Du är här:
- 2024
- 2023
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
Fullmäktige med voteringar och debatt om marköverlåtelseavtal
Kommunfullmäktiges novembersammanträde innehöll yrkande på återremiss samt debatter och voteringar.
Dessutom beslutades om ny avfallsplan och renhållningstaxa plus att kommunal borgen beviljades till Perstorps kör & ryttarförening som bland annat planerar att byta sarg och ridunderlag i ridhuset.
Ärendelistan innehöll två frågor från allmänheten till allmänhetens frågestund och handlade om Oderljunga skola och yttrandefrihet.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande respektive kommunfullmäktiges ordförande svarade på frågorna. Flera av ledamöterna valde att nyttja möjligheten att prata om demokrati och yttrandefrihet.
Vidare bestod ärendelistan av en interpellation gällande budget som resulterade i en interpellationsdebatt där oppositionsråd och kommunalråd bland annat debatterade budgetprinciper och statsbidrag.
Efter interpellationsdebatten informerade kommundirektör Elin Ask bland annat om:
- Vill kommentera det här med bränderna där jag vill lyfta fram vår räddningstjänst som gör ett fantastiskt jobb. Kommunen har även ökat bevakningen. Nu på söndag den 3 december arrangeras julmarknad mellan klockan 13-17. Det är öppet i kundtjänst och fritidsgård. Till sist vill jag även slå ett slag för vår företagarfrukost, Perstorp Live den 7 december.
Beslutsärenden var:
Sammanfattning av ärendet när det diskuterades i kommunstyrelsen:
För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning (15 kap 41 § Miljöbalken) som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen ska innehålla en avfallsplan och avfallsföreskrifter.
Avfallsplanen ska innehålla uppgifter om avfall inom kommunen och om kommunens åtgärder för att minska avfallets mängd och farlighet. Enligt 9 kap 8 § Avfallsförordningen (2020:614) ska avfallsplanen ses över minst vart fjärde år och revideras vid behov. Avfallsplanen utgör ett av kommunens strategidokument och berör alla kommunens förvaltningar.
Nu gällande avfallsplan för Perstorps kommun är en gemensam plan för Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner som antogs 2019. Nårab har fått i uppdrag att tillsammans med kommunerna ta fram en ny gemensam avfallsplan att gälla från 2024.
Under 2022 påbörjades arbetet med att ta fram en ny gemensam avfallsplan. Den gällande avfallsplanen utvärderades, nuläge beskrevs och underlag samlades in. Under hösten 2022 hölls tematiska workshops inom områdena resurshushållning internt inom kommunernas verksamheter, om fysisk planering och sortering av avfall samt om nedskräpning och dumpning.
I enlighet med 6 kap Miljöbalken har Perstorps kommun genomfört en undersökning av om avfallsplanen kommer att innebära betydande miljöpåverkan. Den betydande miljöpåverkan kan vara både positiv och negativ. Bedömningen gjordes att betydande positiv miljöpåverkan föreligger och att en miljökonsekvensbeskrivning skulle tas fram.
En avfallsplan ska enligt 15 kap 42 § Miljöbalken samrådas och ställas ut för
granskning under minst 4 veckor. Under samrådstiden kan kommuninvånare, företag, föreningar och organisationer komma in med synpunkter på planen.
Förslaget till avfallsplan fanns på samråd 26 juni-15 september 2023. Synpunkter som kom in under samrådet har beaktats och i relevanta delar har dessa lett till justeringar i framtagna handlingar. Inkomna synpunkter och kommunens bemötande av dessa, har dokumenterats i en samrådsredogörelse som biläggs detta ärende.
Kommunstyrelsens förslag till beslut är att Kommunfullmäktige beslutar att anta förslag till ny avfallsplan för Perstorps kommun, med tillhörande bilagor, för perioden 2024–2034. Planen börjar gälla 2024-01-01.
Beslut kommunfullmäktige:
Bifall enligt kommunstyrelsens förslag till beslut.
Sammanfattning av ärendet när det diskuterades i kommunstyrelsen:
Renhållningstaxan och renhållningsföreskrifterna är i behov av anpassning bland annat på grund av att lagstiftningen ändras och det speglar sig i föreskrifterna och taxan.
Behandlingskostnaderna för slam som lämnas till reningsverk ökat från 175 kr/ton till 252 kr/ton vilket påverkar slamtaxan i de fall där antal ton ingår i priset.
