Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här
Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

Till Perstorps startsida

Kontinuerligt arbete med att minska matsvinnet

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som uppmärksammas den 29 september varje år.
I Perstorps kommun pågår arbetet året om med att minska matsvinnet.

Bildcollage med två bilder som visar mat som läggs i en matlåda samt en bild med text om att minska matsvinnet.

Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll 15 kilo ätbar mat per person och år. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Arbetet med att minska matsvinnet pågår året om men den 29 september uppmärksammas den internationella matsvinnsdagen.

Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan. Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen med målet att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

I Perstorps kommun jobbar kostenheten kontinuerligt med att hantera matsvinn. Till exempel finns en Menygrupp med kockar från kommunens tillagningskök, måltidsstrateg och enhetschef. Gruppen utvärderar recept, skapar nya menyer och arbetar fram underlag till den receptbank som ligger i ett kostdataprogram.

- Med hjälp av det kan man sedan laga mat med noggranna vikter, vilket gör att svinnet i Centralköket har kunnat sänkas rejält, berättar kostchef Veronica Danielsson och tillägger:

- Vår förhoppning är att vi ska fortsätt minska matsvinnet. Till exempel skapar vi måltider av det vi har hemma istället för att det ska kastas.

Internationella matsvinnsdagen har funnits sedan 2020. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett pågående regeringsuppdrag inom livsmedelsstrategin för att minska matsvinnet.

 

Läs mer

Potist med solglasögon och solhatt står på bord. I En orange pratbubbla med vit text står det vill du skära ner på ditt matsvinn? Gör det bit för bit. Kampanj Livsmedelsverket.

Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Men hur? Klicka på bilden för att komma direkt till Livsmedelsverkets webbplats med värdefulla tips och svar.

Senast uppdaterad: