Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Lyckat arbete för att minska matsvinnet

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, är som är den 29 september varje år.
I Perstorps kommun jobbas det aktivt med att hantera matsvinnet vilket resulterat i en sänkning med 75 procent.

Bildcollage med tre bilder där den största visar kommundirektör Elin Ask på besök i Centralköket där personalen visar den så kallade svinnhinken som används till att väga mängden matsvinn. Två mindre bilder till höger visar Livsmedelsverkets kampanj för att minska matsvinnet med tips på att till exempel spagetti kan sparar i kylskåp upp till en vecka.

Kostenheten jobbar aktivt med att minska matsvinnet. Kommundirektör Elin Ask besökte nyligen Centralköket där personalen visar den så kallade "svinnhinken" som används för att väga det dagliga matsvinnet. Resultatet av det målmedvetna arbetet har blivit cirka 75 procent mindre mängd matsvinn.

Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan. Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen med målet att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

I Perstorps kommun har kostenheten de senaste åren tagit ett omtag för att hantera matsvinn. En Menygrupp är skapad med kockar från kommunens tillagningskök, måltidsstrateg och enhetschef. Där utvärderas recept, nya menyer skapas och underlag arbetas fram till den receptbank som byggs upp i ett kostdataprogram.

- Med hjälp av det kan man sedan laga mat med noggranna vikter, vilket gör att svinnet i Centralköket har kunnat sänkas med cirka sjuttiofem procent, berättar kostchef Veronica Danielsson och tillägger:

- Arbetet är långt ifrån klart men det är en siffra vi är stolta över. Nästa steg blir att försöka utveckla samarbetet med våra kunder för att även där kunna minska svinnet. Alla ska äta sig mätta men vi ska inte kasta så mycket är vår förhoppning.

Ett led i jobbet med det minskade matsvinnet är att allt som inte använts läggs i en "svinnhink" som i slutet av arbetsdagen vägs och förs in i ett dokument.

- Vi jobbar också mycket med att "ta vara på" kökets val på menyn betyder att vi kollar kylar och frysar och skapar en måltid av det vi har hemma, istället för att det ska kastas, säger Veronica Danielsson.

Internationella matsvinnsdagen har funnits sedan 2020. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett pågående regeringsuppdrag inom livsmedelsstrategin för att minska matsvinnet.

 

Läs mer

Potist med solglasögon och solhatt står på bord. I En orange pratbubbla med vit text står det vill du skära ner på ditt matsvinn? Gör det bit för bit. Kampanj Livsmedelsverket.

Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Men hur? Klicka på bilden för att komma direkt till Livsmedelsverkets webbplats med värdefulla tips och svar.

Senast uppdaterad: