Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 28: Ett nytt konstaterat fall och lediga drop-in tider

Enligt den senaste statistiken för vecka 28 som publiceras på Region Skånes lägesbild har Perstorp 722 konstaterade personer som är folkbokförda i kommunen och som någon gång sedan den 2 mars 2020 konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Det är en fler än vecka 27 vilket ger jämförelsetalet 13 fall per 100 000 invånare (förra veckan var siffran också 13) vilket kan jämföras med snittet för länet som är 20.
När det gäller vaccineringen mot covid-19 kan tider (till exempel på mottagningen på Räddningsvägen i Perstorp) bokas för alla som fyllt 18 år. Notera dessutom att det finns lediga tider för drop in på mottagningen i Perstorp. Fram till klockan 15 på tisdag den 27 och onsdag den 28 juli är personal på plats. Och från och med den 28 juli kan ungdomar födda 2005 och tidigare boka tider med vaccinationsstart den 4 augusti.

Håll avstånd och ta ansvar. Hitta inte på några ursäkter. Covid-19 virus. Läget är allvarligt. Testa dig vid symtom. Information om vaccination via 1177.se

Vaccinationen mot covid-19 pågår för fullt. Så kavla upp ärmen när det blir din tur! På Räddningsvägen i Perstorp finns en vaccinationsmottagning. Tillsammans tar via oss igenom pandemin. Alla som vill erbjuds vaccin enligt den rådande prioritetsordningen. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med all information om vaccination mot covid-19.

Läget i kommunen

(Notera att veckorapprteringen tar uppehåll likt de myndighetsgemensamma presskonferenserna och återkommer om någon vecka)

Perstorps kommun följer och agerar kring utvecklingen coronaviruset och covid-19.

Allt vårt arbete följer myndigheternas råd och rekommendationer.

Läget i kommunens verksamheter och förvaltningar är stabilt.

Personal som kan fortsätter arbeta så mycket som möjligt hemifrån och skiftgång praktiseras. Om behov uppstår kan den stab som sedan pandemins utbrott träffats regelbundet samlas med kort varsel.

Personal som arbetar inom vård och omsorg behöver inte längre använda visir plus att kravet på kontinuerligt användande av munskydd tagits bort efter beslut av regiondirektören.

Den 1 juli uppdaterades de vårdhygieniska riktlinjerna för användandet av munskydd i vårdlokaler:

  • Munskydd ska dock fortsatt användas vid allt patientnära arbete.
  • Medarbetare ska fortsatt bära munskydd vid vistelse i vårdlokaler när fysisk distansering till andra medarbetare inte kan tillämpas och vid långvarigt arbete i trånga arbetsutrymmen.

Läs mer om beslutet här

Om något fall av covid-19 konstateras i verksamheten hanteras det/dem enligt gällande rutiner och påverkar inte pågående verksamhet. Med hänvisning till patientsekretessen går vi inte in på enskilda sjukdomsfall om sådan skulle uppstå.


Anpassning av verksamheter

För att möta råden och restriktionerna från myndigheter har vissa verksamheter i kommunen anpassats:

  • Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att vid konstaterad Covid-19-smitta i hushållen ska även symtomfria barn i förskola stanna hemma. Barnen ska stanna hemma i 7 dagar från det att den smittade personen har fått sitt positiva provsvar.


  • Friluftsbadet är öppet med begränsning på 500 badande gäster (höjdes den 15 juli i linje med Folkhälsomyndighetens ytterligare anpassningar. Viktigt att tänka på är att även fortsättningsvis undvika trängsel och att bad sker på eget ansvar.) Solarium och Hälsotek är öppet med begränsingingar och tidsbokning krävs. Görs via Ugglebadets webbplats

  • Biblioteket har öppet måndag-fredag 10-17 för in- och utlåning. En publik dator finns att tillgång och begräsat antal platser för kort tids tidningsläsning erbjuds. Obemannat bibliotek är öppet mellan klockan 17-20 måndag-fredag.


Besök på äldreboenden

(Vid besök - läs här vad som gäller). 


Lokala siffor

Enligt den senaste statistiken över konstaterade personer med Covid-19 per kommun som publiceras på Region Skånes webbplats har Perstorp 722 konstaterade personer med covid 19. Det är en fler än förgående vecka och 700 fler än vecka 35 då smittspridningen tog fart på allvar i Perstorps kommun.


Bildcollage med kommunsiffror över antalet konstaterade fall med covid-19 i Skåne

Enligt den senaste statistiken som publiceras på Region Skånes webbplats har Perstorp 722 konstaterade personer som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Klicka på bilden för att komma till webbplatsen med statistik över aktuell lägesbild som inkluderar siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.


Folkhälsomyndigheten publicerar uppdaterade kommunsiffror varje torsdag.

Enligt Folkhälsomyndighetens sida statistiken för vecka 28 över konstaterade personer med Covid-19 per kommun har Perstorp 722 konstaterade personer med covid 19. Det är en fler än vecka 27.


Covid-19 statistik lokalt Perstorp.

Enligt den senaste rapporterade statistiken (för vecka 28) som finns tillgänglig på Folkhälsomyndighetens webbplats har Perstorp 722 personer som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Klicka på bilden för att komma direkt till sidan med statistik där det går att söka bland alla Sveriges kommuner.

Nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun

  • Snitt för Skåne vecka 28: 20 nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare.

  • Perstorps tal vecka 28 är 13 vilket kan jämföras med vecka 35 2020 (då smittspridningen tog fart) då motsvarande siffra var 146. Vecka 27 var jämföresletalet också 13.

(Viktigt att komma i håg är att det inte är lika med antalet personer som testats positiva utan ett jämförelsetal.)

Grafik som visar antal konstaterade fall av covid-19  per hundra tusen invånare i Skåne

Skånekarta med statistik över antalet konstaterade fall med covid-19 i respektive kommun. Jämförelsetal visar fall per hundra tusen invånare. Perstorps siffra vecka 28 är 13. Snittet för Skåne är 20. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes webbplats där aktuell lägesbild presenteras.


Vaccination mot covid-19

När det gäller jämförelsetal för vaccinering ligger Perstorp på 528 vaccinerade (24 juni) med en första dos per 1000 invånare över 18 år per kommun. Snittet för Skåne är 504.

Siffran för fullvaccinerade är 309. Snittet för länet är 299.

Tidsbokning är öppen för personer som har fyllt 18 år.

En vaccinatiosmottagning finns på Räddningsvägen i Perstorp där Region Skåne sköter vaccineringen.

Aktuell lägesbild vaccinationer Skåne:

  • Den 22 juli hade 71,5 procent av befolkningen över 18 år vaccinerats med dos 1. Motsvarar 786 022 personer.

  • Antalet fullvaccinerade var 46,2 procent vilket mostavar 507 924 personer.

  • Antal givna doser: 1 293 946

  • Mer statistik - lägesbild covid-19

Vaccinera dig mot covid-19 i Perstorp

Vaccinationsmottagning på Räddningsvägen i Perstorp är öppen sedan den 10 juni. Lediga tider kan bokas för ålderskategorin 30 år och äldre år

Vaccinationsmottagningen på Räddningsvägen i Perstorp är öppen sedan den 10 juni. Lediga tider kan bokas för ålderskategorin 30 år och äldre. Klicka på bilden för att komma direkt till webbplatsen på 1177 för vidare inloggning.

Region Skåne har en vaccinationsmottagning där du som är mellan 18 och 59 år kan boka tid för vaccination. (Från och med den 28 juli kan också personer födda 2005 och tidigare boka tid med vaccinationsstart 4 augusti.)

Notera att det finns lediga tider för drop in.
Fram till klockan 15 på tisdag den 27 och onsdag den 28 juli är personal på plats.



Skåne är inne i den sista fasen av vaccinationen mot covid-19.

Den omfattar invånare som är mellan 18 och 59 år, där de som är äldre har förtur. Tidbokningen är öppen för ålderskategorin 18-59 år. Från och med 28 juli kan även 16-17 åringar boka tider med vaccineringsstart vecka 32.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Att vaccinera sig mot covid-19 är gratis.

Vaccinationsmottagningen i Perstorp ligger i anslutning till räddningstjänstens lokaler på Räddningsvägen 8. Det finns bil- och cykelparkering precis utanför och därifrån är det tydligt skyltat till mottagningen.



Vaccinationsmottagningen är öppen för alla – du behöver alltså inte vara bosatt i Perstorp för att kunna boka en tid.



Men viktigt att tänka på är att dos 1 och dos 2 ska tas på samma vaccinationsställe så att tidsintervall och tillgänglighet till rätt vaccin kan garanteras.



Via tidsbokningslänken ovan finns även möjlighet att sätta upp sig som intresserad av restdoser. Gäller alla som fyllt 18 år (om det blir en ledig tid kan de komma att ringa direkt till dig).


Observera att du måste ha bokat en tid innan du kommer till vaccinationsmottagningen. Tisdag 27 juli och onsdag 28 juli finns även lediga drop-in-tider. Fram till klockan 15 är personoanl på plats.

Vaccinationstider bokas på 1177.se och för att kunna boka måste du ha en e-legitimation. Antalet tider är begränsade och de som är äldre har förtur. Om du inte har ett svenskt personnummer eller en e-legitimation eller av någon annan anledning inte kan boka tid på 1177.se, kan du ringa din vårdcentral för att boka tid. Vårdcentralen bokar en tid åt dig och vaccinerar dig där istället.

Så går vaccinationen till:

  • När du kommer till din bokade tid får du visa legitimation och fylla i en hälsodeklaration. Ha gärna på dig kläder som gör det enkelt för sjuksköterskan att komma åt din överarm när du vaccineras. Till exempel en kortärmad tröja.
  • I samband med att du får din första vaccindos, får du också en bokad tid för dos 2. Den andra dosen ges cirka sex veckor efter den första.
  • All information om vaccination och vad som i övrigt är bra att tänka på finns på 1177.se. Där finns också information på andra språk. Om du har någon sjukdom eller tar något läkemedel är det extra viktigt att du läser i förväg vad som står där.




Samlingssida för lediga vaccintider

Region Skåne har en samlingssida för lediga vaccintider hos flera av vaccinatörerna i Skåne. Tillgången på vaccin påverkar hur många lediga tider som finns.
Om du inte hittar en ledig tid just nu kan du prova lite senare.

Samlingssidan nås bland annat genom 1177.se, där all Region Skånes information rörande vaccinering finns samlad och på skane.se.

Du får boka tid var du vill, men tänk på att du ska ta dos två på samma mottagning. Vaccinationen är gratis. Lediga tider visas för fler mottagningar, så snart de blir tillgängliga.

Mottagningar som vaccinerar:



Skånes 16-17 åringar kan vaccinera sig från den 4 augusti

Från och med onsdagen den 28 juli öppnar vaccinbokningen även för ungdomar födda 2005 och 2004. Själva vaccineringen startar den 4 augusti på samma mottagningar som redan vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.32.

– Det känns mycket bra att vi kan erbjuda även denna åldersgrupp deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att ungdomarna prioriterar att vaccinera sig före gymnasieskolornas terminsstart, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne till regionens webbplats


Notera att det hos de flesta mottagningar behövs en e-legitimation, till exempel BankId, för att kunna boka tid. De som inte har möjlighet att skaffa en e-legitimation kan boka tid hos en vårdcentral.

Eftersom de olika vaccinmottagningarna har olika system och möjlighet att hantera olika typer av e-legitimation är det viktigt att man kontrollerar vad som gäller på just den mottagning man tänkt boka tid hos. Flera av vaccinationsmottagningarna har till exempel inte möjlighet att hantera e-legitimationen FrejaID plus, en e-legitimation som många ungdomar använder.


Vaccinet som erbjuds är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år. Något särskilt samtycke från vårdnadshavaren behövs inte, vare sig vid boknings- eller vaccineringstillfället. I stället görs en bedömning på plats, att den som är ska vaccineras förstår vad det innebär och är mogen att fatta beslut. Det är bara undantagsvis som vårdshavare kommer tillfrågas. Beslutet om vaccinering av yngre i Sverige är fattat av Folkhälsomyndigheten.




Restdoslistor öppnas för 18-åringar

Åldern har sänkts till 18 år för de restdoser som ibland uppstår hos de skånska sjukhusens vaccinationsmottagningar samt hos vissa av de upphandlade vaccinationsställena. De som tecknat sig rings in i åldersordning – äldst först får erbjudande om restdos.



För mer information om hur restdoser hanteras ska man kontakta de olika vaccinationsställena.

Anmäl intresse för restdos av vaccin - 1177 Vårdguiden


Planer på utlandsresa? - Tänk igenom före vad som krävs

Så här i semestertider är det mycket viktigt att vara medveten om hur covid-19 påverkar hur och vart man kan resa.

Varken Region Skåne eller de privata vaccinatörerna utfärdar vaccinbevis eller reseintyg.

Den som planerar att resa utomlands i sommar, bör tänka igenom det noga. Covid-19 påverkar hur och vart vi kan resa. För att få komma in i vissa länder krävs ett reseintyg och det kan variera vilken sorts intyg som behövs.

Det är landet som man reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. På sidan www.swedenabroad.se/sv/ finns information samlad om vad som gäller i olika länder.

Notera att den skånska vården inte utfärdar inte vaccinintyg eller reseintyg som visar att du inte har covid-19. Inte heller de privata vaccinatörer som vaccinerar mot covid-19 just nu, utfärdar sådana intyg.

Istället får den som behöver ett sådant vända sig till de privata företag som erbjuder det. Kostnaden för reseintyget får du stå för själv.

Covidbevis gäller från 1 juli

Covidbeviset ska göra det lättare att resa inom EU och går att hämta till mobil, dator eller surfplatta. Det är E-hälsomyndigheten som står för utfärdandet av beviset.

Hälso- och sjukvården skriver inga intyg, det är covidbeviset som är den handling som kan användas som reseintyg inom EU. Journalanteckning eller vaccinationskort är inte giltiga som reseintyg.

Innan den vaccinerade kan hämta sitt covidbevis behöver vaccinationen ha rapporterats in till det Nationella vaccinationsregistret av den vårdgivare som har utfört vaccinationen. Rapporteringen ska ske inom sju dagar och därför kan det dröja några dagar från vaccination tills att beviset går att hämta ut från covidbevis.se. Det går sedan att logga in med e-legitimation på covidbevis.se för att hämta, skriva ut eller spara sitt vaccinationsbevis.

För att kunna hämta covidbeviset krävs ett svenskt personnummer. På E-hälsomyndighetens hemsida finns all aktuell information om covidbevis och hur det fungerar.

Glöm inte - test gäller efter utlandsresa

Även om smittspridningen i Skåne är fortsatt låg, syns nu en svag tendens till ökning av antalet positiva fall. Samtidigt har nu 70 procent av alla skåningar fått minst en dos vaccin.

Ökningen ses särskilt i de yngre åldersgrupperna, 10 – 29 år.

Region Skåne skriver på sin webbplats att tvecklingen inte är inte helt oväntad med tanke på att smittspridningen ökar både i Europa och i vissa andra delar av Sverige samtidigt som resandet ökar i semestertider.
Mot den bakgrunden är det därför extra viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer att testa sig för covid-19 efter en utlandsresa.

– Alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid ankomst till Sverige, upplyser Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne

Samtidigt är det fortsatt viktigt att tänka på de grundläggande åtgärderna för att minska smittspridning

  • hålla avstånd
  • tvätta händerna
  • stanna hemma vid sjukdom eller symtom

Ny rutin för vård- och omsorgspersonal som kommer hem efter utlandsresa

Den 22 juli kom Vårdhygien Skåne i samråd med Smittskydd Skåne ut md en ny provtagningsrekommendation för vård- och omsorgspersonal som reser in till Sverige från utlandet.

Vårdhygien Skåne och Smittskydd Skåne rekommenderar, som tillägg till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att vård- och omsorgspersonal provtas avseende SARS-CoV-2 efter vistelse utanför Norden oavsett vaccinationsstatus.

Syftet är att tidigt upptäcka och hindra spridning i vård och omsorg av nya virusvarianter av SARS-CoV-2.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC utpekar i juli 2021 deltavarianten av SARS-CoV-2 som den variant med snabbast spridning i Europas länder och manar till extra uppmärksamhet.

Notera att:

- det inte går att boka tid för vaccination via 1177 på telefon.

- det vid vaccinationstillfället inte finns möjlighet att välja vaccin.

- om man väljer att tacka nej så finns möjligheten att boka in sig vid ett senare tillfälle, men inte heller då kan vaccin väljas. Vilket som erbjuds är helt beroende av vaccintillgången.


Vaccination mot covid-19

Vaccinationen mot covid-19 pågår. Vaccinet är gratis för alla. Region Skånes ambition är att alla över 18 år ska ha blivit erbjudna och fått sin första dos i augusti.

Vaccinationen pågår


Information på andra språk

Mer om vaccination mot covid-19 på andra språk


Bild med tabell som visar intrevaller mellan vaccindos 1 och 2

I tabellen ovan visas exempel på vilka veckor som gäller för dos 1 respektive dos 2. Klicka på bilden för att komma till 1177.se där alla information finns samlad.

Viktigt att ta dos 2

Det är viktigt att ta båda doserna av vaccinet. Det ger det bästa möjliga skyddet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Tid för dos två när du bokar tid för dos ett, eller på plats när du vaccineras. Det ska gå ungefär sex veckor mellan doserna om du vaccineras med vaccin från Pfizer eller Moderna. Planera därför så att du är tillgänglig för din andra dos sex veckor efter att du tar din första dos.

Om du inte får en tid för dos två ska du kontakta mottagningen eller vårdcentralen där du vaccinerades.

Om du behöver omboka din tid för dos två på grund av till exempel sjukdom, ska du kontakta den mottagning som du ska bli vaccinerad hos.


Vaccinsamordnare Per Hagstam svarar på frågor om vaccinering

Vaccinsamordnare Per Hagstam svarar på frågor om vaccinering. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes webbplats där filmen ligger publicerad.

 

Region Skåne: Över en miljon vaccinationer

Snart har 1,3 miljoner vaccinationer mot covid-19 har genomförts i Skåne. Arbetet fortsätter i hög takt och vissa åldersgrupper är nästan färdigvaccinerade.

 

Det var på onsdagen den 30 juni som Skåne passerade en miljon vaccinationer mot covid-19.


 

Den 22 juli hade totalt 71,5 procent av skåningar över 18 år fått en första dos medan 46,2 procent har fått en andra.


 

Tidsbokning är öppen för personer 18 år och äldre. Från och med den 28 juli öppnar bokningen även för ungdomar födda 2005 och 2004 med vaccinationsstart 4 augusti.


 

Notera att det endast är om man inte har svenskt personnummer eller inte kan skaffa e-legitimation som man ska ringa sin vårdcentral för att boka vaccintid.

Vaccintider finns på 1177.se

Information om när det finns tider att boka för nästa åldersgrupp finns på webbplatsen 1177.se, det går inte boka tid genom att ringa 1177 på telefon.

Användningen av Astra Zenecas vaccin avvecklas

Från den 26 juli är det inte längre möjligt att få AstraZenecas vaccin i samband med vaccination av dos 1 då vaccinet slutar att levereras till Sverige.

De som är inbokade för en andra dos med Astra får den helt enligt plan. Bakgrunden till beslutet är att regionerna inte längre tilldelas nya vaccindoser från AstraZeneca enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

Personer som är 65 år och äldre kommer att erbjudas något av de mRNA-vaccin som just nu används, från Pfizer eller Moderna. Vilket av mRNA-vaccinerna som erbjuds beror på tillgången, och det går inte att välja vaccinsort.

Användning av AstraZenecas vaccin avvecklas — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)



 

Läget i länet

Den positiva utvecklingen i Region Skåne med allt färre fall fortsätter. Vaccinationsviljan är hög. I gruppen 65 år och äldre är snart 90 procent fullvaccinerade.

Men även om smittspridningen i Skåne är fortsatt låg, syns nu en svag tendens till ökning av antalet positiva fall. Ökningen ses särskilt i de yngre åldersgrupperna, 10 - 29 år. 


Samtidigt har nu 70 procent av alla skåningar över 18 år fått minst en dos vaccin. Och 46 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad.

 

För dem som ännu inte har vaccinerat sig är det läge att göra det nu.

– Just nu finns många lediga vaccinationstider i Skåne. Vi tror att det har att göra med relativt god tillgång på vaccin för tillfället i kombination med att vi just befinner oss mitt i semesterperioden, men vi uppmanar de som ännu inte vaccinerat sig att passa på nu då vaccinleveranserna förväntas bli något lägre framöver, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne till Regionens webbplats.

På nationell nivå har antalet som blivit smittade under utlandsresor ökat. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten skärpt rekommendationer för testning efter utlandsresa.

 

– I korthet innebär det att alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid hemkomst/ankomst till Sverige, säger Per Hagstam.

Men det finns undantag och de gäller dem som rest inom EU och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomst till Sverige. Även de som haft covid-19 under det senaste halvåret undantas.

 

Ta del av alla detaljer via Folkhälsomyndighetens webbplats:


Fortsatt viktigt är att undvika trängsel, testa sig vid symtom och arbeta hemifrån när det är möjligt. Det gäller framför allt för den som inte fått sina två doser vaccin eller haft covid-19 det senaste halvåret.



 

Alla studenter kan få sin andra dos i Skåne

Till hösten kommer många för att studera i Skåne från andra delar av Sverige. Alla studenter som har tagit dos 1 i sin hemregion kommer att få möjlighet att boka dos 2 i Skåne.


 

Flera insatser för att nå alla

Sedan en tid tillbaka arbetar Region Skåne med att nå fler med information om covid-19, exempelvis personer som inte använder 1177.se, socialt utsatta och personer som talar andra språk.


 

I sociala medier pågår en kampanj där information om vaccination sprids på arabiska, somaliska och farsi.

Dessutom intensifieras arbetet med flerspråkiga informatörer som kommer att arbeta i olika delar av Skåne. Från och med vecka 27 kommer det på uppdrag av Folkhälsomyndigheten finnas informatörer på Möllevångstorget samt Rosengård i Malmö. Syftet är att på utvalda språk svara på frågor så fler ska välja att vaccinera sig. Informatörerna talar arabiska, engelska, somaliska, tigrinja, persiska, dari och turkiska. Arbetet pågår till mitten på augusti.

Vecka 27 påbörjades dessutom ett projekt som också pågår i tre månader. Länsstyrelsen Skånes hälsokommunikatörer, som arbetar på uppdrag av Region Skåne, erbjuder hjälp på plats med att boka tid för covid-19 vaccination.
Först ut var Helsingborg följt av Lund och Malmö.

 

Hälsokommunikatörerna pratar arabiska, somaliska, dari och pashto.



 

#kavlauppärmen på flera språk

Region Skåne vill få så många som möjligt att vaccinera sig mot covid-19. En kampanj rullar i sociala medier för att nå arabisk-, farsi- och somalisktalande med budskapet att boka tid för vaccination mot covid-19.

 

Det är det gemensamma budskapet #kavlauppärmen som sprids på bland annat arabiska, farsi och somaliska.


 

Fortsatt gratis tester för gränspendlare


 

Region Skåne fortsätter att erbjuda gratis tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund.


 

Det går att testa sig gratis i Malmö och Helsingborg hos Vaccina och/eller Min Doktor, som testar på uppdrag av Region Skåne.

Vaccina öppnade på kollektivtrafiknära läge i Helsingborg.Det går också bra att testa sig gratis i Danmark.


Information till alla mellan 18 och 59 år

Region Skåne skickar ut vykort till alla skåningar mellan 18-59 år med en individuell uppmaning att boka tid och kavla upp ärmen.

Notera att man inte behöver invänta detta för att boka sin vaccinationstid.

När det är ens tur att kunna boka tid presenteras på 1177.se.

Här finns material för den som själv vill bidra och hjälpa till att nå ut med informationsmaterial


Gravida med riskfaktorer erbjuds vaccination

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor med tillstånd eller sjukdomar som kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 att vaccinera sig. Någon generell rekommendation för vaccination till alla gravida är inte aktuell idag.

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur tid bokas finns på 1177.se. Notera att det är är fritt fram att boka tid på vilken ort man vill men man ska ha i åtanke att den andra dosen ska tas på samma ställe som den första.

Den som inte kan boka tid digitalt har möjlighet att kontakta sin vårdcentral för att boka vaccinationstid.

Vidare har Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga intervallen mellan första och andra dosen för att så många som möjligt så snabbt som möjligt ska få en första dos vaccin. Det innebär i sin tur att vaccinationerna pågår parallellt i flera faser under maj och juni.

När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? (1177.se)



Region Skåne behåller sex veckors dosintervall

Folkhälsomyndigheten rekommenderar ett förlängt intervall från sex till sju veckor för Pfizers och Modernas vaccin. Region Skåne står fast vid ett dosintervall på sex veckor som innebär att det intervall som gäller mellan vaccindoserna inte ändras.

 

Viktigt att ta andra sprutan på samma ställe

Redan vid bokning av första vaccindosen mot covid-19 är det viktigt att tänka på att man är tillgänglig för dos två, det vill säga sex veckor framåt. Andra dosen bokas in på samma ställe som man tar första dosen. Det ska göras hos vaccinatören när man tar sin första vaccindos.

Eventuell av- eller ombokning kan endast göras vid sjukdom. Region Skåne kan annars inte garantera att det finns vaccin tillgängligt när det är dags för dos två.


Så fördelas vaccinet mot covid-19

s

Det är Folkhälsomyndigheten som fördelar vaccin till alla Sveriges regioner. Hur mycket vaccin en region får beror på hur mycket läkemedelsföretagen kan leverera, men också på befolkningens storlek och ålderssammansättning.

Utifrån den förväntade mängden vaccin gör Region Skåne sedan en veckovis planering om hur många doser vaccin som kan levereras ut till vaccinatörerna. Fördelningen baseras på mängden vaccin, hur många listade personer som finns inom den aktuella prioriteringsgruppen, hur många som redan är vaccinerade och hur många patienter som vaccinatören själv bedömer att de klarar av att vaccinera per vecka.

Läs mer på Region Skånes webbplats

 

Information Bra att veta om vaccinationen

Klicka på bilden för att se pdf med information bra att känna till i samband med vaccinationen

Fakta: Vaccinationer

Att vaccinera sig mot covid-19 är ett bra sätt att skydda sig själv och andra.

Vaccinationen är både gratis och frivillig. Vaccin kan inte väljas. Vill man vänta går det bara att vaccinera sig vid ett senare tillfälle men inte heller då kan vaccin väljas.

1177.se finns faktabaserad och uppdaterad information kring vaccination mot covid-19 översatt till olika språk samt lätt svenska.

Vaccinationen är ett erbjudande och kostar inget.

Vaccinering ger ett bra skydd, men innebär inte immunitet mot sjukdom. Den som blivit vaccinerad kan, även om risken är liten, fortfarande både bli sjuk och smitta andra. Därför är det fortsatt viktigt att alla följer de generella restriktioner och rekommendationer som gäller idag.

Först vid två doser räknas man som fullvaccinerad. Efter andra dosen tar det en till två veckor innan man har ett bra skydd mot viruset. Då är risken att bli svårt sjuk i covid-19 mycket lägre.

Om vaccinering mot covid-19 på andra språk

På 1177.se finns information om vaccinering mot covid-19 på flera olika språk.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram faktablad på flera olika språk med information om vaccinering mot covid-19.

Översatta faktablad på Folkhälsomyndighetens webbplats

 

Läget i landet

Regeringen har tagit fram en plan för hur och när införda restriktioner och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas.

Den 27 maj presenterade regeringen sin femstegsplan för anpassning och avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin.

Steg 1

Steg ett innebär bland annat nya deltagartak för verksamheter såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Stadigvarande tivolinöjen och marknader träffas inte längre av deltagartaken. Tivolin kommer regleras som nöjesparker och liknande anläggningar, och marknader kommer regleras som handelsplatser. Serveringsställens öppettider förlängs till klockan 22.30. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer mindre läger och cuper inte längre att avrådas för barn och unga. Matcher och tävlingar även för vuxna tillåts utomhus. Rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats.

Steg 2

Steg två, som trädde i kraft 1 juli, innebär bland annat höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt höjda deltagartak för privata sammankomster. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet. Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort. Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus. Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.

Steg 3

Steg tre, som trädde i kraft 15 juli, innebär bland annat att begränsningarna i långväga kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort.

Steg 4

Steg fyra beräknas till september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

Steg 5

Steg fem innebär att kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Uppdraget till vissa statliga myndigheter om att säkerställa att endast arbetstagare vars fysiska närvaro arbetar på plats är nödvändig tas också bort plus att Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.
När steg 5 kan inträda är inte fastställt.


Steg 3 i avvecklingen av restriktioner gäller från 15 juli

Den 12 juli informerade regeringen att steg tre kunde inledas som planerat den 15 juli. (Se presskonferens i spelaren ovan)

Utvecklingen i pandemin går stadigt åt rätt håll. Smittspridningen och antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar för varje vecka.

Nu har nästan 70 procent av den vuxna befolkningen fått åtminstone en dos vaccin. Sammantaget är smittläget, belastningen på sjukvården och vaccinationsgraden i befolkningen på en nivå som gör att ytterligare restriktioner kan hävas.

Därför har regeringen och Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att gå vidare med steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktionerna.


Att undvika trängsel och att följa de allmänna råden är fortsatt mycket viktigt.

Det här gäller från 15 juli


Från och med den 15 juli 2021 kan de aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet.

För passagerare gäller det dock att fortsatt vara försiktig och vaksam. Res inte om du upplever symptom eller känner dig sjuk. Då bör du stanna hemma, isolera dig och testa dig för covid-19. Att hålla avstånd är även fortsättningsvis en viktig faktor för att undvika att smitta och bli smittad.

