Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här
Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

Till Perstorps startsida

Övning Ludvig tränar samverkan
i skarpt läge

Tänk dig ett scenario på en industripark där en kran tappar en pump med fundament över en invallning med följden att ett rör delvis går sönder och en möntor skadas.
Vad blir det för typ av insats och vem gör vad?

Bild från övning med räddningstjänsten.

Samverkan var nyckelordet under övning Ludvig som genomfördes inne på Perstorp Industripark. Övningen är ett samarbete mellan MSB, Industriparken och Räddningstjänsten.

Precis det tränade ett 70-tal deltagare från hela Sverige på i samband med övning Ludvig som arrangerades innanför grindarna på Perstorp Industripark på onsdagen. Övningen är ett samarbete mellan Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB), Industriparken och Räddningstjänsten. På plats var bland annat kem-, och saneringsenheter, ledningsfordon från Höör/Hörby samt (kem)ambulanspersonal från Stockholm och Perstorp

- Syftet med övningen är att alla enheter får träna på sitt område. Det kan vara tätning, pumpning och sanering av såväl material som person samt kommunikation, berättar övningsledare Marcus Nilsson.

Övningen inkluderade även skarpa kemikalier i form av läckage plus att förutsättningarna ändrades över tid så deltagarna fick ändra sitt fokus. Personskadan visade sig till exempel bli betydligt allvarligare än vad som först indikerades och skadorna från det tappade fundamentet visade sig också bli mer omfattande än de första signalerna från platsen.

- Vid en sådan här typ av händelse är samverkan det viktigaste. Vem gör vad och när? Att få träna på det i skarp miljö är betydelsefullt och det är mycket därför MSB väljer att förlägga övningen varje år till Perstorp då vi kan erbjuda både plats och kunskap, säger Marcus Nilsson.

Kemdykare i full färd med att öva.

Kem- och saneringsenheter från hela Sverige var på plats för att öva i skarpt läge.

Senast uppdaterad: