han blev placerad på Drottning Silvias högra sida.
Kungafamiljen vill med Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt landets landshövdingar. De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen.
- Det var riktigt trevligt med mycket god mat. Få förunnat att få uppleva något liknande. Vi fick mingla och hälsa på kunga- och kronprinsessparet före middagen, berättar Leif Hylander på telefon från kungliga huvudstaden.
En brassensemble ur Livgardets dragonmusikkår spelade i Östra trapphuset när gästerna efter hälsningsceremonin tog sig en trappa upp till Festvåningen där Sverigemiddagen intogs i Vita Havet.
Gästerna placerades vid runda bord dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid. Blomsterdekorationerna var dahlior och rosenskära från Brunnsviken och höstgula ormbunkar plockade på Kungliga Djurgården. Bordsporslinet bestod av gåvor från riksdag och regering till Kungens 50-årsdag respektive 70-årsdag. Efter middagen intogs kaffe och avec i Bernadottegalleriet.
- Bordsplaceringen var verkligen överraskande. När jag kom till bord elva där mitt namn stod var det två platser utan namn. Den ena visade sig tillhöra Gotlands läns landshövding Anders Flanking, som även höll kvällens tacktal, och den andra Drottning Silvia.
- Drottningen var mycket trevlig, lättpratad och påläst. Hon ställde många frågor och berömde och uppskattade vårt arbete.
Pratade du även med kungen, prinsessan Victoria och prins Daniel?
- Bara som hastigast. Blev desto mer med Drottningen.
Sverigemiddagen infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013. Från Skåne var även Andreas ”Granen” Granqvist, fotbollsspelare i Helsingborgs IF och svenska landslaget samt Stefan Sinteus, polisområdeschef i Malmö med fruar inbjudna tillsammans med landshövding Anneli Hulthén.
Meny Sverigemiddagen:
Lättrökt Fröyalax med picklad Västeråsgurka, gurkvinägrett, avokadokräm och råhyvlade rädisor
*
Helstekt oxfilé med rostad jordärtskocka, potatispuré, stekt svamp och schalottenlökssky smaksatt med konjak
*
Äppelterrin med calvadoskolasås, vaniljglass och brynt vit choklad