Kommuners möjlighet att förbjuda tillträde till vissa platser upphävs

Från den 15 juli 2021 upphävdes kommunernas möjlighet att utfärda vistelsförbud för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå. Verktyget har gjort det möjligt för kommuner att begränsa trängsel på en plats dit allmänheten har tillträde, till exempel en park, en badstrand eller en parkeringsplats, och som kan leda till ytterligare smittspridning i ett läge där smittspridningen är hög.

Exempel på ytterligare anpassningar

Den kvadratmeterbegränsning som styrt hur många personer som samtidigt får vistas på en viss plats, till exempel en butik, ett gym, en nöjespark eller djurpark tas bort. Verksamheterna måste fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra. Ansvaret för att detta följs ligger både hos verksamheten och den enskilde individen.

Vidare höjs storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, från fyra till åtta personer. (Gäller både inom- och utomhus.) Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap. Dessutom tas råden om hur exempelvis nöjesparker bör placera sällskap i åkattraktioner bort. Besökare ska dock fortsatt kunna hålla avstånd och trängsel ska kunna undvikas.



Nästa steg planeras till någon gång i september

Nästa steg i regeringens avvecklingsplan, steg 4, planeras till någon gång i september. För att planen för avveckling av restriktioner ska kunna fortgå krävs att smittspridningen och trycket på sjukvården hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka.


Steg 2 infördes 1 juli


Den 28 juni informerade regeringen om att steg två kunde inledas som planerat den 1 juli.
Det innebär bland annat att:

  • Deltagartak höjs för privata sammankomster. För inomhusarrangemang kan upp till 50 deltagare tillåtas. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus gäller maximalt 600 deltagare utan anvisad sittplats, respektive 3 000 deltagare som anvisas en sittplats.

  • Om anordnaren har möjlighet att dela upp lokalen, området eller utrymmet i tillräckligt stora sektioner så att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd och så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till arrangemanget, så gäller deltagartaken för varje sektion.

  • 50 personer får vistas i lokaler, utrymmen och områden som hyrs ut till privata sammankomster.

  • 900 idrottsutövare kan delta i motionslopp och liknande idrottstävlingar utomhus och samtidigt görs justeringar som innebär att deltagartaket enbart gäller i start- och målområdet.

  • För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare.

  • Regeringen avser fatta beslut om att upphäva reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik från och med den 15 juli.

  • Mässor ska regleras på ett liknande sätt som regeringen tidigare valt att hantera reglerna för marknader och stadigvarande tivolinöjen.

När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller bland annat:

  • Råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet tas bort i sin helhet.

  • Regleringen av öppettider försvinner för serveringsställen. Även begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar slopas. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer. Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus.

  • Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus.

  • Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.

Fortfarande gäller att både privatpersoner och verksamheter har en skyldighet att vidta åtgärder för att minimera risken för smittspridning.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Skärmklipp avveckling av restriktioner.

Restriktionerna avvecklas i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde i september på ännu ej fastställt datum och för det femte är varken datum eller månad fastställd.


Regeringen har förlängt inresförbud

På grund av det fortsatt osäkra smittläget har regeringen beslutat att förlänga inreseförbudet till Sverige från länder inom EU/EES.
Samtidigt anpassas den svenska regleringen till EU-förordningen om covid-intyg, också kallat covidbevis.
Det innebär att det råder förbud mot att resa in i Sverige om inte ett vaccinationsintyg, testintyg eller intyg om att man tillfrisknat från covid-19, eller ett motsvarande intyg, kan visas upp.


Förlängningen trädde i kraft 30 juni och gäller till och med 31 augusti.


Fortsatt gäller att inresa från Danmark, Finland, Island och Norge inte omfattas av några inreserestriktioner.



EU-förordningen möjliggör för resor inom EU utan efterföljande restriktioner om resenären har ett intyg på att man antingen har

  • Vaccinerats mot covid-19
  • Testat negativt, eller
  • Tillfrisknat från covid-19


Notera att svenska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa bör fortsätta att testa sig vid hemkomsten och undvika kontakter i sju dagar.


Folkhälsomyndigheten: Över 75 procent som är 18 år och äldre har fått vaccin

Sedan starten den 27 december 2020 och fram till den 22 juli har 6 152 896 personer i Sverige fått minst en dos vaccin mot covid-19, och av dem har
3 899 023 även fått en andra dos.

Det betyder att 75,21 procent av alla över 18 år fått en dos och att 47,6 procent nu fått en andra dos. Det visar data från Nationella vaccinationsregistret.


Folkhälsomyndigheten: Smittspridningen ökar i storstadsregioner - deltavarianten dominerar

Antalet fall nationellt av covid-19 fortsätter att ligga på en låg nivå men en ökning syns i samtliga storstadsregioner under vecka 28. Övervakningen av virusvarianter visar att deltavarianten sedan vecka 26 fortsätter att dominera medan alfavarianten har minskat.

