Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Vinnarsallad från Perstorp
med i digital kokbok

Fyll i beskrivning av bilden

Personalen vid kommunens skolrestaurang deltog nyligen i projektet BFF (Best Food Forever) som syftar till att få skolor i Sverige att servera nyttig och klimatsmart mat. Ett av inslagen under temaveckan var en workshop där det gällde att göra en sallad av rotfrukter. Bra recept vinner en publicering i en digital kokbok.
För Mats Landgren och hans dotter Linnéa är det ett faktum. Juryn gillade deras marinerade rotfrukts- och rödbetssallad med rostade sesamfrön som serverades till kyckling och rostad potatis.


Smaken på salladen tillsammans med komposition och utseende föll juryn så pass bra i smaken att bidraget valts ut som ett till att publiceras i en digital kokbok. I augusti ska salladen lagas igen i Helsingborg och då sker även all dokumentering och fotografering.


- Det var roligt att höra att kocken som provsmakade vår sallad blev imponerad. Vi strimlade rotfrukter och rödbetor fint som vi la i en 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten). Sedan rostade vi sesamfrön i olja. Lagen hällde vi sedan av och blandade ner sesamfröna tillsammans med rotfrukterna och rödbetorna, berättar kökschef Mats Landgren och tillägger:

- Tycker det är inspirerande att skapa olika och nya rätter. Men vi får nog ta och träningslaga salladen en gång till så vi vet att allt sitter.


Kostchef Alexander Hovander gläds även han åt framgången:
- Kul att Perstorp finns representerat i en kokbok där enbart ett fåtal recept från hela Sverige valts ut. Det är ett bevis på att vår personal gör ett utmärkt jobb varje dag med att skapa bra och näringsriktig kost.


Fakta:
Bakom temaveckan står Helsingborgsbaserade Aviko Norden som levererar potatis och rotfrukter till storhushåll, restauranger och offentlig verksamhet. Tillsammans med skolor i Sveriges kommuner vill de göra barn och ungdomar uppmärksamma på klimat-, miljö- och hälsofördelar med potatis och rotfrukter i skolmaten. I samarbete med Kost & Näring, branschorganisationen för Sveriges kostchefer och med RISE, Research Institutes of Sweden, har en klimatsmart temavecka, på temat BFF – Best Food Forever, utvecklats. Upplägget bygger på att tillsammans med skolans kökspersonal ha en workshop, provlaga recepten, och sedan genomför en temavecka, där de klimatsmarta, rotfruktsbaserade rätterna serveras i skolmatsalen.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram