Kontinuerligt arbete med att minska matsvinnet
Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som uppmärksammas den 29 september varje år.
I Perstorps kommun pågår arbetet året om med att minska matsvinnet.
Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan. Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen med målet att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
I Perstorps kommun jobbar kostenheten kontinuerligt med att hantera matsvinn. Till exempel finns en Menygrupp med kockar från kommunens tillagningskök, måltidsstrateg och enhetschef. Gruppen utvärderar recept, skapar nya menyer och arbetar fram underlag till den receptbank som ligger i ett kostdataprogram.
- Med hjälp av det kan man sedan laga mat med noggranna vikter, vilket gör att svinnet i Centralköket har kunnat sänkas rejält, berättar kostchef Veronica Danielsson och tillägger:
- Vår förhoppning är att vi ska fortsätt minska matsvinnet. Till exempel skapar vi måltider av det vi har hemma istället för att det ska kastas.
Internationella matsvinnsdagen har funnits sedan 2020. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett pågående regeringsuppdrag inom livsmedelsstrategin för att minska matsvinnet.
Läs mer
- Länk till Livsmedelsverkets webbplats: Tips för minskat matsvinn