I det framtagna förslaget till beslut är renhållningstaxan för 2024 höjd med 3 procent för renhållning (ca halva index där index är 7,3 procent för renhållningen) och med 6,6 procent för slamtömning (index). Slamtaxan är även höjd med 77 kr/ton exklusive moms för de priser där mängden slam är inräknat i priset.
Förändringarna motsvarar en taxehöjning med cirka 9 kr/månad för ett standardabonnemang för ett villahushåll och cirka 24 kr/månad för slam.
Kommunstyrelsens förslag till beslut är att Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till ny renhållningstaxa och renhållningsföreskrifter att taxan och förskrifterna träder i kraft den 1 januari 2024, detta under förutsättning att Klippan och Örkelljunga fattar likalydande beslut.
Beslut kommunfullmäktige:
Bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Lotta Wendt (ViP) visade en powerpointpresentation där hon bland annat berättade om tomtpriser och likställigheten för kommunal mark.
ViP yrkade på återemiss och att försäljning av kommunal mark ska ske via direktanvisning på marknadsmässiga villkor eller efter ett anbudsförfarande. Annars är köpeskillingen 70 kronor per kvm, vilket är det pris som kommunfullmäktige har fastställt, samt att i markanvisningsavtalet, punkt 4.1, ska texten "mot ett takpris på maximalt 100 000 kronor" tas bort.
Sven-Erik Sjöstrand (V) yrkade bifall till återremissen.
Ronny Nilsson (S) berättade om att marken har dåliga förutsättningar. Den som är beredd att köpa marken är beredd att ta kostnaden och göra stora investeringar. Därför kan det vara på sin plats med avvikande prissättning. Är inte heller så att det fnns en köpbildning av intressenter av marken.
- Och är det så att kommunen ska göra i ordning marken hade vi fått köpa den här tjänsten till flera tiotalsmiljoner kronor. Finns även en tanke att farliga transporter till Perstorps AB kan ta en annan väg. Intresse finns från Perstorp AB vilket är positivt. Med de markförutsättningar som finns är det ett fullt rimligt pris att sälja för 30 kronor kvadratmetern.
Efter ajournering ställdes frågan om återremittering som resulterade i votering som utföll 17 nej, 7 ja och 3 avstår vilket innabar att kommunfullmäktige inte beslutade om återremiss.
Sammanfattning av ärendet när det diskuterades i kommunstyrelsen:
2023-08-15 inkom en förfrågan om markförvärv till plan- och byggförvaltningen.
Förfrågan är från den lokala aktören IJ Fastighets AB som efterfrågar möjligheten att förvärva cirka 86 000 kvadratmeter från den kommunala fastigheten Perstorp 25:1. Aktören har för avsikt att planlägga marken för handels- och industriändamål samt att genomföra projektering för att sedan försälja eller hyra ut mark och lokaler.
För att säkerställa att IJ Fastighets ABs intentioner att planlägga området fullföljs föreslås ett markanvisningsavtal som löper under perioden ett detaljplanearbete beräknas pågå, först vid laga kraft vunnen detaljplan skrivs ett köpeavtal och marken överförs till de nya fastighetsägarna.
Planhandlingarna föreslås tas fram genom konsult och granskas av kommunens tjänstepersoner inför planskedena samråd, granskning och antagande. Beslut om samråd, granskning och antagande tas i vanlig ordning av byggnadsnämnden och i antagandeskedet av kommunfullmäktige.
När ärendet diskuterades i kommunstyrelsen gjordes ett par yrkanden:
Charlotta Wendt (VIP) yrkade:
”att i lämplighetsutredningen ska texten, "Den aktuella marken föreslås säljas som råmark för 30 kr/kvm, en av kommunfullmäktige beslutad summa" tas bort. Detta är direkt felaktigt eftersom kommunfullmäktige inte beslutat om nämnda pris per kvm, att köpeskillingen ska vara 70 kronor per kvm, vilket är det pris som kommunfullmäktige har fastställt, samt att i markanvisningsavtalet, punkt 4.1, ska texten "mot ett takpris på maximalt 100 000 kronor" tas bort.”
Kerstin Gustafsson Andersson (C) med bifall av Göran Långström (PF), Patrik Ströbeck
(M) och Ronny Nilsson (S) yrkar bifall till förslaget till beslut.
Beslutsgång:
Ordförande frågade om kommunstyrelsen för egen del kan ställa sig bakom att lämplighetsutredningen i underlaget är korrigerat, detta godkänns. Ordförande ställer därefter arbetsutskottets förslag mot Charlotta Wendts yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag.
Votering begärdes och genomfördes vilken resulterade i 7 ja i enlighet med arbetsutskottets förslag, (Jack Henriksen (SD), Emilia Sandell Eskilandersson (SD), Jeanette Larsson (S), Patrik Ströbeck (M), Göran Långström (PF), Kerstin Gustafsson Andersson (C) och Ronny Nilsson (S)) och 2 nej i enlighet med Charlkotta Wendts yrkande (Charlotta Wendt (VIP) och Anders Jelander (VIP)) varvid Kommunstyrelsen beslutade därmed för egen del att konstatera att den felaktiga skrivningen i lämplighetsutredningen med texten, "Den aktuella marken föreslås säljas som råmark för 30 kr/kvm, en av kommunfullmäktige beslutad summa” är korrigerad.
Kommunstyrelsens förslag till beslut är att Kommunfullmäktige beslutar,
att godkänna förslag till markanvisningsavtal, samt att ge plan- och byggförvaltningen i uppdrag att detaljplanelägga del av Perstorp 25:1
enligt PBL 5 kap.
Charlotta Wendt (VIP) och Anders Jelander (VIP) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Beslut kommunfullmäktige:
Enligt kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärdes och verkställdes. Resultat 17 ja, 7 nej och tre avstår.
LIskom i kommunstyrelsens valde (ViP) att reservera sig till förmån för eget förslag.
Sammanfattning av ärendet när det diskuterades i kommunstyrelsen:
Perstorps kör- och ryttarförening är en ideell förening som bildades 1984. Föreningen är ansluten till Svenska Ridsportförbundet (SvRF), och därigenom ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund. Vid årets slut 2022 hade föreningen 68 medlemmar.
Perstorps kör- och ryttarförening har behov av att genomföra en större investering i stora ridhuset då ridunderlag samt sarg behöver bytas ut. Ridhuset byggdes 1988 och den sarg som finns där idag är densamma som vid ridhusets uppförande.
Sargen har under åren reparerats utefter slitage och behov men är nu i så pass undermåligt skick att den behöver bytas ut då den numera utgör en säkerhetsrisk. I samband med byte av sarg avser föreningen även byta ut ridunderlaget i ridhuset. Detta behöver göras regelbundet och denna gång avser föreningen också att byta material. För att kunna vara en konkurrenskraftig förening både för medlemmar och tävlingsanmälningar förespråkas fibersand som underlag istället för den grus och flisblandning som är det befintliga ridunderlaget. Saknas inkomstkällor till föreningen är risken stor att den får avvecklas.
Anläggningen har stora förutsättningar och med planerad investering finns alla möjligheter att få igång en bra verksamhet.
Totalt belopp för investeringen beräknas uppgå till kring 800 000 kronor. Perstorps kör- och ryttarförening har ansökt och beviljats stöd från Skåneidrotten på 200 000 kronor.
Resterande medel för investeringen kommer finansieras av föreningens egna likvida medel samt ett banklån. Inriktningen är att teckna ett banklån med en fri amortering eller en så låg amortering som möjligt. Under förutsättning att föreningens likviditet tillåter är ambitionen att amortera mer än inriktningen. Planerad återbetalningstid av lånet är 15–20 år. Dagens ränteläge, osäkerhet kring antalet tävlingsanmälningar,
energikostnad samt en vilja att inte behöva begränsa verksamheten i någon större utsträckning ligger till grund för den planerade återbetalningstiden.
För att kunna slutföra projektet utan att riskera föreningens ekonomi i alltför stor omfattning avser föreningen teckna ett banklån. Mot denna bakgrund ansöker föreningen om kommunal borgen till ett belopp om 400 000 kronor för att kunna genomföra investeringen.
Kommunen bör inför varje ställningstagande om borgen se över sin finansiella ställning och den risk som ett borgensåtagande innebär. Kommunen går in i en ansträngd ekonomisk period men ser nyttan med Perstorps kör- och ryttarförening och den verksamhet som bedrivs. Kommunfullmäktige föreslås därmed godkänna borgensåtagandet.
När ärendet diskuterades i kommunstyrelsen gjordes ett yrkande:
Charlotta Wendt (VIP) yrkade bifall till förslaget till beslut.
Kommunstyrelsens förslag till beslut är att Kommunfullmäktige beslutar att godkänna kommunal borgen om 400 000 kronor för Perstorps kör- och ryttarförening.
Beslut kommunfullmäktige:
Enligt kommunstyrelsens förslag
Sammanträdet avslutades med anmälningsärende i form av redovisning av ej avgjorda motioner samt fyllnadsval.
Nästa kommunfullmäktige är den 20 december.