Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Fullmäktige med debatt och votering kring ordförandepost

Kommunfullmäktige beslutade på sitt första sammanträde för höstterminen att ställa sig bakom Familjen Helsingborgs prioriteringar för infrastruktur och kollektivtrafik inför planperioden 2026-2037. Efter votering beslutades också att inte inte återkalla uppdraget för socialnämndens ordförande.

Bild från kommunfullmäktige. En man står i talarstolen och pratar i mikrofon.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson i talarstolen under augusti månads sammanträde i kommunstyrelsen.

Sammanträdet inleddes med allmänhetens frågestund där frågor hade ställts till bland annat kommunstyrelsens ordförande och ledamöter i kommunfullmäktige. Frågorna gällde bland annat skrotbilar, ovårdade tomter, nedläggningen av ob-verksamhet, Artur Lundkvist och Maria Wines stiftelse, Byggnadsföreningen Framtiden samt Perstorps kommuns protokoll.

Ordförande meddelade att presidiet anser att vissa av frågorna ej får ställas då de inte faller inom kommunens kompetensområde. Ordförande frågade via acklamation fullmäktige om frågorna får ställas och fann att frågorna inte fick ställas.

Sammanträdet fortsatte därefter med information från nämnder och bolag.

Socialnämnden
- Jag kan informera om att Solglimten, vårt LSS-boende, har flyttat in i nyrenoverade lokaler ovanpå gamla Försäkringskassan. Förvaltningen fortsätter vidare jobba med handlingsplanen som är framtagen. Vår handlingsplan visar på 800 000 kronor mer än beräknat. Ett litet orosmoment är att kön till särskilt boende är lång är av högsta vikt att vi kan bygga något och ha egna platser, sa ordförande Elisabeth Holmer (S)

Kultur- och fritidsnämnden
- Vi har anställningsstopp, bland annat är tjänster på Ugglebadet, biblioteket och fritidsgården vakanta vilket gör att nämnden sparar pengar. Vidare kan jag nämna att vi lämnat även ut tusen fritidscheckar till barn i kommunen. Det visar sig att 400 barn har använt checken till Ugglebadet. Resterade får vi rapport på i november då föreningar lämnar in checkarna. Nästa år lämnas checkarna ut i början av året så de kan användas tidigare. På måndag flyttar dessutom biblioteket in till Centrumhuset då golvet läggs om på biblioteket, berättade nämndens ordförande Veronicha Pettersson.

Revisionen
- Alla nämnder ska ha fått information om att komma in med redogörelse får vad som görs för att få en budget i balans. För tillfället granskar kommunens beläggningskontroll på gator sedan gör vi även en riktigt djupgranskning på socialnämnden, sa Lennart Persson, ordförande i revisionen.

 

Innan blocket med beslutsärenden tog vid sa kommundirektör Elin Ask bland annat:

- Jag berättade före sommaren om att vi tagit fram en digital broschyr som nu även finns i fysisk form. Den vänder sig främst till dem som inte bor och verkar i Perstorp men den kan användas som introduktion till nyanställda. Vill också nämna medborgarundersökningen från SCB samt Polisens trygghetsundersökning som nu är ute. Svara gärna på dem. Vill även lyfta att vi haft 44 ungdomar ute i sommarpraktik. Vill rikta ett stort tack till alla som handlett ungdomarna och ett stort tack till ungdomarna som gjort ett bra jobb.


Beslutsärenden var:

Augustisammanträdets ärendelista innehöll även en punkt med interpellationer och frågor. Någon interpellation var inte inkommen däremot frågor ställda till Veronicha Pettersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Frågorna var ställda av Charlotta Wendt (VIP) och handlade om beslutet att ha Ugglebadet stängt på söndagar.

- Det finns ingen statistik över antalet badgäster då badet varit stängt för renovering under vintern och tidig vår. Men genom anställningsstopp sparar vi 16 666 kronor per söndag under 18 söndagar framåt. Efter årsskiftet ska badet hålla öppet alla dagar igen. De alternativa besparingsförslagen vi tagit fram är bland annat anställningsstopp plus att vi gjort prishöjningar på badet då vi legat lågt jämfört med andra kommuner. Vidare gäller även allmän återhållsamhet när det gäller till exempel inköp. Varför söndagar valts är att simundervisning och babysim prioriterats framför motionssim plus att det bedöms vara färre besökarna om söndagarna. På begäran av mig ska vi även titta över biljettsystem så vi kan utvärdera på rätt sätt, svarade Veronicha Pettersson.

Frågor till två ledamöter hade även inkommit gällande OB-omsorgen men där meddelade ordförande att frågorna från Gerd Ausfelt inte bör tillåtas att ställas då det i Kommunallagen kapitel 5, paragraf 59 står att interpellationer (och således frågor) får ställas av ledamöterna och riktas till ordföranden i en nämnd eller en
fullmäktigeberedning samt till de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer.
I paragraf 61 står att interpellationer (och således frågor) ska avse ämnen som hör till fullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. Ordförande frågade (via acklamation) om fullmäktige ändå anser att frågorna ska få ställas och fann att fullmäktige anser att frågorna inte ska få ställas.

Ledamöterna hanterade även ett antal valärenden och det i form av avsägelser gällande socialnämnden (Emilia Sandell Eskilandersson (SD), ledamot, Mona-Lisa Stålbrand (SD), ledamot, Ingvar Dehlin (SD), ersättare och Karin Johansson (KD), ersättare), avsägelse samt fyllnadsval, ersättare i valnämnden (Jonas Strömstedt (C), har inkommit med en avsägelse som ersättare i valnämnden. Förslag finns att som ny ersättare efter Jonas välja Evelina Åhlén (C)), fyllnadsval, ersättare i socialnämnden (Vi i Perstorp har en ersättarplats i socialnämnden som varit vakant sedan 24 april 2024 efter Gerd Ausfelts avsägelse. Från Vi i Perstorp har inkommit förslag att välja Kjell Hall (VIP) som ny ersättare) samt avsägelse som ersättare i kommunfullmäktige (Charlotte Strömstedt (C). Förslag till beslut är att anhålla om ny räkning hos Länsstyrelsen).

Nästa kommunfullmäktige är den 25 september klockan 18:00.

Senast uppdaterad: