Första tisdagen i september anordnas årligen den nationella "Brandman på jobbet-dagen". Syftet med dagen är att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.
Det är tredje året i rad som den nationella Brandman på jobbet-dagen arrangeras av Räddningstjänsternas Riksorganisation för Beredskapsfrågor (RRB).
2021 är det den sjunde september som gäller.
Syftet med Brandman på jobbet-dagen är att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. Dagen till ära har räddningstjänsten i Perstorp tryck upp egna t-shirts med texten "Jag är brandman också" på ryggen och "Brandman" på vänster bröst som personalen har på sina ordinarie jobb för att visa att de förutom sin vanlig yrkesroll också är brandman.
- Vi är väldigt glada och stolta över våra duktiga räddningspersonal i beredskap eller deltidsbrandmän som man oftare säger. De gör en mycket värdefull insats, säger Leif Staffansson, tillförordnad räddningschef i Perstorp och tillägger:
- Vi är också mycket glada och tacksamma över alla arbetsgivare som ställer upp och låter anställda vara en del av vår verksamhet. Vi vill även rikta ett tack till alla familjer som ställer upp. Att vara deltidare eller ribbare (räddningspersonal i beredskap) innebär att man vid larm behöver lämna det man håller på med och inställa sig på stationen. Och det inom max fem minuter. Det gäller att verkligen ha förstående kollegor och familjer.
På räddningstjänsten i Perstorp finns totalt 19 deltidare i organisationen. De är indelade i tre skiftlag.
- Vi har beredskap dygnet runt en vecka i stöten. Den vecka man har det kräver mer planering på jobbet och med familjen men det fungerar bra, säger, Marc Thelandersson som till vardags arbetar som lärare på Centralskolan.
- Jag trivs bra med kombinationen att få vara bland kollegorna och eleverna på skolan men också att vara en del av styrka på räddningstjänsten. Skolan ser det också som positivt. Känns fint att få göra något och ge tillbaka till samhället.
- Jag håller med. Att få ge tillbaka och samtidigt vara en del av ett lag var det som lockade mig att bli deltidare, säger Johan Falk som jobbar på Maintpartner AB.
- Jag är tacksam över att ha en arbetsgivare som ser mervärdet i att jag också är en del av räddningstjänsten.
Av de 19 personerna som är räddningspersonal i beredskap/deltidare är 18 män. Enda kvinnan är Jenny Hansson (för tillfället mammaledig med sonen Harry 2,5 månad) som gärna ser att fler kvinnor ansluter sig.
- Vi behöver bli fler för hur det än är så tänker män och kvinnor olika när vi ställs inför olika situationer. Vi kompletterar varandra med olika kompetenser, säger Jenny som till vardags jobbar som laboratorieassistent på Pharmalab, Perstorp Speciality Chemicals.
- Både arbetsgivare och kollegor ställer upp på ett fantastiskt sätt. Alla vet om vilken vecka jag har beredskap så då planerar vi jobben efter det så jag inte står med något jag inte kan släppa om larmet går.
Här är alla arbetsgivare med personal som också är räddningspersonal i beredskap:
Från följande företag kommer personalen som ingår i den 19 personer starka deltidsstyrkan i Perstorp:
- Perstorp Speciality Chemicals
- Samat Nordic AB
- NCC
- Maintpartner
- Bredablick förvaltning i Sverige AB
- Polismyndigheten
- Svenska Kyrkan
- Perstorps kommun
- Stinsen Sverige AB
- Esab Group
- Meccom