Under vecka 28 rapporterades 1 855 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 24 procent jämfört med vecka 27.
Incidensen räknat över 14 dagar var 32 fall per 100 000 invånare.

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor fortsätter att öka och stod förra veckan för minst 23 procent. Smittspridningen har ökat i Europa och i övriga världen vilket innebär en risk även för svenska resenärer.

Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten. Ovaccinerade personer rekommenderas att testa sig även utan symptom.


Vaccination erbjuds från 16-års ålder

Folkhälsomyndigheten har beslutat att även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19.

Ungdomar som är födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige från vecka 32. I Skåne öppnar tidsbokningen den 28 juli för vaccinationsstart den 4 augusti.

Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta regioner då ska ha möjlighet att fortsätta med vaccination av de yngre efter fas 4. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Vaccinationerna planeras att kunna starta från och med andra veckan i augusti och framåt, utifrån respektive regions förutsättningar. Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Regionerna väntas då ha kommit så pass långt att alla som är 18 år och äldre – alla som i dag omfattas av vaccinationsprogrammet – har erbjudits vaccin inom fas 4. Starten från och med andra veckan i augusti är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år.



Fortsatt försiktighet gäller


Folkhälsomyndigheten har förlängt de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 till och med den 30 september.

Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter.


Enligt de allmänna råden bör individer bland annat stanna hemma vid symtom på covid-19, begränsa nya nära kontakter, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.

Alla verksamheter i Sverige ska samtidigt säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.


Råden ses över kontinuerligt och kommer att anpassas i takt med att det epidemiologiska läget förändas.




Myndighetsgemensamma pressträffar pausas under sommaren


Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan början av mars hållit regelbundna pressträffar sedan början av mars 2020 med anledning av covid-19-pandemin.

Under sommaren 2021 görs en paus. Den sista pressträffen hölls den 1 juli. Prssträffarna återupptas igen den 12 augusti.


Folkhälsomyndigheten fortsätter publicera nya epidemiologiska data samt vaccinationsstatistik tisdag, onsdag, torsdag och fredag under hela sommaren.





Folkhälsomyndighetens råd om hur vi tillsammans kan bromsa smittan gäller fortfarande:

  • Håll avstånd
  • Umgås i mindre kretsar
  • Arbeta hemifrån om det är möjligt
  • Stanna hemma vid symtom och testa dig
  • Vaccinera dig
  • Fortsätt tänk på god handhygienen, tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Viktigt är att vi alla tänker uthållighet och tar egenansvar och följer myndigheternas råd.



Nyttig information i korthet


För att planen om lättnader av restriktioner ska kunna följas måste vi fortsätta att hålla oss till de råd och restriktioner som ännu gäller.


Råden om att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk, att provta sig vid symtom och att fortsätta arbeta hemifrån kvarstår fortfarande.


Det är också viktigt att vaccinera sig när erbjudande kommer.


Antalet konstaterade fall i Skåne har passerat 156 000.

För att minska smittspridningen behövs att alla hjälps åt.

Det är fortfarande alldeles för tidigt att slappna av.


 

Bra med e-legitimation för skolbarns egenprovtagning

Skolbarn rekommenderas att provta sig för covid-19 om de haft nära kontakt med någon med bekräftad smitta. Då är det bra om barn mellan 13 och 18 har en e-legitimation redan innan det blir aktuellt med egenprovtagning.

Smittskydd Skåne rekommenderar sedan tidigare, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, provtagning av personer som haft nära kontakt med någon som har bekräftad covid-19. Det gäller exempelvis på arbetsplatser, vid fritidsaktiviteter och även i skolan.

För att skaffa bank-ID krävs det ett godkännande av vårdnadshavare. Reglerna ser olika ut hos olika banker. Åldersgränsen varierar, men de flesta banker ger ut bank-ID till barn som fyllt 13 år, men inte alla. Mobilt säkerhets-ID och motsvarande e-legitimation kan inte användas för att logga in på 1177.se.

Freja eID Plus är en gratis, mobil, svensk e-legitimation. Det ordnas genom att:

  • Ladda ner en app till sin mobil eller surfplatta.
  • Besöka ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån. Men då måste man vara symtomfri och inte haft kontakt med någon som har konstaterad covid-19.
  • På 1177.se finns samlad information om egenprovtagning.


Råd för att minska smittspridningen

Du har ett personligt ansvar att skydda dig själv och andra. Genom att följa de nationella råden tar du ditt ansvar för att minska smittspridningen.

Råd för att minska smittspridningen (1177.se)

Glöm inte - fortsätt följ gällande råd och rekommendationer

  • Vaccinera dig när du får möjlighet - alla erbjuds vaccin och det är gratis

  • All information om vaccinationer finns på 1177.se
  • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik

  • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten. Använd handsprit om tillgång till tvål och vatten inte finns.

  • Hosta och nys i armvecket.

  • Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.

  • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.

  • Friska personer i samma hushåll som en person med diagnosen covid-19 har en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. Förhållningsreglerna gäller i sju dagar. Barn i för- och grundskolan ska också stanna hemma enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

  • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.

  • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.

  • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Senast uppdaterad: